StoryEditor
KulturaKazalište playdrama večeras u solinu

Virus interneta poharao obitelj

Piše PSD.
11. srpnja 2012. - 17:02
Splitsko će kazalište PlayDrama u srijedu 11. srpnja, u 21 sat, u sklopu Solinskog kulturnog ljeta, praizvesti predstavu Ane Marije Fabijanić “Ezopeja” u režiji Marice Grgurinović.

U “Ezopeji”, podnaslovljenoj “Putovanje prema djetetu”, nastupaju voditelj PlayDrame Elvis Bošnjak, glumica GKM-a Split Mia Roknić i jedanaestogodišnji Franko Jakovčević, član glumačkog studija PlayDrame, koji već ima i iskustva na filmu. Predstava će se izvesti u vrtu pred Tusculumom, a priča Ane Marije Fabijanić, zadarske dramaturginje, prati obitelj koja se sve više gubi u virtualnom svijetu.

− Komad ironično oslikava ljude koji su vezani uz kompjutore i ekrane i doslovno su prepleteni žicama. Vrt pred Tusculumom u Saloni potpuna je opreka njihovu načinu života jer su izgubili svaki kontakt s prirodom. Likovima iz predstave taj je idilični ambijent pred nosom, a oni ga ne vide − kaže Elvis Bošnjak.

On posebno ističe i glumački pristup u djelu: kako se pred likovima svijet pomalo mijenja, tako i izvedba, od bartonovski prenaglašene, skreće u mirnije vode. Za malog “kolegu” Franka Jakovčevića ima samo riječi hvale.

− Već dvije godine je kod nas u glumačkom studiju, ima i dosta iskustva, a zreo je i iznimno talentiran. On zaista razmišlja i postupa kao glumac. Uz njega, bila bi pogreška angažirati odraslu osobu koja bi tumačila ulogu djeteta − tvrdi Bošnjak.

Redateljica Marica Grgurinović, pak, opaža: − Stanley Kubrick je u svojoj “Odiseji u svemiru” krenuo od majmuna prema kompjutoru, a mi idemo obrnutim putem. Ovaj projekt, svojevrsni SF trash, nešto je najbizarnije što sam do sada radila, i tužan je i smiješan u isto vrijeme. Posebno je komična situacija u kojoj se obitelj doslovno ispetlja iz kompjutorskih žica i kreće van iz kuće, a ne zna se snaći u svojem okolišu − objašnjava redateljica.

J. PARIĆ


Mali Franko nema tremu

Najmlađi član ekipe je Franko Jakovčević. “Zapravo smo se i igrali, i družili, a tremu uopće nemam”, kaže on. Pitali smo ga ima li kakvih sličnosti s likom koji tumači. “A, ne. Taj je dječak previše zaljubljen u kompjutore, a i svojeglav je.” Čitav autorski tim oduševljen je njegovim nastupom i kažu: “Ako nitko od nas u predstavi ne bude dobar, Franko će sigurno biti.”
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. siječanj 2022 03:12