StoryEditor
Voćarstvopuno polje planova

Nakon deset godina u ugostiteljstvu osnovao OPG, a uzgaja i - banane! Otočanin Emilio ne boji se budućnosti: Ponekad treba riskirati i krenuti u avanturu

Piše Dora Mikelić
19. lipnja 2018. - 09:50
Emilio Jurjević i njegove banane

Nakon deset godina rada u ugostiteljstvu, Emilio Jurjević (28) iz Lumbarde odlučio je osnovati OPG "Vrtal", a nedavno je uzgojio prvu bananu na otoku Korčuli.

Zapravu treću bananu, kaže, ali prvu koja je bacila plod i koju će Lumbarjani nakon ljeta moći kušati. Prvu bananu koju je posadio njegov susjed uništio je jak vjetar, drugu bananu posadio je Emilio, izrasla je veća od četiri metra, ali ju je uništila jaka studen prošle godine. Treću bananu Emilio je posadio ovog proljeća, već je narasla više od dva metra, a na njoj su vidljivi grozdovi još uvijek zelenih plodova, koji će do kraja rujna požutjeti.

- Sve je počelo kao zezancija. Prijatelj iz Varaždina ponudio mi je jednu sadnicu, koju nisam imao gdje posaditi pa sam je donio u očev dvor da se ima gdje penjati u slobodno vrijeme - našalio se Emilio, dodajući:

- Radi se o sorti koja može izdržati niske temperature do nule, raste jako brzo, a od posebnih tehnika i njege ne treba joj ništa osim puno vode.

Iako je banana trenutačno najzanimljiviji njegov proizvod, Emilio uzgaja i glasovite lumbarajske tikvice i pomidore, u planu su nasadi artičoke i dinje, a uzgaja i domaće životinje, i to prepelice, kokoši i kuneje.

OPG "Vrtal" ima oko šest tisuća četvornih metara zemlje na raznim lokacijama, a Emilio je pravi predstavnik otočnog trenda koji mlade ljude sve češće okreće tradicionalnim zanatima, prema poljoprivredi i ribarstvu i starinskim načinima zarađivanja za kruh.

- Zašto sam odlučio okrenuti se poljoprivredi? Zbog stresa! Nakon deset godina u ugostiteljstvu, nisam više mogao podnijeti taj pritisak. Nije jednostavno raditi u polju, ali 'ko to voli, nije mu teško, radiš cijeli dan, ali kvalitetnije rasporediš vrijeme i zadovoljniji si. Znam puno ljudi koji pet dana u tjednu rade u uredu i jedva čekaju onaj šesti dan da zakopaju ruke u zemlju. Ponekad treba riskirati i krenuti u avanturu - zaključuje Emilio.

No, korčulanski je "bananar" svoju avanturu pomno osmislio. Uskoro se nada ostvariti poticaj od države za samozapošljavanje, a novac će iskoristiti za izgradnju štanda na lumbarajskoj tržnici na kojem će prodavati svoje proizvode, kao i rashladnih vitrina za voće jer, kaže, najviše mu smeta kad na tržnici kupi toplo voće koje kod kuće treba ohladiti.

Obitelj i prijatelji su imali podijeljena mišljenja o njegovoj odluci da se posveti poljoprivredi. Teška su vremena, navodi, i siguran posao je postao lutrija. No vjeruje da je upravo sad pravo vrijeme za promjene.

OPG "Vrtal" ponudit će uskoro svoje proizvode na štandu lumbarajske tržnice. Banane će, ističe Emilio, biti izložene kao raritet, ali ipak neće biti na prodaju. Plodu treba devet mjeseci da sazrije, a nakon ljeta prvu korčulansku bananu probat će samo oni najbrži i najsretniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. veljača 2021 05:51