StoryEditorOCM

Žene izvan stereotipa: "Vox Feminae" od 3. do 8. studenog

Piše PSD.
21. listopada 2011. - 12:45

Ovogodišnje izdanje Vox Feminae festivala održati će se od 3. do 8. studenog 2011. u kinu Grič, Dokukinu Croatia i Studiju Smijeha.

Festival promiče žensko stvaralaštvo i problematizira pitanja roda kroz međunarodni natjecateljski filmski program, radionice i nastupe umjetnica i različitih kolektiva, te potiče dijalog između umjetničke, aktivističke i teorijske sfere.

Cilj ove manifestacije koju organizira udruga Prostor rodne i medijske kulture ‘K-zona’ je pojačati vidljivost ženskog stvaralaštva i djelovanja u društvu izmještajući ga iz postojećih šablona i načina prezentiranja kako bi se stvorio kontekst javnog prostora koji je poticajan za promišljanje pitanja roda i izmaknut iz sustava binarnih opozicija.

U sklopu dosadašnjih festivala bilo je prikazano 99 filmova, nastupalo je 56 glazbenica, izlagale su 43 vizualne umjetnice, održano je 9 radionica i 15 diskusija, a neke od tema bile su žene i kulturni marketing, žene i ekonomija, žene i filmska produkcija, žene i online mediji.

Prva četiri izdanja su okupila više od 240 sudionika/ca. Nastupilo je 78 glazbenih izvođačica, a procjenjuje se da je festival pratilo sveukupno 7000 posjetitelja/ica.

U sklopu programa će biti prikazano 30-ak igranih, dokumentarnih i animiranih dugometražnih i kratkometražnih filmova koji različitim pristupima dekonstruiraju pitanja roda.

Ove se godine posebno ističu nagrađivani dokumentarni dugometražni filmovi koji se bave eksplicitnim seksualnim i rodnim pitanjima poput aseksualnosti, interseksualnosti, rodnog terorizma i orgazma.

R. kragić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 00:52