MOZAIKDALMACIJE
18755278
Otok Vis

Fascinantna Stiniva i igra svjetla u Modroj špilji

Piše Olgica Ivić Grizelj
Foto Božidar Vukičević/Cropix
30. srpnja 2021. - 16:15

Prirodne ljepote otoka Visa i njegova akvatorija tako su veličanstvene da se doživljaj pamti još dugo.

Već je cijeli svijet upoznat s plažicom Stiniva, koja je proglašena jednom od najljepših na planetu. Od tada je pobudila toliko interesa da privlači nautičare i izletnike pa se nekad ispred uvale nižu brodice, čekajući red samo kako bi ljudi vidjeli tu ljepotu.

Ali i špilje u viškom akvatoriju pravi su biseri koje valja ne samo vidjeti nego i doživjeti. Posebno iskustvo nude Modra, Zelena i Medvidova špilja.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Fascinantna je Modra špilja na otoku Biševu, a mnogi svjetski putnici su je proglasili ljepšom i čudesnijom od špilje Grotta Azzurra na otoku Capri u blizini Napulja. Modra špilja je proglašena zaštićenim geomorfološkim spomenikom prirode 1951. godine.

Do nje je lako doći i turističkim brodicama iz Komiže, vožnja traje petnaestak minuta, a najbolje vrijeme za posjet je između 10 i 14 sati. Zašto? Zbog nestvarne igre svjetla koja Modru špilju čini takvom. Fenomen plave i srebrne nijanse mora daje joj tu posebnost, a svjetlost u špilju dopire kroz podvodni otvor, pa se lomi i nastaju te plave nijanse.

Kažu da more unutar špilje ponekad ima boju tekućeg srebra. Modra špilja ima dva otvora, jedan prirodni ispod razine mora, na južnoj strani, kroz koji prodire sunčeva svjetlost, a onda nastaje čarolija.

image
Zvonimir Barišin/Cropix

Drugi otvor je manji, napravljen umjetno kako bi mogao proći čamac, a napravio ga je slikar, barun Ransonnet 1884. godine.

Druga prirodna ljepota je Zelena špilja, također zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode 1967. godine. Nalazi se na otoku Ravniku, a ima dva velika otvora. Svjetlosna čarolija se u Zelenoj špilji događa zbog otvora na vrhu kroz koji dopire sunčeva svjetlost pa poput reflektora obasjava morsko dno.

Ako ste na Visu, valja pogledati i Medvidovu špilju na južnoj strani otoka Biševa. Njezina posebnost je što je nekad bila stanište najugroženijeg sisavca na svijetu - sredozemne medvjedice, koja je na žalu špilje našla utočište za razmnožavanje. Tako je špilja i dobila ime.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 05:56