MOZAIKDALMACIJE
18756906
IZVOR CETINE

Najmagičnije ‘oko‘ Europe

Piše Olgica Grizelj Ivić
Foto Zvonimir Barišin/Cropix
29. srpnja 2021. - 15:55

Najmagičnije je "oko" u Europi, a možda i na svijetu, ono na izvoru rijeke Cetine. Najveće je cetinsko vrelo i ono najljepše – Glavaševo vrelo. Posjet ovom "oku" najbolja je izletnička odluka, jer tako se može doživjeti čarolija "jezerca" koje započinje pličinom, a onda se spušta duboko... Koliko – ne zna se. Njegova magičnost gotovo da vas priziva.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Poželite li tu zaplivati, morat ćete u sebi imati adrenalinski duh, što zbog hladne vode čija se temperatura ne diže iznad 10 stupnjeva, što zbog onog "nepoznatog", i strašnog i privlačnog, koje na koncu izazove zaista samo najhrabrije. Na samoj sredini, gdje je najdublje, Glavaševo vrelo je i najtamnije, vjerojatno i najhladnije. Što se krije u dubini i kolika je uopće, nisu otkrili ni najhrabriji ronioci, koji su se do sada uspjeli spustiti najdublje do 150 metara.

Što je dalje, odnosno što je u modrom dnu i gdje ono uopće završava, nije poznato ni mještanima iz okolice. I ljepota i jeza obuzimaju vas uz ovaj izvor, koji je sniman iz zraka još ljepši, toliko magičan da je zasigurno jedna od najpopularnijih snimki na Instagramu ili u nekakvim pregledima svjetskih prirodnih ljepota.

Da, tu u Glavaševu vrelu izvire rijeka Cetina, ali to je samo jedan od tri najizdašnija izvora ove najduže rijeke u Dalmaciji. Postoje još dva, Vukovića vrilo i Batića vrilo. Cetina iz tih vrela nastavlja svoj put dug 105 kilometara. Na Perućkom jezeru rijeka nakratko zastaje, a onda nastavlja putovanje. S 385 metara nadmorske visine, odakle je krenula, u blizini Kijeva, Civljana i Vrlike, Cetina lijeno nastavlja kroz polja i udoline, a onda se provlači kroz klance, gudure i kanjone, stvara brzake i predivne prizore koji su sve popularniji kod onih koji ne mogu odoljeti adrenalinu i raftingom se vole spuštati prema riječnom kraju. Prema ušću u Omišu.

image
Zvonimir Barišin/Cropix

Izletnicima će biti zanimljivo vidjeti i najstariju starohrvatsku crkvu koja se nalazi baš u blizini izvora Cetine. To je crkva sv. Spasa, koja nije u cijelosti sačuvana, ali je ipak uočljiva njezina predromanička forma sa zvonikom. Sagrađena je u 9. stoljeću, a uz crkvu se nalazi i groblje sa stećcima koji datiraju iz 14. i 15. stoljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 22:29