StoryEditor
Kulturaodlazi, buko, stiže 'nabucco'

Verdijev klasik u utorak i četvrtak na Peristilu u okviru Splitskog ljeta

Piše Jasmina Parić
30. srpnja 2019. - 14:40

Verdijeva opera "Nabucco" bit će na programu Splitskog ljeta u utorak i četvrtak, s početkom u 21 sat, na Peristilu.
Izvedbama će ravnati maestro Hari Zlodre.

Redateljica Jelena Bosančić premijerno je predstavu postavila prošle godine, za tu priliku prigodno obnovivši režiju Georgija Para iz 2003. godine, te na taj način odavši počast svom profesoru i jednom od najznačajnijih hrvatskih redatelja.
Veći dio protagonista isti je kao i na prošlogodišnjoj izvedbi, pa će tako naslovnu ulogu tumačiti talijanski bariton Devid Cecconi, Abigaille je talijanska sopranistica Daniela Schillaci, Ismaele tenor Bože Jurić Pešić, Zaccaria nacionalni prvak bas Ivica Čikeš, a Fenena solistica splitske Opere, sopranistica Antonija Teskera. Naravno, tu su i ostali solisti, Zbor, Orkestar i Balet HNK Split.

Verdi je "Nabucca" skladao s 28 godina. Bila je to njegova istinska životna i profesionalna prekretnica, te se amblematskima smatraju njegove riječi upućene izdavaču Giuliju Ricordiju: "S ovom je operom počela moja karijera."
Mladi je Verdi, nakon što mu prve dvije opere nisu polučile uspjeh kojem se nadao i nakon osobnih tragedija, zapao u životnu i kreativnu depresiju.

I tada, po narudžbi milanske Scale, piše "Nabucca", koji ga lansira kao novu zvijezdu opernog neba.
Glazbena priča o tragediji židovskog naroda u vrijeme babilonskog kralja Nabukodonosora poklopila se tada s aktualnim političkim previranjima vezanim uz ujedinjenje Italije. Verdi je Italiji donio glazbu koja je izrazila strast i žudnju nacije za ujedinjenjem i postala važan dio talijanskog nacionalnog identiteta. No, vrijeme je pokazalo da je "Nabucco" mnogo više od agitacijske drame i opera do današnjih dana uživa nepodijeljenu globalnu popularnost.

Autorski tim, pored maestra Zlodre i redateljice Bosančić, čine još i: scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Sonja Obradović, koreografi Miljenko Vikić i Ljiljana Gvozdenović, zborovođa i asistent dirigenta Frane Kuss te oblikovatelj svjetla Srđan Barbarić.

#OPERA#NABUCCO#SPLITSKO LJETO

Izdvojeno