MOZAIKDALMACIJE
<br />
 
Kaštela

Sedam ljepotana podno Kozjaka

Piše Jadranka Matić
Foto Zvonimir Barišin/Cropix
30. srpnja 2021. - 12:01

Smještena između Solina i Trogira, Kaštela su netipičan grad, nastao ne tako davno spajanjem sedam naselja u jednu administrativnu cjelinu.

A ta naselja ili, po kaštelanskom, "sela", što se obalom od istoka prema zapadu protežu 20 kilometara, sve do Zračne luke Split, imaju dugu i zanimljivu povijest, a svako je prepoznatljivo po svom kaštelu oko kojega se razvijalo i staroj gradskoj jezgri s isprepletenim kaletama oko trga. Jedan od poznatijih je obnovljeni dvorac Vitturi u Kaštel Lukšiću u kojemu se nalazi Muzej grada.

image
Zvonimir Barišin/Cropix

Atraktivni prostor ljetna je pozornica na kojoj se odvijaju brojna kulturna i zabavna događanja, među kojima je i izvedba "Miljenka i Dobrile". Sa svojom tragičnom pričom oni su kaštelanski Romeo i Julija.

Podno Kozjaka vrijedni nasljednici nekadašnjih težaka nastavljaju proizvodnju vina i maslina, a i izvan granica Hrvatske zna se za autohtoni kaštelanski crljenak, poznat i kao zinfandel (imaju identičan genetski profil), rasprostranjen u SAD-u. Poseban doživljaj je vožnja Vinskom kočijom od Štafilića do Kambelovca, kao i kušanje domaćeg vina u brojnim konobama. U Štafiliću se nalazi i 1500 godina stara maslina, koja i danas daje plodove.

image

 
Zvonimir Barišin/Cropix

Ljepote i prednosti padina otkrili su i investitori pa su sve brojnije luksuzne vile s bazenima idealne za odmor, s prekrasnim pogledom na Kaštelanski zaljev. S obiteljskim hotelima one kvalitetno obogaćuju turističke smještajne kapacitete.

Atraktivnost kaštelanskih utvrda otkrili su, pak, televizijski producenti, koji su za lokaciju četvrte sezone planetarno popularne "Igre prijestolja" odabrali Kaštilac u Kaštel Gomilici. Vrijedni obilaska su i brojni perivoji te Biblijski vrt, a sa svojih 1400, uglavnom mediteranskih biljnih sorti zasađenih na četiri hektara, pozornost plijeni i Botanički vrt OŠ Ostrog u Lukšiću.

Kaštela su naročito živa ljeti kad se održavaju razne manifestacije kao što su Dani Miljenka i Dobrile, kaštelanskih Romea i Julije, koji se održavaju početkom kolovoza.

Idealnom odmoru pridonose dakako plaže, ima ih svaki od sedam Kaštela, a svako ljeto su sve uređenije i obogaćene brojnim sadržajima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:58