StoryEditor
Domu carstvu zelenila

Neutraliziraju štetna zračenja, a radni prostor čine svježijim i ugodnijim. Ove biljke idealne su za uredsko okruženje, a dio su i naše redakcije

Piše Ivana Tolj
28. veljače 2020. - 09:13
Privatni album

Spadate li, zajedno sa mnom, u skupinu ljudi čiji posao je isključivo vezan uz uredski prostor, nesumnjivo je da ste svakodnevno okruženi brojnim ekranima laptopa, mobitela i tableta. Tu količinu zračenja možda ne vidimo, niti čujemo, no neminovno je da bismo je zbog dugoročnih neželjenih posljedica trebali barem pokušati neutralizirati.

Jedan od načina, kojem smo i mi u redakciji pribjegli, jest ukrašavanje radnog prostora divnim biljkama koje ujedno imaju i moć upijanja štetnih zračenja. Tako, osim što nam vizualno radni prostor čine ljepšim, stvaraju nam i osjećaj sigurnosti i zaštite.

Na našim stolovima su se tako našli neki od najčešćih izbora za uredski prostor, kaktus i spatifilum, no moj osobni izbor jest - aloa vera.

image
Privatni album

Aloa vera, vizulno zanimljiva i ljekovita

Aloa vera zbog svojih debljih listova ima mogućnost upijanja elektromagnetskih zračenja televizora, laptopa i drugih uređaja koji nas okružuju, a uz to je i privlačnog izgleda. K tome, održavanje ove biljke vrlo je jednostavno, zbog čega će biti dugovječna i kod onih malo 'zaboravnijih' vlasnika.

Ova biljka zahtjeva zalijevanje tek jednom tjedno, a budući da zadržava vodu u svojim listovima te je otporna na sušu, prečesto zalijevanje može joj samo naštetiti. 

Aloa vera jako cijeni i sunčevu svjetlost pa ako ste je odlučili držati u zatvorenom prostoru, pobrinite se da bude okrenuta prema jugu ili je barem postavite na mjesto koje ima dovoljnu količinu prirodnog svjetla.

Osim egzotičnog izgleda i jednostavnih svojstava održavanja, aloa vera specifična je i zbog ljekovitih svojstava gela u listovima te već spomenute mogućnosti upijanja štetnih zraka, a sve to zajedno čini je mojim primarnim biljnim odabirom za uređenje radnog stola.

No, kada je u pitanju neutralizacija štetnih zračenja i odabir biljke, nećete pogriješiti ni odlučite li se za spatifilum ili kaktus, poput mojih kolega.

image
Privatni album

Spatifilum, biljka iz sjene

Za spatifilum bi se svakako trebale odlučiti one osobe koje u radnom prostoru nemaju dovoljno sunčeve svjetlosti. Naime, ova biljka preferira sjenu, a ako se dugotrajno izlaže suncu, listovi joj požute i otpadnu. Također, pretjerano zalijevanje nije potrebno. Bit će dovoljno zaliti ga jednom tjedno, a nekada i rjeđe jer korijen spatifiluma ne trpi pretjeranu vlagu.

Uvene li vam list spatifiluma, potrebno ga je podrezati pri dnu, kako bi mogao izrasti novi, a imajte na umu i da je ova biljka blago otrovna zbog čega je poželjno oprati ruke nakon rukovanja s njom.

Kaktus, idealan za početnike

Kaktus, s druge strane, idealan je izbor za one koji malo češće zaborave zaliti svoju biljku. Štoviše, takva osobina vlasnika, kaktusu može donijeti samo korist.

Kaktus je specifičan po debelim i mesnatim listovima koji zadržavaju tekućinu te mogu podnijeti i najsuše uvjete. Za početnike biljkoljupce, kaktus je idealan izbor, a ako ga još k tome ostavite blizu izvora nekog zračenje, možete samo profitirati od njega.

#BILJKE

Izdvojeno

04. srpanj 2020 00:29