StoryEditor
KulturaPRVA OVOSEZONSKA PREMIJERA

Zbunjoza: muško-ženski odnosi, zabune i prijevare u Gradskom kazalištu mladih

10. listopada 2016. - 18:55

Prvu ovosezonsku premijeru u Gradskom kazalištu mladih Split, "Zbunjozu" suvremenog njemačkog dramatičara, redatelja i prevoditelja Mariusa von Mayenburga postavljaju udruženim snagama GKM i kazalište PlayDrama, a u koprodukciju se uključio i Goethe institut.

Premijera je 14. listopada u Teatrinu, a djelo autora koji do sada nije igran u Splitu režira Ivan Plazibat, dok uloge tumače mlade splitske glumačke snage: Nikša Arčanin, Bojan Brajčić, Sara Ivelić i Ana Marija Veselčić.

Ravnatelj GKM-a Belmondo Miliša kazao je kako se s ovim komadom kreće u novu sezonu i nastavlja s oživljavanjem večernje scene.

- Vidjet ćemo je li se prethodna dobra sezona "omakla" ili nastavljamo tako i dalje, a nadam se da nastavljamo - rekao je.

Ravnatelj Play Drame Elvis Bošnjak napomenuo je kako "Zbunjozu" planira već neko vrijeme, jer je Mayenburg izuzetan pisac, a njegov teatar ove sezone ima dogovorene koprodukcije s nizom dugih teatara zbog neprikladne scene u Domu mladih koju su do sada koristlili.

O samoj "Zbunjozi" redatelj Ivan Plazibat kaže:

- Dugo sam mislio kako bih sažeo njezin smisao u jednoj rečenici. Rekao bih, to je vodvilj 21. stoljeća. U komadu su sadržani svi elementi vodvilja, dakle, složeni muško-ženski odnosi, zabune i prijevare, ali pisac svaki taj klišej triput prevrne. On vara klišeje i šali se s njima. To je kameleonski tekst pun metamorfoza, i blesav, i duhovit, i potresan.
Mayenburg nije želio raditi klasični kazališni vodvilj po uzoru na Georgesa Feydeaua, nego otvara i pitanja tko je i što glumac, tko je osoba koja se predstavlja kao netko drugi i što se iz toga može izroditi - pojasnio je Plazibat.

Mladi glumci koji nastupaju u "Zbunjozi", komediji o hirovitosti stvarnosti, vlastitog identiteta i samog kazališta mahom su zadovoljni procesom rada, a Sara Ivelić je kazala:

- Ovo nije pokušaj. Ovo je stvarno, pravo suvremeno kazalište. Ovo je predstava koja će privući ljude mojih godina, koji možda i ne idu u teatar, toliko je pomaknuta, a ujedno životna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. siječanj 2021 01:21