StoryEditorOCM

Večer zahvale za Međugorčane koji su besplatno primali sudionike hodočašća osoba s invaliditetom

Piše PSD.
24. srpnja 2019. - 15:16
vecer28

U Međugorju je održana večer zahvale župljanima i prijateljima Međugorja. Na temeljima stare crkve održan je glazbeni koncert naših sekcija (FRAMA, tamburaši, klape, gitaristi, veliki zbor...), te su na kraju koncerta dodjeljene zahvalnice svima koji su proteklih godina besplatno primali sudionike hodočašća osoba s invaliditetom, kao i svećenike za vrijeme njihove duhovne obnove. Zahvalnice su dodijelili mons. Henryk Hoser, župnik fra Marinko Šakota, te fra Zvonko Benković.

U četvrtak (25. srpnja) svetkovina je sv. Jakova apostola – zaštitnika međugorske župe. Svete mise su samo u župnoj crkvi u 7, 8 i 19 sati. Središnja proslava - svečana sveta misa je u 11 sati u Gaju.

Procesija s kipom kreće iz crkve u 10:45 sati. Ove godine kip će nositi međugorski župljani iz Vionice, a iz župnog ureda pozivaju sve da se uključe u procesiju.

Kako je taj dan ujedno i 25. u mjesecu, od 22 sata je redovito euharistijsko klanjanje, nakon čega će Presveto biti izloženo u crkvi do 7 sati ujutro. Molitveni program počinje kao i redovito molitvom krunice na vanjskom oltaru u 18 sati i nastavlja se svetom misom u 19 sati.

Međugorska župa utemeljena je 1892. i stavljena pod zaštitu sv. Jakova apostola. Te je godine sagrađena i župna kuća, a samo pet godina kasnije, tj. 1897. godine, trudom župnika i mještana sagrađena je župna crkva. Iako je za ono vrijeme bila prostrana i lijepa, trusan teren na kojem je sagrađena s vremenom je oštetio njezinu nosivost, te je bilo neizbježno graditi novu crkvu. Izgradnja sadašnje župne crkve započinje 1934. a završava 1969. godine. Župa je živjela uobičajenim životom sve do ljeta 1981. godine, kada ovo mjesto i crkva postaju središnjom točkom okupljanja milijuna hodočasnika i štovatelja Kraljice Mira iz cijeloga svijeta.

Nebeski zaštitnik međugorske župe sv. Jakov apostol i njegov brat Ivan bili su sinovi Zebedeja, ribara na Genezaretskom jezeru. Sv. Jakov se najprije pridružio učenicima Ivana Krstitelja, a zatim postao Isusov učenik. Jakov je s Petrom i Ivanom bio svjedok uskrsnuća Jairove kćeri i Isusova Preobraženja. Bio je među onima koji su bili uz Isusa za vrijeme agonije u Getsemanskom vrtu. 

Jakov je prvi od apostola položio svoj život za Evanđelje i to 43. ili 44. godine, kada je pogubljen po nalogu kralja Heroda Agripe I. Zaštitnik je hodočasnika, a relikvije mu se nalaze u svetištu Santiago de Compostella u Španjolskoj. Kip sv. Jakova u međugorskoj crkvi, slično kao i na drugim mjestima, prikazuje sveca hodočasnika s hodočasničkim štapom u ruci, ''tikvicom'' za vodu i školjkom.

misija / medjugorje.hr
foto radiopostaja mir

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2024 07:18