StoryEditor
DomVIKEND JE

Kad se kauč ili roba zaliju crnim vinom, trčite po mineralnu? Nije loše, samo pazite da s njom ne napravite kobnu grešku! Evo nepogrešivih postupaka

Piše Marija Čović
18. siječnja 2020. - 11:02
Ilustracija/Shutterstock

Vikendom se često okupljamo oko stola s cijelom obitelji, posjećujemo se s prijateljima.

Dobro raspoloženje i uživanje u druženju, ukusna jela i katkad (ne)umjereno piće često znaju popratiti mrlje od crnog vina na stolnjacima, kauču, odjeći, tapeciranom namještaju...

Netko je u žaru priče previše gestikulirao s čašom u ruci, drugi su se prežestoko “kucnuli”, sve su to situacije koje često znaju rezultirati "flekavim" nuspojavama, ali su i svjedoci da je okupljanje bilo zabavno i uspješno, pa ne bi trebalo biti ni previše nerviranja zbog posljedica.

No, s mrljama se u jednom trenu treba uhvatiti ukoštac, a postoji nekoliko osnovnih pravila koje treba slijediti.

Tapkati, a ne trljati

Bez obzira čime mrlju čistili, treba je tapkati, nikako trljati jer će se tako samo proširiti, a može se i oštetiti materijal tkanine.

Ne čekati da se osuši

Mrlju je najbolje tretirati što je prije moguće, one osušene je puno teže ukloniti. Bez obzira na koji ste način mrlju od crnog vina uklonili, dobra je ideja odmah nakon toga tkaninu oprati ili dati na kemijsko čišćenje, ako je izvedivo.

Posuti solju

Ako je crnim vinom zaliven tepih ili tapecirani namještaj, najbolje je još vlažnu mrlju obilno posuti solju koja će upiti vino iz tkanine. Kad se osuši, sol samo treba usisati.

Mineralna voda

Soda-voda, odnosno mineralna voda, također je dobro rješenje. Mrlju treba što prije politi mineralnom vodom, ali ne smije se odmah početi trljati.

Potom se na mrlju pospe malo soli da je cijelu prekrije i ostavi da djeluje pola sata, a nakon toga se otrese s tkanine.

Poslije mrlju treba lagano tapkati papirnatim ručnicima, a u konačnici će se potpuno ukloniti nekim od deterdženata za pranje rublja.

Bijelim vinom protiv crnog

Crno vino može ukloniti – bijelo vino. No, to funkcionira samo ako se odmah djeluje, bijelo vino treba obilno natapkati na mrlju i potom je posuti solju, kako bi ona izvukla ono što je ostalo od crnog vina.

Pasta od sode bikarbone

Umjesto soli može se koristiti pasta od sode bikarbone napravljena tako da omjer sode bikarbone i vode bude 3:1. Pastu se ostavi da djeluje sat vremena, ali treba paziti da stalno bude vlažna, po potrebi je treba poprskati vodom.

Nakon toga tkaninu treba oprati u perilici.

Ocat, sapun i voda

Među savjetima za uklanjanje mrlja od crnog vina su i oni da pokušate s mješavinom žlice octa, žlice sapuna i dvije žlice vode.

Deterdžent za posuđe

Jedna od mogućnosti je natopiti mrlju jednakom količinom deterdženta za posuđe i hidrogen peroksida te potom potapkati papirnatim ručnicima.

Izdvojeno

02. kolovoz 2020 17:21