StoryEditor

Pobožnost i misno slavlje srijedom u Josipovu svetištu prenosit će se na Laudato televiziji

Piše PSD.
23. siječnja 2020. - 16:18
josipi1

U srijedu 22. siječnja započela je nova Velika pobožnost sv. Josipu koja se već godina slavi u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Misno slavlje predvodio je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško u zajedništvu s dvadesetak svećenika iz više nad/biskupija.

Prve srijede Velike pobožnosti hodočasnike su predvodili vjernici župe Presvetog Srca Isusova iz karlovačkoga Novog centra sa svojim župnikom i karlovačkim dekanom preč. Draženom Karačićem. Nakon pobožnosti sv. Josipu slijedila je svečana ulazna procesija u kojoj su mladi Karlovca unijeli križ Susreta hrvatske katoličke mladeži te ga postavili u središe Svetišta pred kojim su okupljeni Josipovi štovatelji predvođeni biskupom izmolili molitvu za uspjeh i blagoslov SHKM u Zagrebačkoj nadbiskupiji 9. i 10. svibnja ove godine.

U homiliji biskup Šaško između ostalog kazao je kako su „večeras su mladi unijeli križ u ovo Svetište, s jedne strane da bi ga pokazali svima nama i svoju spremnost da ga nose, a s druge strane je taj križ njih međusobno približio i približava, postao njihovom poveznicom i njihovom zaštitom. Podižući stavili su ga pred nas kao poseban znak, premda je u središtu svakoga slavlja oltar i žrtva Gospodinova, križ u koji smo i mi ugrađeni slavljem, ovaj nam križ ima što reći za našu sadašnjost, za ono što je pred nama, moleći zajedno s mladima i moleći za mlade”.

U središtu našega zajedništva je Bog koji je postao čovjekom, koji je došao da bi nas ozdravio, da bi nas oslobodio, i to, pobjeđujući najvećega neprijatelja, onoga koji dijeli, razdire čovjeka, unosi neistinu koja nas udaljava jedne od drugih, kazao je biskup Šaško. David, a iz njegova roda potječe sveti Josip, je pobijedio filistejca Golijata, a nije u ruci imao mač. I ta stranica iz Biblije, koja može zbuniti okrutnošću, govori nama danas kada se nađemo pred Golijatima našega života koji izgledaju veći, snažniji, nepobjedljivi, da ne gubimo pouzdanje u Gospodina, jer Bog je očitovao svoju vjernost u Davidovu pouzdanju kojim je hrabrio i druge: „Neka nikome ne klone srce!”

U ovomu svetištu tu riječ čujemo od Josipa koji progovara šutnjom s pouzdanjem u Gospodina, neka nikome ne klone srce. To je vidljivo u zagovoru svetoga Josipa, u koracima naših mladih! Bog je u tome trenutku djelovao u prilog naroda, istaknuo je biskup.

Često, vjerujem, i mi u srcu osjetimo, ali i čujemo pitanje: Kada će Bog djelovati tako da bude nama očitovano, u sadašnjosti, u našim životima, rekao je mons. Šaško i pozvao vjernike da ne zaborave da tu Božju moć osjećamo upravo u onome što je Krist učinio, On je djelovao i ostao s nama i djeluje i danas. Kada će nam Bog pomoći? Taj vjernički upit i molba ima odgovor. Bog jest pomogao, Bog je pobijedio, očitovao se pobjednik u križu. Gospodin koji je pokrenuo, ponajprije pokrenuo je čovjeka da mu se obrati, da prepozna na križu pobjedu koja svakoga neprijatelja udaljava od nas.

„Vjerujem da svatko od vas u srcu nosi neki lik Golijata, različite su životne okolnosti u kojima nam se čini da je nešto jače od nas. To predajmo Gospodinu s pouzdanjem, ne imajući mač u rukama, nego dovoljno poniznosti, dovoljno otvorenog srca, mekanog srca, ne okorjelog, koje će upiti ono što nam Bog govori”, rekao je biskup. Svatko od nas poznaje svoga Golijata života. No, jednako tako poznaje da Gospodin svojih ne ostavlja. I ono što nam u prvi mah izgleda kao poraz, kao nemogućnost, Bog preobražava u blizinu i u pobjedu, poručio je propovjednik.

Ovih tjedana nastojimo pripremiti susret koji je naš hod, ali jednako tako i hod za druge. Poziv je i mladima da se uključe kao dragovoljci, kao volonteri koji će pripremiti taj susret katoličke mladeži i za druge. „I dragi mladi, neću vas poticati, motivirati, da se uključite na neki poseban način. Ovdje pred Gospodinom, pred svetim Josipom, osluškujte što vam govori i srce će vam reći na koji se način se možete uključiti, vođeni Marijinim geslom ‘Štogod vam rekne, učinite!’”, istaknuo je biskup Šaško.

Kada je Gospodin birao Davida nije ga birao po izvanjskoj snazi, birao ga je po srcu. I upravo srce Gospodin gleda, ne gleda niti naše tjelesne sposobnosti, niti umne sposobnosti, nego srce. Tim srcem dolazimo Gospodinom, preobražavamo svijet, donosimo slobodu drugima, a sveti Josip zna što nam je potrebno. I kada nam ne ostaje ništa osim šutnje, ili poneke suze, ne zaboravimo da i tada činimo dobro koje dolazi iz srca dodirnutoga Gospodinom, zaključio je biskup Šaško.

Pri kraju misnog slavlja svoju vjeru u Boga i povjerenje u Josipov zagovor svjedočila je Ivana Maradin, studentica socijalnog rada na Zagrebačkom sveučilištu te članica Zajednice mladih katolika ZAMAK-a iz Karlovca. Posvjedočila je kako joj je prisutnost u Crkvi i u tom svetištu veoma važna te da su aktivnosti pri župi poput sudjelovanja u zboru mladih, glumačkoj družini, te animiranju mlađih prijatelja bili veoma važni u njenom odrastanju te usvajanju kršćanskih vrijednosti u vlastitom životu.

Pobožnost svetom Josipu kao i misno slavlje prenosila je Laudato TV, te će ubuduće pobožnost i misno slavlje srijedom biti vidljivo na toj obiteljskoj televiziji.

misija / ika

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2022 00:34