StoryEditorOCM

Splitsko-makarski nadbiskup predvodio slavlje Gospe Lurdske u istoimenoj crkvi u Marušićima

Piše PSD.
12. veljače 2020. - 16:43
marusici1

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je svečano euharistijsko slavlje s procesijom na blagdan Gospe Lurdske, u utorak 11. veljače, i 110. obljetnicu posvete istoimene crkve u Marušićima (Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije – Rogoznica). U koncelebraciji su bili župnik don Zvonimir Mijić, dekan Omiškog dekanata don Mate Čulić, don Emanuel Petrov i don Ivan Kovačević, a đakonirao je don Nikola Šakić. Misno slavlje je pjevanjem obogatio župni zbor.

Govoreći u prigodnoj homiliji o nastanku crkve Gospe Lurdske u Marušićima, mons. Barišić je naglasio kako je njezina izgradnja povezana s prvim hrvatskim nacionalnim hodočašćem u Lurd koje je organizirano 1908. godine. „Na tom hodočašću je splitski biskup Juraj Carić odlučio da se u Vepricu otvori svetište Gospi Lurdskoj, što je bilo inspiracija vašim precima za izgradnju ove prekrasne crkve u čast Gospi Lurdskoj. Osim što je ova crkva izraz povezanosti s Gospom Lurdskom, ona je i izraz vjere vaših djedova i baka. Izgrađena je od klesanih 'faca', a te 'face' predstavljaju lice svakoga člana vaše crkvene zajednice. Ona je svjedočanstvo naše međusobne povezanosti, svjedočanstvo crkve kao zajednice koja funkcionira tek kada postoji sklad svih njezinih članova“, ustvrdio je.

Osvrćući se na evanđeoski tekst, kazao je kako Majka Marija ne dolazi na svadbu u Kanu Galilejsku sama, nego po njoj i preko nje dolazi Isus Krist, Bog, koji za nas ljude i radi našega spasenja postaje čovjekom. „Marijin izraz 'vina nemaju' simbolizira čovjekovu površnost, neodgovornost, sebičnost i mlakost. Ona primjećuje takvo stanje ljudske nutrine jer ima srce puno ljubavi i zbog toga savjetuje poslužiteljima 'što god vam rekne, učinite!'. I oni su učinili što su mogli u svojoj ograničenosti, napunili su vrčeve vodom. No, voda još uvijek simbolizira nemoć jer ne možemo sami nadvladati svoje poteškoće, potrebno nam je pouzdanje u Gospodina. On naše posude puni vinom, darujući nam životnu snagu te pri tome očekuje našu aktivnu suradnju“, nastavio je.

Ističući kako se danas obilježava Svjetski dan bolesnika, mons. Barišić je naglasio kako mnogi ovaj svijet nazivaju bolnicom, iako je on stvoren kako bi bio 'svadbena dvorana'. 

„Zdravlje čovjeka se ne sastoji samo u fizičkom odsustvu bolesti. Svjesni smo kako danas mnogi boluju od narušenih odnosa. Čovjek u strahu za vlastitu sigurnost narušava zajedništvo s bližnjima, a nismo zbog toga stvoreni. Nismo samo biološka bića, ne smijemo naše živote svesti samo na ljudsku narav. Potrebno je nadići našu biologiju i postati osobom koja se ostvaruje u zajedništvu s drugima“, konstatirao je, dodavši kako nam fizička i duševna bolest puno puta pomažu u otkrivanju životnoga smisla. „U patnji čovjek usmjerava pogled prema onome što je važno u životu. Usmjerava pogled prema ljubavi, oprostu i solidarnosti“, zaključio je Nadbiskup.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik don Zvonimir Mijić zahvalio je Ocu nadbiskupu na dolasku, pastirskoj pratnji i poticajnim riječima te svima onima koji su doprinijeli u proslavi blagdana Gospe Lurdske.

misija / slavko blažić / smn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 06:07