StoryEditor
DomZELENI DOM

Prošla su desetljeća i puzavice su se opet vratile u modu! Ovo su najljepše viseće biljke za stan, stručnjaci savjetuju koje su najbolje za početnike

Piše Olgica Ivić Grizelj
28. lipnja 2020. - 14:59
Philodendron s listovima u obliku srca

Trebalo je proći nekoliko desetljeća da se biljke ponovno usele u naše domove, ali sve je to dio trenda u uređenju interijera. I dobro je što su biljke opet s nama, u našoj kući, u domovima koji se grade "u visinama", tamo gdje su ljudi na neki način otuđeni od tla.

Stariji će se sjetiti kako je tamo negdje šezdesetih i sedamdesetih godina u svakom prosječnom domu bilo cvijeća i zelenila općenito. Domaćice su na visećim kuhinjama – koje su na ovim našim prostorima upravo šezdesetih bile hit – obično uzgajale razne puzavice ili viseće biljke koje su se rastezale iznad gornjih kuhinjskih elemenata i visjele sa strane na radost domaćica.

Razmjenjivale su se mladice, jer je izgledalo da baš svaka žena želi istu zelenu oazu u svojem domu.

Onda je došlo novo razdoblje, biljke, a pogotovo te puzavice, izgnane su iz kuća i svi su se okrenuli čistim prostorima u kojima, eto, više nije bilo mjesta za zeleno.

I kažemo, vremena su se srećom promijenila, ljude su se okrenuli uzgoju svojih zelenih ljepotica, pa se danas slažu liste najpopularnijih kućnih biljaka među kojima viseće cvijeće ima posebno mjesto.

Stručnjaci kažu da ih nije teško uzgojiti i savjetuju koje su najbolje za početnike. Riječ je, dakle, o visećim biljkama koje ne traže veliko znanje, već samo malo zemlje, svjetlosti i vode. Pa krenimo redom:

1. Pothos ili puzavica zaista nije zahtjevna biljka i može se reći da je idealna za početnike. Ne traži ni puno svjetla ni puno njege. Dovoljno joj je tek jednom tjedno dodati malo vode, a uspješno će se razvijati i rasti u svim prostorijama, u kuhinji, sobi, kupaonici, u uredu.

image
Pothos ili u nas obična puzavica brzo raste


2. Philodendron (Philodendron scandens) s listovima u obliku srca samo je jedna od brojnih vrsta ove biljke. Njegovo lišće će brzo napredovati u srednjem do jakom ili čak neizravnom svjetlu uz zalijevanje jednom tjedno.

Razmnožava se i širi se jednako lako. Listovi narastu od 5 do 10 cm, mogu promijeniti boju od prvotne brončane do tamnozelene, a biljka može narasti i više od jednog metra.

3. Philodendron Micans je kao stvoren za male prostore. Listovi su zanimljivi zbog gotovo baršunastog "lica", a mogu biti tamnozeleni, a ponegdje i s narančastim podtonovima.

image
Philodendron Micans raste pod neizravnom svjetlošću


Baš kao i prethodne biljke i ovaj Micans traži zalijevanje jednom tjedno, ako raste u neizravnom svjetlu.

4. Pauk-biljka ili Chlorophytum Comosum je iz porodice zelenih ljiljana. Podrijetlom je iz Afrike. U stanu uspijeva i na slabo osvijetljenom mjestu i dovoljno ju je zalijevati jednom tjedno.

image
Pauk-biljka čisti zrak


Kažu da je i korisna, jer iz zraka uklanja razne toksine, kao benzen, ksilen, ugljikov monoksid, formaldehid i toluen.

5. Tradeskancija (Tradescantia) ima više od 70 vrsta. Riječ je o vazdazelenim biljkama koje se također zalijevaju jednom tjedno. Može biti sitan ili velik, zelen. crveno-ljubičast, prugast, šaren, dlakav... Ima čak i cvijet koji se sastoji od tri latice.

6. Papratnjača (lat. Polystichum), veliki rod listopadnih, poluzimzelenih i vazdazelenih trajnica iz porodice papratki. Kao i sve paprati ova biljka voli veliku vlagu. Uljepšat će i najmanje kutak u prostoru.

Zalijevajte je jednom svakih pet do sedam dana i stavite bilo gdje, jer zahtijeva nisko do srednje neizravno svjetlo.

image
Krunica (Senecio rowleyanus)


7. Krunica (Senecio rowleyanus) spada u porodicu sukulenata. Mnogim ljubiteljima puzavica ova je biljka favorit. Traži zalijevanje jednom u dva tjedna te svijetlo mjesto bez izravnog dodira sunca. Ima i cvjetove, bijele boje, veličine oko jednog centimetra.

8. Monstera adansonii ili kako je nazivaju "biljka švicarski sir" gotovo da se i ne prihvaća kao penjačica, pogotovo ne kao biljka čije grane padaju prema dolje i može biti u grupi s visećima. To je samo jedna od vrsta monstere, a također je nije potrebno zalijevati više od jednom tjedno.

image
Peperomia prostrata ili 'niz kornjača'


9. Peperomia prostrata ili "niz kornjača" dobila je ime prema obliku listića koji izgledaju kao oklopi kornjače i nižu se kao na lancu. Preporučuje se ovu vrstu peperomie objesiti na mjesto koje je srednje do jače osvijetljeno. Zalijeva se jednom u tjedan i pol. Dakle, svakih desetak dana.

10. Sedum Morganianum ili "meki rep" spada u porodicu sukulenata. Zalijevanje je rijetko, možda jednom u dva tjedna, a voli svijetlo mjesto u stanu.

#NAJBOLJE PUZAVICE#BILJKE PUZAVICE

Izdvojeno

02. srpanj 2020 16:19