MOZAIKDALMACIJE
18753790
NERETVANSKI MARATON

U lađi se rađalo, vjenčavalo i umiralo

Piše Stanislav Soldo
Foto Denis Jerković/Cropix
30. srpnja 2021. - 16:33

Maraton lađa je amatersko sportsko natjecanje u utrci lađama, tradicionalnim autohtonim plovilima u dolini rijeke Neretve.

Održava se jednom godišnje, druge subote u kolovozu, na ruti dugoj 22.500 metara. Više od 400 veslača sudjeluje na utrci koja se vesla rijekom Neretvom i njezinim rukavcima na potezu od Metkovića do Ploča.

Maraton lađa tijekom godina postao je najveći maritimni sportski događaj u ovom dijelu Europe te iz godine u godinu privlači sve veći broj veslača i gledatelja.

image
Denis Jerković/Cropix

Pobjedniku Maratona se uručuje prijelazni brončani štit kneza Domagoja težak 37 kilograma, a za tri uzastopce osvojena prva mjesta štit se dodjeljuje u trajno vlasništvo.

Pokretač Maratona lađa na Neretvi je Opuzenac, Milojko Glasović koji je svoju viziju o utrci lađa pretvorio u ovo jedinstveno športsko-zabavno natjecanje.

Koliko je lađa značila Neretvanima dobro se sjećaju starije generacije. Služila je za prijevoz tereta i ljudi te je bila najvažnije prijevozno sredstvo. U lađi se rađalo, vjenčavalo i umiralo.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Start maratona je ispod Lučkog mosta u Metkoviću, te dalje nizvodno rijekom Neretvom do Ploča. Lađa mora biti tradicijskog oblika i prema dimenzijama propisanih pravilnikom s točno utvrđenim brojem i dimenzijama lukoća (rebara).

Trup lađe mora biti od drveta, s točno određenom debljinom daske. Vesla su tradicijskog oblika, od drveta. Posadu lađe čini deset veslača, bubnjar i parićar (kormilar). Tijekom natjecanja dopuštena je zamjena (do) 6 novih veslača u Opuzenu, tako da momčad ima najmanje 12, a najviše 18 natjecatelja.

Iako je prvotna ideja bila da na maratonu mogu sudjelovati samo rođeni u dolini Neretve, te potomci naših iseljenika iz ovih krajeva, radi popularizacije ovog velikog natjecanja, od 2005. godine dopušten je nastup svima koji to žele.

Pomalo u sjeni Maratona lađa na Neretvi koji se vozi od Metkovića do Ploča, na Neretvi se vesla i Maraton lađarica na nešto kraćoj dionici od Metkovića do Opuzena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 03:33