MOZAIKDALMACIJE
18802952
SOLIN

More povijesti uz rijeku Jadro

Piše PSD
Foto TZ Solin
30. srpnja 2021. - 10:28

Populacijski najmlađi grad u Republici Hrvatskoj, smješten između UNESCO-ovih gradova Splita i Trogira, Solin obiluje bogatom kulturnom baštinom, prirodnim ljepotama i zabavnim sadržajima.

image
TZ Solin

Kroz grad Solin potječe rijeka Jadro koju nazivamo hrvatskim Jordanom, a okružen je planinama Kozjak i Mosor. Prepoznatljiv je po Saloni, najvećem arheološkom parku u Hrvatskoj, ali i najstarijem marijanskom svetištu u Hrvata, Crkvi Gospe od Otoka.

Kada kažemo Solin, prvo što nam padne na pamet jest – Salona. Antička Salona, colonia Martia Iulia Salona, glavni grad rimske provincije Dalmacije, nastala je uz ušće rijeke Jadro i zaštićeni morski zaljev u podnožju Kozjaka. Tu su prije dolaska Italika i Rimljana obitavali delmatski žitelji i grčki trgovci.

Zna se kazati u šali kako u Solinu ne možeš niti jednu lopatu zemlje otkopati, a da se ne naiđe na blago povijesti.

image
TZ Solin

Što je i logično budući da je, Salona bila kršćansko središte u provinciji Dalmaciji, a  prvi arheološki tragovi kršćanske arhitekture  pojavljuju se  u drugoj polovici 3.st. O veličini, blagostanju, raskoši antičkog velegrada svjedoče impozantne zidine s kulama i vratima, forum s hramovima, kazalište, terme, ranokršćanka groblja  te amfiteatar. Dvojna bazilika u episkopalnom kompleksu je najreprezentativniji primjer kršćanstva s kraja 4. i početka 5. stoljeća. Za ovo razdoblje karakteristična su i groblja među kojima je vrijedno istaknuti Manastirine (gdje je pronađen Sarkofag dobrog pastira, jedan od najljepših u Europi), Marusinac i Kapljuč.

Najvažniji lokaliteti iz razdoblja starohrvatske povijesti na području današnjeg Solina su Gospin otok, Gradina i Šuplja crkva. Na Gospinom otoku, koji je okružen rukavcima rijeke Jadro, u ruševinama crkve sv. Stjepana pronađen je sarkofag s nadgrobnim natpisom kraljice Jelene (976.godine). U 16. i 17.st. Turci su uništili crkvu sv. Stjepana koja je zamijenjena novom crkvom, današnjim svetištem „Gospe od Otoka”. Osim prasvetišta, važan lokalitet je i utvrda Gradina, smještena uz samu rijeku i istočne zidine rimskog grada. Na tom mjestu nalazila se crkva neobična tlocrta sagrađena u 6.st.  Najvažnija građevina u starohrvatskoj povijesti je svakako i Krunidbena bazilika kralja Zvonimira, sagrađena u 11. st. unutar starokršćanske crkve iz 6.st., koja je u puku poznata već više stoljeća pod vrlo zornim imenom Šuplja crkva. Trobrodna bazilika posvećena je sv. Petru i Mojsiju, povezana s krunidbom bana Zvonimira za hrvatskoga kralja 1075. godine. Na području grada Solina nalazilo se i mnogo mlinica dok je jedina sačuvana Gašpina mlinica iz 18.stoljeća koja prema povijesnom kontinuitetu i prema etnografskim vrijednostima predstavlja spomenik kulture te je kao takva upisana u Registar spomenika kulture Republike Hrvatske.

image
TZ Solin

Tijekom cijele godine na području grada Solina organizira se mnoštvo raznovrsnih manifestacija. Uz zimski i proljetni festival, najvažnija manifestacija je Romantika u Saloni koja kroz tri tematske večeri kvalitetnom i autentičnom interpretacijom ima za cilj prikazati kako je izgledao život u Saloni u antičko doba. Ova manifestacija dobitnik je godišnje turističke nagrade „Simply the best 2013” (kristalne statue i zlatne povelje). Važno mjesto u kalendaru događanja zauzima i Međunarodni kongres povijesnih gradova pod geslom „Meet, share & build”, a ima za cilj potaknuti susrete čelnih ljudi u turizmu i arheologiji, razmjenu iskustava u pogledu zaštite i interpetacije povijesnih gradova i lokaliteta.  Osim kongresa važna međunarodna manifestacija je i Međunarodni festival karikatura koji se održava već 15 godina zaredom, a na kojem sudjeluje preko 1000 autora iz 60 zemalja svijeta. Manifestacija uključuje izložbu radova koji su u konkurenciji za nagradu, retrospektivu radova u proteklih 15 godina organizacije kongresa, radionice za odrasle i djecu, radionice izrade karikatura koje su otvorene za javnost.

image
Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 16:14