StoryEditor

Uručene nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata - za životno djelo nagradu dobio Duško Rakić

Piše PSD.
20. siječnja 2009. - 15:38

Duško Ante Rakić, ugledni arhitekt iz Zagreba, autor brojnih zapaženih arhitektonskih projekata, dobitnik je nagrade "Viktor Kovačić" što je Udruženje hrvatskih arhitekata dodjeljuje kao najviše priznanje za cjelokupni životni opus.

Okušao se u projektiranju raznih tipologija i na natječajima osvojio brojne nagrade, za tvornicu Badel i Društveni dom u Zagrebu, primjerice, stambenu zgradu na Sijenjaku u Osijeku ili Spomen park u Kragujevcu.

U nizu realizacija posebno se ističu Termoelektrana Rijeka I, zgrada Inaprojekta, pogoni Kraša, Press centar i zgrada Auto-Hrvatske u Zagrebu, škole u Vinkovcima ili vodotoranj u Kistanjama, stoji u obrazloženju nagrade koja je laureatu uručena u ponedjeljak navečer u Zadru. U Gradskoj je loži tom prigodom otvorena Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2008. te proglašeni i dobitnici ostalih nagrada.

Nagrada "Bernardo Bernardi" za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja pripala je Nenadu Fabijaniću za uređenje Trga kralja Tomislava u Opuzenu. U konkurenciji su još bile Silvija Laković i Tatjana Liktar s projektom u Rovinju.

Za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture, nagradu "Drago Galić" dobio je 3LHD za stambenu zgradu "Kuća J2" u Zagrebu. Za tu je kategoriju stiglo 49 radova a nominirani su bili i njirić+arhitekti za Rural mat u Zagrebu, Studio BF za višestambeno naselje "Pavlenski put" u Zagrebu te Darinka Kuzmanić za Obiteljsku kuću Dompnier, Slatine – Čiovo.

Godišnju nagradu "Viktor Kovačić" dobili su Idis Turato i Saša Randić za Pastoralni centar "Aula pape Ivana Pavla II" na Trsatu u Rijeci. Konkurirali su im Lovorka Prpić i Miljenko Bernfest sa Centrom za socijalnu skrb u Sisku, Siniša Bodrožić, Andrea Cvetko i Danijel Marasović s Poslovnim centrom IT3 te Mia Roth Čerina i Tonči Čerina s Dječjim vrtićem Lanište.

O svim je nagradama odlučivao Stručni savjet Udruženja hrvatskih arhitekata koji je pod predsjedanjem Nenada Kondže za publicistički rad na području arhitekture i urbanizma nagradu "Neven Šegvić" dodijelio Bogdanu Budimirovu za bibliofilsko izdanje knjige "U prvom licu" nakladnika UPI2m.

U prisustvu brojnih hrvatskih arhitekata izložbu je, prvi put u 25 godina od kad se održava upriličenu izvan Zagreba, otvorio zadarski gradonačelnik Živko Kolega, a nagrade su dobitnicima uručili predsjednik Udruženja Goran Rako i član Stručnog savjeta Nikola Popić.

Davorka Mezić/EPEHA, foto: Andrija LUČIĆ/CROPIX 
 

#DRUŠTVO#HRVATSKIHARHITEKATA#DUŠKOANTERAKIĆ

Izdvojeno

06. lipanj 2020 02:40