StoryEditor

Don Jakoslav Banić na zadnjem susretu Nadzemlja u 2019. ustvrdio: Orašar nije ljepša priča od Božića

Piše PSD.
22. prosinca 2019. - 14:57
nadzem5

U srijedu 18. prosinca 2019., održan je zadnji susret Hrvatskog nadzemlja u ovoj kalendarskoj godini koji nas je upoznao s temom slavlja Božića u drugim kulturama. Treća srijeda je, ovaj put, na pozornicu dovela povjerenika za misije Splitsko-makarske nadbiskupije i župnika Dubrave i Sitna Gornjeg – don Jakoslava Banića. 

Don Jakoslav se kroz svoje predavanje fokusirao na sam naslov susreta – „Bilo kuda, Božić svuda“ – te kroz primjere zemalja kao što su Salomonski otoci, Ekvador, Ukrajina, Kongo i Uganda pokušao (i uspio) dočarati kako Božić i vrijeme Adventa izgledaju u zemljama koje s nama, osim s misijske strane, nemaju nikakvu logičnu vezu. Potrudio se od naših misionara iz prve ruke saznati je li fokus u tim zemljama ostao na Isusu, ili su pokloni, blještavilo i manjak zajedništva preuzeli kontrolu. 

Tako je na Salomonskim otocima Božić najljepši dan u godini, samim time susret obitelji, koje se do podne sastaju u krugu svojeg doma, a iza podne izlaze na ulice i dijele zajednički sve što imaju. Za njih tada vrijeme ne postoji. U Ekvadoru je nešto drugačije, mise ponoćke nema, jer ulice noću nisu sigurne, ali pripremaju se za Božić devetnicom i velikom procesijom sa djetetom Isusom. Velikih obroka nema. 

Osvrnuo se i na Ukrajinu, koja sama po sebi ne zvuči „misijski“, ali je svejedno specifična zemlja pogođena dugom vlašću komunizma koji je zatirao svaku vjersku slobodu. U njoj se miješaju katolički i pravoslavni brakovi, a Božić se slavi dva puta zbog kalendarskih razlika. 

Afričke zemlje Kongo i Uganda svima su poznate po svom skromnom načinu života. U Ugandi mnogi doma ne dolaze za Božić, jer ne skupe dovoljno novca za blagdansku hranu, a meso se jede jedino na Božić i Uskrs. U Kongu se Božić uopće ne slavi, jer ga se nema čime slaviti. Zbog velikog siromaštva ljudi ne znaju ni svoje datume rođenja, a Božić im je dan kao i svaki drugi. 

Suprotnost svemu navedenome jest Amerika, u kojoj se, do izbora Donalda Trumpa za predsjednika, nije uopće čestitao Božić, već općenito - blagdani. Nastala izreka: „Keep Christ in Christmas“ posebno je nadahnula predavača da osvijesti kako smo izbacili Boga iz Božića, a mir kupujemo punim obiteljskim stolom. Ispod bora više nema mjesta za jaslice, a dijelimo darove koji imaju ljudski rok trajanja. 

Naglasio je kako je Isus isti i u Europi i u Aziji i u Africi, te da smo i mi kršćani svugdje isti, bez obzira na materijalni status. Na nama je samo hoćemo li spoznati da su tri dara koja nas sve ispunjavaju zapravo radost, mir i ljubav. Osvrnuo se na i ovogodišnji „simbol Adventa“ – Orašara – naglašavajući kako smatra da Orašar nije ljepša priča od Božića, a ako nekome jest – onda nema kršćana u ovom gradu. 

Bez obzira na sve smatra kako se čovjek današnjice nije zaboravio istinski radovati Božiću, samo ga usputni dekor čini izgubljenim. Predavanje je završio čestitkom i lijepim željama za nadolazeće novo ljeto, te riječima kako trebamo posvijestiti da smo mi – „bilo kuda“, a upravo je po nama – „Božić svuda“, i samim time Božić u našim srcima treba biti svaki dan. Na to smo pozvani.

Mladi iz Hrvatskog nadzemlja za ovaj su susret, uz već tradicionalni film „Zanimljivosti“, pripremili i prigodni skeč u kojem pokušavaju dočarati obiteljske pripreme za ponoćku, te još čak četiri prigodna filma – „Siromašna i bogata obitelj“ i izgled njihova božićnog ručka, legendarni dvojac „Božo i Barut – Dobra djela“, „Skrivenu kameru“ u kojoj Tri kralja po Splitu pokušavaju pronaći dijete Isusa i kupiti mu darove, te „Božićnu čestitku Hrvatskog nadzemlja“ u kojoj je sudjelovao i Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. 

Za glazbeni ugođaj večeri pobrinuo se VIS „Agnus“ iz splitske župe svetog Josipa - Mertojak. Susret je završio molitvom, meditacijom i božićnom čestitkom povjerenika za mlade don Mihaela Provića, a sav prihod od donacija ide za misije u Kongu.

Sljedeći susret Hrvatskog nadzemlja održat će se 15. siječnja 2020., a tema će biti – ako Bog da – Božja providnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 17:40