StoryEditorOCM
KulturaPREMIJERA "LA SYLPHIDE"

Vraćali se na 'bis' nekoliko puta: baletna bajka očarala Splićane

Piše Jasenka Leskur-Staničić
11. ožujka 2017. - 00:45

Premijerna izvedba baleta „La Sylphide“ u splitskom HNK protekla je na najbolji mogući način – publika je dugotrajnim aplauzom i uzvicima "bravo" iskazala svoje zadovoljstvo novom predstavom, pozivajući soliste, baletni ansambl, kao i autorski tim više puta natrag na poklon. Još dugo nakon spuštanja zavjese po završetku drugog čina ovog klasičnog baleta izmjenjivale su se čestitke, a najviše ih je primao ravnatelj Baleta Igor Kirov, kojemu je ovo prva premijera od kada je svoju njemačku adresu zamijenio splitskom.

- Vrlo sam sretan zbog ove prilike kada na repertoaru imamo ovako lijepi naslov klasičnog baleta jer uoči premijere bio sam pun neizvjesnosti. Splitska publika je vrlo zahtjevna, a poznajem njen ukus kada je u pitanju moderan balet, ali nisam znao što nas čeka sa "La Sylphideom".

Također sam ponosan na dobar posao kojeg su odradili plesači, kao i cijeli autorski tim, proteklih sedam tjedana naporno su radili ali sve se isplatilo. Prezadovoljan sam onim što smo pokazali publici – kazao je Kirov, a premijernoj izvedbi „La Sylphide“ bila je prisutna i nekadašnja solistica Kraljevskog danskog baleta i koreografkinja koja je prenijela originalnu koreografiju splitskim baletanima, Karina Elver kao i prapraunukAugusta Bournonvillea, Mads Oelholm.

Prema riječima nasljednika danskog koreografa, splitska predstava je izuzetna, te kaže da godinama nije vidio izvedbu tako dobre kvalitete. Naime ova originalna verzija stara 180 godina izvodi se svugdje u svijetu.

Prema komentarima ljubitelja baleta nakon predstave, Splićanima se u ovoj tužnoj priči, o nemogućoj ljubavi škotskog seljaka i šumske vile, najviše sviđaju živopisni škotski kostimi i plesovi u prvom činu, kao i bajkoviti ugođaj scene u drugom.

Redom su se mogle čuti riječi pohvale i za soliste, Hazuki Tanase u ulozi La Sylphide, Artjom Žusova kao Jamesa, Nikšu de Marchija kao Madge, Aleksandra Korijakovskog kao Gurna, Mateu Milas kao zaručnica Effy…, ali i za čitav ansambl koji je angažiran u velikom broju. Uglavnom, predstavu su Splićani – a u publici se moglo primijetiti više osoba iz javnog života grada - doživjeli kao „vrlo šarmantnu“ i vizualno vrlo atraktivnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 04:28