StoryEditor
Društvena mrežavinski podrum

Događaj koji se ne propušta: vrhunska vina u najljepšem podrumu na svijetu

Piše PSD.
21. svibnja 2015. - 14:32
Evo opet velike fešte vina u Dioklecijanovim podrumima uoči ljeta – Vinski podrum u svom trećem izdanju, opet u organizaciji Slobodne Dalmacije i Udruženja dalmatinskih vinara “Vino Dalmacije”, u najljepšem ambijentu na svijetu, impresivnim milenijskim podrumima rimskog cara Dioklecijana.

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja na svijetu koja ima privilegij da su, od pet postojećih, čak četiri vinogradarske klimatske zone u njoj, što Lijepu našu i u svjetskim mjerilima svrstava u iznimno zanimljivo područje. Takva su joj i vina – raskošna šarena paleta, a sve bogatstvo vrhunskih vina Hrvatske ovih dana se može kušati i vidjeti na Vinskom podrumu.

U slavu i pohvalu vina, u Split su na feštu stigli vinari i vrhunska vina iz Podunavlja, Iloka, Baranje, Vukovara, iz zlatne kutjevačke doline, pa škrleti i druga vina sa zagorskih brega, terani i malvazije iz Istre, žlahtine s Krka, a tu je, naravno, i sva raskoš najboljih dalmatinskih vina.

“Dalmacija je pravi botanički vrt autohtonih sorti. Čak dvije trećine autohtonih sorti Hrvatske dolazi iz Dalmacije i svu ljepotu vina tih naših sorti predstavljaju na Vinskom podrumu vinari članovi našeg Udruženja”, ističe Ivica Kovačević, predsjednik Udruženja “Vino Dalmacije”, koje okuplja gotovo sve dalmatinske vinare.

Uz vrhunska maslinova ulja, sireve i pršute, koje su također najbolji majstori tih delicija donijeli u Podrume, moći će se tako kušati vrhunski plavci s Pelješca, s Dingača, donose ih Radović, Matuško, Madirazza, pa vrhunski plavci s Komarne. Svi vinari s toga najmlađeg hrvatskog vinogorja bit će na Vinskom podrumu: Štimci, Volarevići te vinarije Saints Hills i Terra madre.

Velika vina Hvara predstavljat će Zlatan Plenković, Ivo Carić, Andro Tomić, PZ Svirče, vinar Vujnović. Hvarski vinari donose i posebne novosti na feštu u Podrume nadomak splitske Rive.

Zlatan Plenković tako ovom prigodom prvi put predstavlja svoja nova vina pošip, babić, plavac i crljenak iz svojih šibenskih ekovinograda. Andro Tomić na kušanje će donijeti, među ostalim, vino koje je nazvao Veliki plavac mali, koje stavlja samo u magnum boce i koje nastaje samo u posebno dobrim godinama.

Za štandom Makroa moći će se kušati vina stare pelješke zadruge, PZ-a Kuna, te velikih majstora pošipa s Korčule, PZ-a Čara.

Najstarija veletrgovina vina u Dalmaciji, splitski Edico, također donosi posebne dragulje: pošipe i plavce pelješke Korta Katarine, moćne odležane plavce Frane Miloša, vina stancije Meneghetti, Bodrenova ledena vina, Kozlovićeve perjanice, od crne Santa Lucije do akacija malvazije.

I tu ima nešto novo. “Vinar Luka Krajančić je, u najboljoj maniri velikih vinara, odlučio da zbog loše godine na tržište neće puštati svoj pošip Intrada. Umjesto toga, napravio je novi pošip Ježina, koji će se moći kušati na sajmu i sigurno je best by”, veli Edi Gantar, veliki vinski entuzijast i znalac, vlasnik Edica.

O slavi Murvice i drugih vrsnih vinograda Brača svjedočit će Stina vina svojim adutima od Plavca majstora do Plavca remek-djelo.

O vinskom buđenju Dalmatinske zagore govorit će svježa vina Imotskoga i Vrgorca, o povratku crljenka u zavičaj kaštelanski vinari, priliku da se zaljubite u babić dat će vam šibenski Vinoplod i primoštenska Suha punta, a kako se vrhunski rade internacionalne sorte kušajte na štandovima zadarskih vinara, baranjskih majstora iz Belja, slavonskih vinara...

Đir po Vinskom podrumu je velik i dug, krenite u istraživanje...

Meri Šilović, foto: cropix, shutterstock

RASPORED DOGAĐANJAUlična svirka: Michelle Rowsell

Ulaz u podrume Dioklecijanove palače (Riva)
Petak, 18.30 hSplit Latte Art Challenge - Natjecanje u crtanju na kavi


Podrumi Dioklecijanove palače – zapad
Subota, 16 hUlična svirka: The Mad Catz


Ulaz u Dioklecijanove podrume (Riva)
Subota, 18.30 h
(u slučaju kiše koncerti će biti u Podrumima)Vođene vinske ture s osobnim sommelierom


Voditelj sommelier: Salvador Mandarić
Podrumi Dioklecijanove palače – zapad
Petak: 17.30 h i 19.00 h
Subota: 17.30 h i 19.00 hAfter Party VINSKI PODRUM u Wine & Cheese Baru Paradox!!!

Petak i subotu zabavite se uz odličnu LIVE glazbu od 21 h, a s ulaznicom Vinskog podruma ostvarujete 20% popusta na ponudu vina.Na spizu u Zinfandel food & wine bar

Zinfandel food & wine bar i Vinski podrum pozivaju vas u poznati splitski Tapas Bar & Restaurantu. S ulaznicom Vinskog podruma ostvarujete 20% popusta!
Radionica 'Vino i zdravlje'Na radionici „Vino i zdravlje“, koja će se održati u petak u 15 sati u hotelu “Vestibul Palace”, prof. dr. Mladen Boban s Medicinskog fakulteta u Splitu govorit će o biološkim mehanizmima korisnih učinaka vina na kardiovaskularni sustav, preporučenim količinama i načinu konzumiranja, o razlici između crnih i bijelih vina te o zdravstvenim rizicima neumjerenog konzumiranja.

Na predavanju će mu se pridružiti Josip Volarević, mladi enolog tvrtke “Vinogradi Volarević”, autor doktorske disertacije „Biološki učinci vina: utjecaj tehnologije kroz razne maceracije, dealkoholizaciju i starenje vina“.

Na taj način vinska kuća Volarević direktno sudjeluje u projektu o utjecaju vina na kardiovaskularno zdravlje u cilju povezivanja poduzetništva, proizvodnje i znanosti, pri čemu bi se rezultati znanstvenih istraživanja izravno primijenili u tehnološkim procesima u vinogradu i podrumu.

Vinograd obitelji Volarević na području Komarne odabran je zbog ekološke proizvodnje, vrhunske tehnologije, visokih proizvodnih standarda, iznimna položaja i kvalitete vinograda.

A. Radoš

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. rujan 2020 13:27