StoryEditor
Kultura9. MaFest

Za Red Sonju čekalo se u redu

Piše PSD.
24. svibnja 2015. - 12:55
Karijera 38-godišnjeg stripaša Frane Petruše specifična je jer on nije otišao van tražiti posao na klasičan način, nego je nacrtao “Papka” – prvi album koji je radio sam i uspio ga je plasirati na zahtjevno francusko tržište.

Čulo se to od poznatog autora stripova i ilustratora Gorana Sudžuka, koji je u petak navečer u pivnici “Pivac” na makarskoj rivi bio moderator druženja s glavnim zvijezdama 9. MaFesta – Makarskog festivala stripa, s okupljenim stripofilima.

Na toj prvoj “kavi s glavnim gostima” – kako je nazvan događaj – uz Petruša su gostovali kanadska zvijezda Niko Henrichon, te mlada Španjolka Aneke Murillenem, koja crta Crvenu Sonju za američkog izdavača “Dynamite”. Okupljenima je o sebi najviše otkrio hrvatski autor.

– I ja sam kao dijete imao snove da crtam stripove o supermanima i spidermanima. Onda sam superjunake pronašao oko sebe. Kad sam imao 20 godina, u meni se rasplamsala iskra i nastavio sam crtati bez da su mi glavni motivi bili uspjeh i novac. Na prvom je mjestu bilo samo sjesti i crtati, ne gledajući na kojem će to tržištu završiti – među ostalim je rekao Petruša.

Crteži za stripofile

Poznat je po suradnji s Darkom Macanom na stripu “Mali Guj i njegov zmuj”. Nakon “Papka”, za francuskog je izdavača nacrtao album “Mostarske želje”. Uslijedio je “Dječak” – priča o Draženu Petroviću, a uskoro stiže “Ma goni to smeće”. Posjetiteljima MaFesta u petak navečer su se predstavili i Frazer Irving te Colin MacNeil.

Tijekom jutra i popodneva 24 autora su besplatno crtala za stripofile, svaki po 20 radova. Svi su željeli crteže, zbog čega su organizatori posjetiteljima morali dijeliti brojeve.

Uz ljubitelje stripa u zrelim godinama, tu je bilo i mnogo makarskih školaraca kojima je upravo MaFest približio taj svijet preko brojnih radionica koje za njih organizira posljednjih devet godina.

Za crtež Crvene Sonje dva su sata uporno čekali 16-godišnji Filip Ivić i njegova dvije godine mlađa sestra Nora. Iskoristili su priliku da upoznaju autoricu Aneke Murillenem, čije im stripove kupuje otac. Nabavlja ih preko interneta i za njih, kažu mladi Makarani, izdvaja najmanje 120 kuna.

U redu je i 15-godišnja Mia Nemčić koja stripove čita i – crta, te je prošle godine osvojila prvu nagradu na MaFestovu natječaju za osnovnoškolce s područja Makarske rivijere.

Dado Antunović, organizator festivala, kaže da je sretan što je uspio etablirati Makarsku kao grad stripa.

–- Cilj udruge “Mozaik Strip” bio je organizirati atipičnu manifestaciju, koja neće biti poput ni jedne druge, nego će u svojoj srži imati doslovno proslavu stripa, da to bude red stripa, red zabave, gdje će autori, stripofili i ostali posjetitelji komunicirati bez osjećaja da je netko na pijedestalu, a netko nije. U tome smo uspjeli jer svake godine u predsezoni kroz Makarsku prodefilira više od tisuću stripofila. Sve je potpuno besplatno, jer ne naplaćuju se ulaznice ni crtanje, a atmosfera je fantastična – kaže Antunović.

Izložba u galeriji ‘Antun Gojak’

U gradskoj galeriji “Antun Gojak” otvorena je izložba originalnih crteža devet specijalnih gostiju festivala. Najviše je radova Aneke Murillenem. Tihomir Tikulin Tico je u petak i subotu održao radionice stripa za mališane iz dječjih vrtića “Pčelica” i “Radost”.

– Prošla su vremena kad je klincima strip bio važna zabava, jer danas imaju druge zanimacije. Ali mnogi su izvrsni u crtanju jer neki me, sa svojih pet godina, znaju iskopirati, vješto precrtati stvari, a posebno su im zabavni izrazi lica. Možda upravo neki od njih postane crtač stripa – rekao nam je Tikulin.

TANJA GATTIN ZEBIĆ


item - id = 274409
related id = 0 -> 1148701
related id = 1 -> 1114302
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2021 23:46