MOZAIKDALMACIJE
Panorama mjesta Komiže smjestene na zapadnoj strani otoka Visa.<br />
 
dalmacija

Mediteran kakav je nekoć bio

Piše MD
Foto Zvonimir Barišin/Cropix
30. srpnja 2021. - 14:28

Rijetko gdje na jednom mjestu se može iskusiti Mediteran kakav je nekoć bio kao u Splitsko-dalmatinskoj županiji. I to ne samo morski, nego i onaj kopneni dio. Svatko će, zato, pronaći nešto za sebe. Bilo da se radi o nestvarnom plavetnilu Modre špilje na Biševu, smaragdnom zelenilu toka rijeke Cetine, blistavoj bjelini i kršu Kliške tvrđave ili crvenilu stijena koje čuvaju Crveno jezero…

Krenemo li od kopna prema moru spomenut ćemo – kraljicu. Dalmatinsku zagoru. Ona je samo jedna. Nedjeljiva, jedinstvena, prelijepa, tajnovita, divlja… I kao takvu je uvijek valja gledati. Kao na poziv koji nam uvijek stoji uručen. Poziv na istraživanje, obogaćivanje, učenje…

image
Biokovo
Matko Biljak/cropix

Kod Dalmatinske zagore sva osjetila rade prekovremeno. I tek je pitanje trenutka kada će dominantne mirise zasjeniti pogled koji vam puca ili s Biokova, poljičke planine ili s ruba Modrog jezera. Pa se sve onda ispremiješa u predivnoj gozbi za sva čuvstva.

Možete, kažu, otići iz Zagore, ali Zagora, vjerujte, nikada iz vas otići neće. U srcu. U misli. U nadi. U pjatu. E, u pjatu joj se ljudi znaju i najviše veseliti. Tko bi odolio kaštradini, soparniku, divljem zelju, rašćiki, bobu, Imotskoj torti… Pored ljepota koje Cetina, Biokovo, imotska jezera pružaju tu je i gastronomska ponuda zbog koje će vas ako već ne srce, onda sigurno želudac vući natrag Zagori u dvore.

image
Sinjska alka
Tom Dubravec/Cropix

Svu spizu valja potrošiti, a tu se zato nude rafting, kanjoning, slobodno penjanje, trekking, biciklizam, zipline, jahanje… Aktivnosti je bezbroj, kako onih u Zagori tako onih i na moru koje uključuju i ronjenje, jedrenje, kajak te nautički turizam.

Morski dio krune Splitsko-dalmatinske županije čini obala, ali i otoci. Split je centralni dragulj od kojeg se granaju biseri – Šolta, Brač, Hvar, Vis… A na svakom od njih vrijedi provesti barem nekoliko dana. Upozoravamo kako ni tada neće napojiti sva osjetila, ali ćete sigurno uživati.

Na Braču vas čeka jedinstveni Bol i njegov Zlatni rat, Hvar je priča za sebe s istoimenim mjestom i obližnjim Paklinskim otocima, Šolta nudi jedinstvenu Maslinicu, a Vis Komižu, Biševo i već spomenutu Modru špilju.

image
Omiš
Ante Čizmić/Cropix

Vratimo li se na obalu s jedne strane Splita je neponovljivi Trogir, a s druge jednako impresivan Omiš.

Gdje god da krenuli, bilo pješice, brodom, automobilom, biciklom u Splitsko-dalmatinskoj županiji će vas dočekati jedinstvena avantura za sva osjetila!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 07:50