StoryEditorOCM
KulturaPREMIJERA U PETAK

Vražica Gruica ima više lica: u splitskoj butigi 'Borova' najavljena intrigantna predstava, Splićanka otkriva u čemu je štos

23. listopada 2019. - 19:01
postolar00

U prodavaonici cipela Borovo u Krešimirovoj ulici najavio je ansambl Gradskog kazališta mladih Split premijeru “Postolar i vrag”, koja je na programu u Teatrinu ovoga petka u 20 sati.

Predstava koju je prema poznatoj povjestici Augusta Šenoe postavio glumac Siniša Novković (potpisuje režiju, dramatizaciju i animacije), najavili su, vodit će publiku od jeze do spoznaje da istina i dobro moraju nadvladati zlo.

Zadržan je osnovni motiv o postolaru koji, da bi se oslobodio siromaštva, zapisuje dušu vragu, ali nadograđen je novim likovima i situacijama i smješten u današnje vrijeme.

Ravnatelj Ivo Perkušić kazao je kako predstava nije slučajno najavljena u dućanu cipela - tvornica “Borovo” iz Vukovara jedna je od rijetkih u Hrvatskoj koja njeguje tradiciju domaćeg obućarstva i Uprava je rado pristala na suradnju sa Splićanima, osiguravši im mnoštvo cipela za potrebe predstave.

Uz to, GKM-ovci su ove godine tvornicu i posjetili, proveli tamo dva sata i vidjeli kako se izrađuju gumene čizme, startasice i čuvene borosane.

- Odučio sam u ovoj predstavi spojiti naizgled nespojive žanrove, dramu, horor i komediju - pojasnio je Siniša Novković koji je već “proizveo” nekoliko hitova za svoju matičnu kuću.


Predstavu će obilježiti efektnost, jednostavnost i audio-vizualne senzacije, ona je ujedno hommage Šenoi i nosi poruku da dobro treba pobijediti, ali da vrag nikada ne spava, dodao je.

Puno obuće

Matija Grabić, mladi glumac kojemu je ovo prvi nastup u GKM-u, tumačit će postolara. Veli, proces rada bio je veoma zanimljiv, igrali su se s nizom teatarskih mogućnosti.

- Ali, nismo odabirali “prvoloptaška” rješenja, dodala je Ana Gruica koja igra Vraga. Možda je i vražica, a možda i jedno i drugo.

Napomenula je kako vrag ima više lica i oblika, te svakome pristupa na drugi način.

Inače, u “Postolaru i vragu” čut će se suvremeni dijalekt, govorni jezik, dok će jedino Gruica govoriti književnim standardnim jezikom.

Silu dobra predstavlja Nada Kovačević - taj lik utjelovljen je u putniku kojega čovjek susretne, a možda i ne opazi, ne prepozna. Ili ne sasluša. A ako ga i sasluša, tek se mora odlučiti i da ga posluša, da čini dobro.

Mia Vladović tumači Luciju, a njezin je zadatak spretno pokazati protok vremena.

Nastupaju i dvoje glumaca iz Dramskog studija GKM-a, Tina Munivrana Novković i Karlo Barbir. Ona je zaručnica, a on postolarev sin, tinejdžer s neumjerenim zahtjevima.

Glumice će mahom nositi borosane, osim vražice - jer, kakva bi to bila vražica u cipelama koje nose obične žene, a na sceni naći će puno obuće, kao u pravoj postolarskoj radnji.

Glazbu potpisuje Tomislav Topić, kostimografiju Ankica Matijaš, a scenografiju Boris Križanović.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 09:33