MOZAIKDALMACIJE
18755204
Priča o Sinju

Grad Gospe, Alke i vrhunske spize

Piše Olgica Grizelj-Ivić
Foto Božidar Vukičević/Cropix
30. srpnja 2021. - 16:23

I onaj tko nije vidio Sinj, sigurno je barem jednom vidio prijenos, snimku ili fotografiju slavnih sinjskih alkara, koji ovog kolovoza, 8. 8. 2021., po 306. put slave svoju pobjedu nad Turcima.

U tom gradiću nedaleko od Splita, središtu Cetinske krajine, u dalmatinskom zaleđu koje je prostorom i životom vezano uz rijeku Cetinu, već više od 300 godina žive uz legendu po kojoj je Gospa Sinjska 1715. godine pomogla alkarima da zaustave navalu osmanlijske vojske. Generacije Sinjana i stanovnika sinjske krajine, u spomen na bitku s Turcima, priređuju Sinjsku alku, jednu od najatraktivnijih manifestacija u Hrvatskoj. Viteško konjičko natjecanje uvršteno je i na UNESCO-ovu listu svjetske nematerijalne baštine, a Sinjska alka zapravo priča o povijesti, hrabrosti, načinu života, običajima... koji se mogu vidjeti i u Muzeju Sinjske alke.

image
Zvonimir Barišin/Cropix

Sinjska alka i Sinjska Gospa povezani su još od 1687. godine, kada su franjevci iz Rame, u bijegu od Turaka, donijeli sliku čudotvorne Gospe Sinjske. Od tada je Gospa Sinjska zaštitnica grada, a svakog 15. kolovoza dolaze joj se pokloniti hodočasnici sa svih strana, pa je tako Sinj postao i najveće marijansko svetište na južnohrvatskim prostorima.

Jedan od najupečatljivijih simbola Sinja je utvrda Kamičak. Smještena je u samoj gradskoj jezgri, nasuprot crkve Čudotvorne Gospe Sinjske. To je utvrda zvjezdolika tlocrta, izgrađena 1712. godine na brežuljku Kamičak, a povezana je s vojarnom za konjicu, današnjim Alkarskim dvorima. Na tvrđavi je kula koja je služila kao promatračnica, a na njoj sat koji zvoni tri minute prije punog sata i na puni sat otkucava točno vrijeme.

image
Tom Dubravec/Cropix

No, Sinj nisu samo alkari i Gospa, jer to je gradić s bogatom kulturnom baštinom i nadaleko poznatom gastronomijom. Osim vrhunskog pršuta i uštipaka, specijalitet su i sinjski arambaši, autohtono jelo pripremljeno od sjeckane govedine umotane u listove kiselog kupusa.

Nakon specijalnih jela, Sinj nudi i aktivan odmor. Jahanje u konjičkom klubu, biciklizam, planinarenje, kanuing rijekom Cetinom, padobranstvo, paragliding, fly fishing...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 04:42