StoryEditor
KulturaGost Bookvice

Velikićev roman se kod nas proda u šest mjeseci koliko u Srbiji u jedan dan

Piše Jasenka Leskur-Staničić
12. svibnja 2016. - 14:01

"Pisac je velik kad ga hvale, a ne čitaju ga" – duhovito je kazao beogradski autor Dragan Velikić kao gost književne večeri Bookvica predstavljajući svoj roman "Islednik" u sklopu turneje po hrvatskim gradovima, pokušavajući prisutnima dekodirati izvanredan tržišni uspjeh te knjige u Srbiji.

Deseti Velikićev roman, koji je stručna javnost ovjenčala trima prestižnim nagradama: Kočićevim perom, Vitalovom i NIN-ovom nagradom, što ovog autora čini jedinim živućim piscem koji ju je primio dva puta, prodan je do sada u tiraži od 50 tisuća primjeraka, što je činjenica koja je izazvala pravu konsternaciju kod nekolicine splitskih književnika u publici.

Pisanje za skladište

- Osjećam se kao Harry Potter – našalio se Velikić pripisujući taj tiražni rezultat dijelom velikom ugledu koji NIN-ova nagrada ima u srbijanskim medijima, a dijelom kvaliteti poslovanja izdavača "Lagune".
- Naravno, imam čitalačku publiku koja me prati, no moram reći da je "Ruski prozor" prodan u upola manjoj tiraži – ispričao je pisac koji je prije tri godine boravio u Splitu kao gost KURS-ove rezidencije.

Urednik u hrvatskom nakladniku "Meandar Mediji" pjesnik Branko Čegec komentirao je razliku između srbijanskih i hrvatskih izdavačkih prilika:

- Velikićeva knjiga se kod nas proda u šest mjeseci koliko tamo u jedan dan. Kod nas više ne postoji čitalačka publika. Izdavači se bore da knjiga izađe, a onda je nema tko ni gdje prodati, pa ispada da se proizvodi za skladište, sve skupa frustrirajuće – kazao je Čegec, dodavši da Velikić piše prozu na način kako se piše poezija.

Roman je priča o majci, o odrastanju u Puli, o strahu od zaborava, a paralelno se pripovijeda "velika" povijest gradova, država i civilizacija. Priča se provlači kroz gotovo jedno stoljeće, između Pule, Beča, Budimpešte, Beograda i Soluna, a slojevito strukturirana nudi dijelove i likove koji se mogu nazvati "romanom u romanu".

- Radi se o autopoetičnoj knjizi koja nije puko sabiranje vlastitog života. Ona govori o osobnom identitetu, o pitanjima osobnog izbora u stjecaju različitih okolnosti i kao takva se tiče svih nas. Dodatnu čar priči daje njezina uzglobljenost u grad poput Pule, grad kojemu je progonstvo upisano u komunalni DNK – kazao je splitski novinar i književnik Ivica Ivanišević, dodajući da su autorove rečenice na njega djelovale poput briljantnih aforizama.

Velikić je ispričao da je na brojnim predstavljanjima romana, na svakom netko iz publike rekao da u knjizi piše upravo o njegovoj majci:
- To je fascinantno! No, ja nisam krenuo pisati o majci, mada je ona lik oko kojeg se grupira čitava priča. Nikad nemam pripremljeni koncept romana u koji nadopisujem sadržaj, već pišem priče koje se na kraju same umreže. Ne čitam niti pišem knjige koje se mogu prepričati. Dobar roman mora imati nešto neispričljivo – zaključio je Velikić.

 


Može i bolje
- U sedmoj godini Bookvice održano je 18 događanja u kojima se publici predstavilo više od 30 autorica i autora iz Splita, Zagreba, Osijeka, Rijeke i iz Beograda. Predstavili smo i stripove, slikovnice i dramske tekstove. Organizirali smo i pojedine "tematske" Bookvice i razgovarali o dječjoj i fantasy književnosti ili dramskom pismu. Bookvica je i dalje dobro posjećena, u prosjeku bolje nego što čujemo da su slična događanja izvan Splita, i to nas veseli. No, s obzirom na velik broj studenata i profesora u gradu i okolici, mislimo da bi taj broj mogao biti još veći. U listopadu nadamo se da ćemo sezonu započeti gostovanjem Pavla Pavličića, a najavljujemo i pokretanje povremenih "pjesničkih" Bookvica, u koje ćemo pozivati etablirane hrvatske pjesnikinje i pjesnike, poput Branka Čegeca, Dorte Jagić i Delimira Rešickog - rezimirala je Patricija Vodopija.

 


Kreativno pisanje
Predstavnici zagrebačkog Centra za kreativno pisanje, CeKaPe, Sanja Vučković, Ksenija Kušec i Denis Špičić u četvrtak u 20.30 sati gosti su posljednje književne večeri Bookvice prije ljetne pauze u splitskom klubu Quasimodo. Kušec će predstaviti roman "Sobe", Špičić zbirku priča "Lijepo o mrtvima, ružno o ljubavi", a osnivačica i umjetnička ravnateljica najaviti prvi roman "Kirka čeka". U razgovoru s Patricijom Vodopijom bit će riječi o potrebi "učenja zanata", o mogućnostima probijanja novih autor(ic)a na književnu scenu, o prednostima i nedostacima liberalizacije pisanja, o kvaliteti knjiga na tržištu, o nedostatku književne kritike i drugim srodnim temama.

 

 

 

item - id = 312311
related id = 0 -> 1127334
related id = 1 -> 1127209
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2021 20:37