StoryEditor
Kulturastihovi i glazba u 'marka marulića'

Životni partneri Darko Rundek i Sanda Hržić večeras u Splitu predstavljaju životno prevoditeljsko djelo, prijevod kapitalne poeme perzijske književnosti 'Jezik ptica' Faridudina Atara

Piše Jasenka Leskur
6. studenog 2019. - 15:10

Večeras u 18 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu održat će se predstavljanje mistične poeme “Jezik ptica” Faridudina Atara, kapitalnog djela perzijske i sufijske poezije iz 12. stoljeća.

Njega je prvi put na hrvatski jezik prevela Sanda Hržić, uz asistenciju životnog partnera Darka Rundeka, a objavila Planetopija. Predstavljanje će biti popraćeno glazbom, kao i projekcijom perzijskih minijatura.

Faridudin Atar, mistički pjesnik iz 12. stoljeća, smatra se, uz Dželaludina Rumija, najvećim sufijskim pjesnikom perzijskoga kulturnog kruga. U svojoj poemi Jezik ptica (“Mantik uttajr”) donosi pripovijest o potrazi za Apsolutom, alegorijsku priču o jatu ptica koje su krenule tražiti svog tajanstvenog kralja Simurga. Na tom putu prolaze bezbrojna iskušenja i simboličnih sedam pustopoljina, na kojima moraju žrtvovati po jedan vid svoje osobnosti, prije nego što potpuno napuste sebe, što je nužno da dosegnu svoj cilj. Tek trideset ptica dospijeva na vrh mistične planine Kaf, gdje ih prima ptičji kralj Simurg, čije ime u prijevodu s perzijskog znači “trideset ptica”.

Faridudin Attar iza sebe je ostavio više od dvjesto tisuća stihova i nešto proze, a “Jezik ptica” smatra se vrhuncem njegove misli.

Sanda Hržić diplomirala je glumu na ADU u Zagrebu. Nakon više predstava u kojima je igrala, odlazi u Pariz i završava školu Lecoq, nakon čega se posvećuje režiji. Uz kazališnu režiju bavila se i novinarstvom i prevođenjem filmova.

Darko Rundek ugledni je kantautor i skladatelj filmske i kazališne glazbe. Sanda i Darko su se sreli na Akademiji u Zagrebu krajem 70-ih i otada su surađivali na mnogobrojnim projektima u kojima je Rundek, student režije, postao kompozitor i pjesnik, a Sanda, studentica glume, redateljica i prevoditeljica. •


Atar, mistički pjesnik iz 12. stoljeća, u poemi ‘Jezik ptica’ donosi alegorijsku priču o jatu ptica koje su krenule tražiti svog tajanstvenog kralja Simurga

Izdvojeno

21. srpanj 2020 13:37