StoryEditorOCM

Blagoslovljen 'Tavelino': S njim slika Nikole Tavelića putuje po župama Šibenika i Hrvatske - Srima prva

Piše PSD.
7. listopada 2019. - 10:53
srima1

Prigodom predstojećeg Jubileja 50 godina od kanonizacije svetog Nikole Tavelića u petak 4. listopada započela su hodočašća najstarije slike svetog Nikole Tavelića po župama Šibenske biskupije. Prva na redu bila je župa blaženog Alojzija Stepinaca – Srima gdje je slika bila izložena na štovanje tri dana. Prvo hodočašće bilo je u znaku hrvatske svetosti jer je župa Srima posvećena mučeniku poput Nikole Tavelića, blaženom Alojziju Stepincu.

Slika je došla u pratnji rektora Hrvatskog nacionalnog svetišta svetog Nikole Tavelića fra Ivana Bradarića kojeg je dočekao župnik Srime don Anto Pavlović. Nakon svečanog ulaska sa slikom u župnu crkvu i molitve svetom Nikoli Taveliću, rektor Bradarić približio je mučenika Tavelića, predstojeći Jubilej i najstariju sliku vjernicima Srime. Ova prva točka je jako znakovita, ne samo zbog toga što povezuje hrvatske svece, nego i zbog toga što se upravo blaženi Alojzije Stepinac jako zauzimao za kanonizaciju svetog Nikole Tavelića.

Zaključno misno slavlje u nedjelju 6. listopada u crkvi blaženog Alojzija Stepinca predvodio je rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta svetog Nikole Tavelića fra Ivan Bradarić. Naglasio je kako hod slike svetog Nikole Tavelića ima za cilj što boljeg upozvanja i širenja pobožnosti prema svetom Nikoli Taveliću. Vjernicima je preporučio izgradnju vjere i svetosti na primjerima bl. Alojzija Stepinca i sv. Nikole Tavelića.

Župnik Srime don Anto Pavlović zahvalio je fra Ivanu Bradariću na svemu što čini za promicanje štovanja sv. Nikole Tavelića. Vjernicima je zaželio da se trajno nadahnjuju na svetim ljudima proizašlim iz hrvatskog naroda.

Nekoliko dana ranije, na drugi dan trodnevnice pred blagdan sv. Frane u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku, blagoslovljeno je posebno vozilo koje će tijekom godine Nikole Tavelića voziti najstariju sliku sveca po svim župama šibenske biskupije i po cijeloj Hrvatskoj. Vjernici su ovo vozilo, zbog njegova simpatična izgleda odmah prozvali „Tavelino“. 

Vozilo je dar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca koji su čuvari svetišta i najstarije svečeve slike. Slika je ugrađena u poveću prijenosnu palu s jakim znakovljem Nikolina rođenja u Šibeniku, misionarskog propovijedanja u Bosni, mučeničke smrti u Jeruzalemu te proglašenja svetim u Rimu. Upravo ovo zadnje je povod tom važnom hodočašću koje će biti priprema za veliko slavlje što će se dogoditi u Šibeniku 21. lipnja 2020. u povodu pedesete obljetnice kanonizacije prvog hrvatskog sveca.

Slijedeći vikend, od 12. do 13. listopada svečeva slika će boraviti u župama Raslina i Zaton a mjesec će zaključiti 27. listopada posjetom župi Skradin u kojoj se nalazi jedan od najljepših i najveći likovnih prikaza svetog Nikole Tavelića.

misija / šibenska biskupija / svetiste-sibenik.hr

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2024 07:20