MOZAIKDALMACIJE
18756290
Telašćica

Glavni biser zadarskog arhipelaga

Piše Matea Gugić Magaš
Foto Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
29. srpnja 2021. - 15:42

Zadarski je arhipelag nadaleko poznat kao jedan od najrazvedenijih, a time i najljepših u zemlji. Nedirnut akvatorij, koji obuhvaća brojne otoke, otočiće, plaže, skrivene uvale i prekrasne zaljeve neopisivih boja, već godinama privlači nautičare i ljubitelje prirode s raznih strana svijeta. Zapravo, posjet ovom privatnom raju, budi sva osjetila i nudi nužno potreban mir, odmor za dušu i tijelo.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Jedan od otoka tog nezaobilaznog zadarskog arhipelaga, kojemu se itekako vrijedi vraćati, u kartama iz srednjeg vijeka bio je označen kao Insula Magna ili Insula Maior. Danas ga jednostavno zovemo - Dugim otokom. Iako je doslovno svako mjesto na tom predivnom otoku posebno samo po sebi i zaslužuje zaseban članak, ipak se nekoliko njih posljednjih godina više ističe, možda baš zahvaljujući društvenim mrežama zbog kojih su postali nadaleko poznati.

To su plaža Sakarun, svjetionik Veli rat i Park prirode Telašćica sa svojim jezerom Mir.

Zahvaljujući svojoj iznimnoj ljepoti, bogatstvu i značaju, ova potonja uvala, okružena s 13 otoka i otočića, sadrži i šest otočića unutar same uvale, proglašena je Parkom prirode još 1988. godine. Status zaštićenog područja dobila je već 1980., zahvaljujući svom iznimno vrijednom biljnom i životinjskom svijetu, geološkim i geomorfološkim fenomenima, vrijednim zajednicama morskog dna te zanimljivom arheološkom nasljeđu.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Područje Parka prirode Telašćica je područje bogato suprotnostima: tihim i mirnim plažama i položenom obalom s jedne strane i divljim strmim klifovima s druge strane, područje šuma alepskog bora i hrasta crnike s jedne strane, te ogoljelog kamenjara s druge, područje obrađenih polja prekrivenih vinogradima i maslinicima, ali i područje degradiranih oblika vegetacije koja prekriva suha staništa.

Ta jedinstvena uvala najsigurnija je, najljepša i najveća prirodna luka u Jadranskom moru, a krase ju moćni strmci, takozvane “stene“, koje se uzdižu i do 161 metar nad morem i spuštaju u dubinu do čak 90 m, i konačno slano jezero Mir s ljekovitim svojstvima. Grpašćaka, Grbašćaka ili Grebašćaka, ime je najviše i najdojmljivije od svih jadranskih hridi. A vjerujte nam, stajati na njom je gotovo kao stajati na rubu svijeta. Pogled i osjećaj koji se pamte.

Najslikovitiji među otocima je otok Katina, u čijoj se uvali nalazi poznati restoran Mare, a najneobičniji zasigurno Taljurić, koji izgleda kao tanjur, visok je samo tri metra, za nevremena je potpuno pod morem, na njemu nema vegetacije, a izdaleka izgleda kao ravna ploha.

U okolini tih otoka, kao i u cijelom PP Telaščica, možete vidjeti predivne obrađene livade te brežuljke na kojima je bogata mediteranska vegetacija s oko 500 biljnih vrsta i jednako bogatom faunom. Podmorski svijet parka broji preko 300 biljnih i 300 životinjskih vrsta. Za doživjeti taj čarobni morski svijet dovoljna je maska i disalica, ili se možete pridružiti jednom od ronilačkih klubova koji već godinama organizirano posjećuju pet lokacija na području parka.

Mnogi ribari dolaze loviti na ovo područje. Naravno, samo onda kad je dozvoljeno. Koliko je važno ribarstvo na području parka govori i znamenita Darovnica o prvom spomenu ribarstva u Hrvata iz 10 st. kojim plemići Zadra ustupaju pravo ulova u Telašćici samostanu Svetog Krševana, a da je ono od pamtivijeka bilo najvažnija gospodarska grana, ogleda se i u ostatcima antičke cisterne i vivarija vile rustike u morskom tjesnacu Mala Proversa iz 1 st.

Upravo zbog svih tih atraktivnosti koje smo do sada bar malo uspjeli nabrojati, park prirode Telaščica jedan od posjećenijih parkova prirode u zemlji. Godišnje ga posjeti preko 100 tisuća posjetitelja.Pohvalno je kako se sav prihod od posjetitelja, kojeg Javna ustanova Parka ostvari, koristi isključivo za njegovu zaštitu, održavanje i promicanje.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:54