MOZAIKDALMACIJE
18755486
Trogir

Veliki dvorac na moru

Piše Jadranka Matić
Foto Tom Dubravec/Cropix
30. srpnja 2021. - 16:05

Do Trogira se danas podjednako udobno stiže kopnom, zrakom i morem. Prednosti su to koje mu osiguravaju autocesta Dalmatina, Zračna luka Split u neposrednoj blizini i more kojim je okružen.

Smještenog na malom otoku između kopna i Čiova, i s jednim i drugim povezanog mostovima, dr. Ivo Babić Trogir je opisao "gradom minijaturnim po dimenzijama i po izgledu" koji se "doima kao veliki dvorac na vodi".

image
Ante Čizmić/Cropix

Svjedočanstva iznimno bogate povijesti – datira još iz doba prije Krista – sačuvana su do danas i izložena u Gradskom muzeju smještenom u starom dijelu Garagnina – palači Fanfogna. Stari dio grada se od 1997. godine nalazi na prestižnoj UNESCO-ovoj listi svjetske kulturne baštine.

Vrijedno obilježje Trogira jest i činjenica da njegovi stanovnici zajedno sa svojim gostima za svakodnevne potrebe koriste zdanja izgrađena u 13. ili 14. stoljeću, inače zaštićena kulturna dobra, pa su tako sve popularniji heritage hoteli koji goste na trenutak vraćaju u srednji vijek, uz dodatak oku skrivene tehnologije 21. stoljeća.

Restorani, konobe, kafići, svi redom su u sličnim kamenim kućama, često i na otvorenom, s pogledom na Čiovo i usidrene luksuzne jahte, kojima je omiljeno odredište.

image
Ante Čizmić/Cropix

Plodno trogirsko polje, koje je nekada prehranjivalo malobrojno stanovništvo, danas obogaćuje ponudu živopisnog tipičnog mediteranskog pazara, koji u pravilu ne promiče ni turistima.

Domaćima i turistima namijenjene su i brojne priredbe, koncerti, izložbe što se organiziraju tijekom Trogirskog kulturnog ljeta.

Jedna od ljetnih pozornica jest poznata tvrđava Kamerlengo, izgrađena u venecijansko doba za obranu grada.

Među desetak sačuvanih crkava svakako je najpoznatija katedrala sv. Lovre, sa zvonikom visokim 47 metara, s kojeg se pruža prekrasan pogled na stari Trogir i okolicu. Osvježenje u vrućim ljetnim danima najbolje je, pak, potražiti na šljunčanim moderno opremljenim plažama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 18:54