StoryEditor
KulturaPrema čudu, Superstar i Pinocchio

Ugodna iznenađenja s ovogodišnje Mostre

Piše PSD.
5. rujna 2012. - 10:34
Ovogodišnja Mostra donijela je nekoliko ugodnih iznenađenja. Francuski film “Superstar” Xaviera Giannolija govori o sredovječnom osamljenom muškarcu koji iznenada postane medijska zvijezda. Zašto, kako i zbog čega – nitko, a pogotovo on sam, zapravo ne zna, ali on je Zvijezda i to je jedino bitno svim ljudima koji ga sreću, snimaju mobitelima i žele njegov autogram ili se fotografirati s njim. Njegovo ime, Martin Kazinski, znaju svi, a histerija koju izaziva njegovo pojavljivanje ne prestaje usprkos njegovim naporima da je zaustavi, nego upravo suprotno – postaje još veća. To uništi njegov dotadašnji život, a kako Martin ne želi kapitalizirati iznenada stečenu slavu, i njegova je budućnost upitna.

Pinocchio, besmrtna bajka Carla Collodija, nadahnuo je mnoge filmaše, a u kolektivnu memoriju najdublje je usječena Disneyjeva ekranizacija. Možda upravo stoga, filmaši su uglavnom izbjegavali animirane verzije te bajke, no Enzo D’Alò odlučio je da je 72 godine nakon Disneyja (ali i desetak godina od fijaska igranofilmske verzije Roberta Benignija) ipak došao trenutak za novu animiranu verziju. Usporedbe su dakako neizbježne. I premda je D’Alò snimio solidan crtić koji donosi sve poznate dijelove priče, njegova verzija ipak je u sjeni Disneyjeva klasika.

Jedine značajnije razlike su u koncepciji lika Mangiafuoca, vlasnika marionetskog kazališta, koji Pinocchiju daje pet zlatnika, a ne otima ga kako bi nastupao kod njega, i Plave vile koja je, premda posjeduje vilinske moći, djevojčica modre kose u koju se Pinocchio zaljubi. Kako bi naglasio atmosferu pojedinih dijelova priče, D’Alò uspjelo koristi različite vrste i tehnike klasične animacije (crtež, uljane boje, animacija crnih sjena…).

Soundtrack koji potpisuje poznati talijanski skladatelj i kantautor Lucio Dalla (preminuo je u ožujku ove godine) pomno je osmišljen, ali ne donosi pjesmu dovoljno snažnu da bi izdržala usporedbu s evergreenom “When You Wish Upon A Star” iz Disneyjeva filma.

Terrence Mallick predstavio se vrlo dobrim filmom “Prema čudu” (“To the Wonder”), snimljenom u njegovu prepoznatljivom, jedinstvenom stilu, ali bez scenarističke pretencioznosti i pompoznosti prethodnog filma “Drvo života” s kojim je osvojio Zlatnu palmu. Njegov je novi film ljubavna priča snimljena čistim filmskim jezikom, s jako malo dijaloga i s maksimalnim naglaskom na vizualnom. U glavnim su ulogama vrlo dojmljivi Ben Affleck i Olga Kurylenko, kao par koji prolazi kroz sve faze jedne ljubavi, Rachel McAdams kao zamjenska ljubav glavnog lika te Javier Bardem kao svećenik. Iako je konkurencija velika, Mallickov film je bez sumnje najljepše snimljeno ostvarenje viđeno ove godine na festivalskoj sceni.

Neki će ovaj film proglasiti dosadnim, no to nije čudno ni za osudu – dominacija filmova prepunjenih dijalozima jednostavno je mnoge od nas navela da zaborave da je film temeljno vizualna umjetnost i da ima načine da iskaže jako mnogo toga bez izgovorenih riječi. Mallickov film je pravi estetski trijumf i povratak samoj srži sedme umjetnosti.

Iz venecije za slobodnu dalmaciju piše zlatko vidačković

Surovo društvo spektakla

“Superstar” pokazuje surovo naličje “društva spektakla” u kojem prividno svatko može dobiti svojih pet ili petnaest minuta slave, a što će sa njim biti kad se kamere ugase bolje je da ne postane nova vijest jer bi ta vjerojatno završila u crnoj kronici. Scena u kojoj paparazzi na motorima jure podzemnim pariškim prometnicama oko automobila kojim Martin putuje na ekskluzivni intervju u televizijski studio nekima će u sjećanje prizvati pogibiju princeze Diane, na što je redatelj zasigurno i računao. Dobro znani koncept “običan čovjek u neobičnoj situaciji” u ovom je filmu obrađen na zanimljiv i svjež način, a uvjeljiv glumački nastup Kada Merada i njegove partnerice Cécile De France u ulozi novinarke televizijske postaje koja dvoji između ambicija i ljudskosti, dobra su preporuka za gledanje ovog ostavrenja.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. prosinac 2020 17:27