StoryEditor

Münchenski radio orkestar izveo 'Hrvatski glagoljaški rekvijem' u crkvi Srca Isusova u Münchenu

Piše PSD.
15. veljače 2020. - 15:27
rekvijem1

Uz fascinantno djelo Oliviera Messiaena „Abime des oiseaux“ za klarinet, inspirirano Ivanovim Otkrivenjem, uz pratnju recitacije „Tu mislimo“ Miroslava Nemetza, u izvedbi Münchenskog radio orkestra u crkvi Srca Isusova u Münchenu, u petak 14. veljače izveden je i rekvijem hrvatskog skladatelja Igora Kuljerića (1938.-2006.) za koje je rečeno da spaja formu rimo-katoličkog rekvijema s ritmom i harmonijom Dalmacije.

Hrvatski glagoljaški rekvijem, koji nije Kuljerićevo prvo djelo u kojem se autor suočava sa vlastitom tradicijom, dovršen je 1996. godine, u vremenu kada je hrvatski narod svakodnevno oplakivao bezumlje velikosrpske agresije, a premijerno je izveden 27. srpnja 1996. u Zadru. Kuljerić je, povučen na otok Silbu, i svoju i narodnu tugu dvije godine stavljao u tonove i ritmove, u zvuke, ispovijedajući da je rekvijem nastao “iz duboke želje pretočiti u glazbu ono što je slušao u svome djetinjstvu i otada nosio u sebi, kad su glagoljaški ritusi u njemu pronašli svoj čarobni eho”.

Povodom i u okviru Münchenske Sigurnosne konferencije u Münchenu su bili mnogi sudionici konferencije koji su nazočili ovom koncertu. Prisutan je bio ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, dr. Gordan Grlić Radman, s delegacijom u kojoj su bili ministrica kulture RH Nina Obuljen-Koržinek, veleposlanik Gordan Bakota, generalni konzul u Münchenu Vladimir Duvnjak, Anton Buklijaš, Vinko Ljubičić, brigadir Goran Klanac, dr. Iva Hraste-Sočo, Nera Miličić i drugi. Koncertu su prisustvovali i hrvatski svećenici fra Petar Klapež i fra Marinko Vukman te s. Viktorija Vukančić. Na koncertu su sudjelovali i brojni ugledni Hrvati.

Hrvatski dirigent Ivan Repušić, kao šef-dirigent Münchenskog radio orkestra, pod čijom je dirigentskom rukom koncert izveden, prije izvedbe je govorio o Igoru Kuljeriću i posebnostima “Glagoljaškog rekvijema”. Skladateljeva kći, Ivana Kuljarić, također je okupljenima u crkvi Herz Jesu govorila o stvaralaštvu svojega oca.

Nakon koncerta, uzvanici su sa delegacijom uživali gostoprimstvo župnika Roberta Hofa i proveli vrijeme u druženju i razgovoru. Generalni vikar nadbiskupije München Freising, Christoph Klingan, u svojstvu domaćina kazao je: „Mi, Münchenski radio orkestar i Nadbiskupija München Freising, smo prilikom sastavljanja programa za 2. koncert u okviru koncertne serije „Paradisi gloria“ svjesno svrnuli pogled na bogatu crkvenu kulturu Hrvatske – zemlju koja trenutno predsjeda Vijećem Europske Unije. Ovim nam je djelom autor poklonio obogaćujući uvid u glazbenu kulturu i umjetnost Hrvatske.”

misija / Božo marić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2022 22:47