StoryEditor
Kulturain memoriam

Umro Rutger Hauer: napustio nas je legendarni glumac koji se proslavio ulogom u kultnom 'Blade Runneru&#39

Piše JL
24. srpnja 2019. - 22:32

Glumac Rutger Hauer, koji se proslavio ulogom u kultnom filmu ‘Blade Runner’ iz 1982., umro je u dobi od 75 godina, prenosi Jutarnji list.

Hauerovu smrt potvrdio je njegov agent Steve Kenis. Rekao je da je umro u rodnoj Nizozemskoj u petak, i to nakon kratke bolesti.

Rodom iz Breukelena u Utrechtu, Hauer je glumio replikanta ubojicu Roya Battyja u znanstveno-fantastičnom trileru ‘Blade Runner’, kojeg je režirao Ridley Scott s Harrisonom Fordom u glavnoj ulozi.

Sprovod je održan danas, u srijedu.

Premda mu je spomenuta uloga donijela najveću slavu, prema IMDb-u ovaj izrazito aktivan glumac iza sebe je imao 174 uloga na televiziji i u filmu, između ostalog u ‘Sin Cityju’, ‘Batman Početak’ i ‘True Blood’.

Rodio se 23. siječnja 1944. u Breukelenu. Premda su mu roditelji oboje bili učitelji glume, on je odlučio krenuti svojim putom. Pobjegao je od kuće sa 15 godina i pridružio se trgovačkoj mornarici. Nakon što se 1962. vratio u Amsterdam, kratko je studirao glumu, no odustao je zbog vojske, piše Variety.

Na koncu se ipak posvetio pozornici kao član eksperimentalne kazališne trupe Noorder Compagnie u kojoj je glumio, režirao, smišljaop kostime, a godinama i prevodio djela koja su izvodili. 

Veliku priliku dobio je 1969. kad ga je Paul Verhoeven angažirao kao glavnu ulogu u seriji ‘Floris’, a nekooliko godina kasnije osvojio je srca nizozemske publike u filmu istog redatelja ‘Turkish Delight’ koji je bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. S Verhoevenom će još godinama surađivati.

Osim sjajne interpretacije ubojice replikanta, posebno će se pamtiti njegova izvedba beskućnika alkoholičara u filmu ‘The Legend of the Holy Drinker’ Ermanna Olmija. Nakon tog filma iz 1988. uslijedit će niz sporednih uloga u filmovima raznih žanrova, no publika će ga najviše pamtiti po ulogama negativaca, vampira, terorista. Za ulogu nacista u filmu ‘Escape From Sobibor’ osvojio je Zlatni globus, a za ulogu SS oficira u ‘Fatherlandu’ nominiran je za nagradu.

Osim što se vrlo aktivno bavio glumom, kao aktivist se borio za okoliš i bio je otvoreni sponzor Greenpeacea. Osnovao je Starfish Association, neprofitnu organizaciju posvećenoj borbi protiv AIDS-a. 

S drugom ženom Ineke ten Cate bio je gotovo 40 godina, a iz prvog braka ima kćer Ayshu Hauer, piše Jutarnji list.

 

#RUTGER HAUER

Izdvojeno

06. srpanj 2020 15:41