StoryEditor
Kulturadani alke, velike gospe i likovnosti

U dva dana u Sinju četiri izložbe, izlažu dekan i prodekan ALU-a, ali i kriminologinja i veterinar. Galeriji Sikirica iz Zagreba darovan 'Gajdaš' Stipe Sikirice

1. kolovoza 2019. - 15:21

Sudeći po otvorenim izložbama skulptura i slika i onoj koja će se otvoriti ovoga četvrtka, Sinj je u ove predalkarske dane likovna prijestolnica Hrvatske.

Počelo je s "Mojom nostalgijom" Branke Weiss. Ova dipl. inženjerka elektrotehnike i diplomirana kriminologinja, koja je najveći dio radnog vijeka provela u Sarajevu, rodnom Sinju predstavila je svoje slike u tehnikama ulje, akril i fluid akril. Prvi put slikarica Weiss pred Sinjanima je izlagala prošle godine, kada se predstavila minijaturama na temu Sinjske alke. Izložba "Moja nostalgija" otvorena je do 17. kolovoza.

Andrija Bareza svoju izložbu "Svijet konja" postavio je u Galeriji "Galiotović", a bit će otvorena do 8. kolovoza. Ovom doktoru veterinarske medicine konji su stara ljubav, a dok se bavio veterinarskom praksom bili su mu svakodnevni posao. Bareza je bio i alkar, pratitelj barjaka, ali nikada nije imao priliku nadmetati se za slavodobitnika Alke. Ovom izložbom posvećenom konjima on, zapravo, trči svoju posebnu Alku, a s kistom je startao prije više od 40 godina.

Dvije druge izložbe odnose se na autore kapitalce. U Galeriji "Delonga" otvorena je izložba skulptura akademskog kipara Josipa Marinovića. Sinjanima je Marinović stari poznanik. On je u kamenu isklesao kip Gospe Sinjske koji krasi dvorište Franjevačkog samostana u Sinju, a brončani odljev kipa sa starog Grada bdije nad alkarskim krajem. Autor je i posljednje postaje križnog puta na Gradu.

Za Marinovića vele da je najbolji đak nenadmašnog Frana Kršinića kada je riječ o oblikovanju u kamenu. U Galeriji "Delonga" Marinović je Sinjanima predstavio samo dio svojih djela koja je darovao Franjevačkom samostanu Gospe Sinjske.

O Marinovićevu stvaralačkom opusu i njegovoj darovnici sinjskom samostanu govorili su Ivo Delonga, vlasnik galerije i fra Mirko Marić, na čiji poticaj se Marinović odlučio svoju ostavštinu predati sinjskim franjevcima.

U ovoj prigodi fra Mirko Marić ponovno je aktualizirao preuređenje trošne franjevačke zgrade na Pijaci u muzejski prostor, u kojemu bi bilo izloženo pet sadašnjih zbirki Franjevačkog samostana, darovana djela Josipa Marinovića, ali i još nekih zvučnih imena hrvatske likovne umjetnosti koji bi također svoju stvaralačku ostavštinu trajno pohranili u alkarskom gradu.

Ovoga četvrtka u Galeriji "Sikirica", u sklopu Alkarskih dvora, otvara se izložba slika akademskih slikara Tomislava Buntaka i Darka Friščića, aktualnih dekana i prodekana zagrebačke Likovne akademije. Izložba će biti otvorena do 16. kolovoza.

U okviru izložbe zagrebačka Likovna akademija u suradnji s Klubom Sinjana u Zagrebu i Centrom za kulturu Novi Zagreb predat će na trajnu pohranu gradu Sinju, odnosno Galeriji "Sikirica", brončanu statuu "Gajdaš" akademskog kipara Stipe Sikirice. Tu je statuu Sikirica svojedobno darovao Likovnoj akademiji. Budući da je Sikirica sav svoj opus darovao gradu Sinju za Galeriju "Sikirica", u Akademiji su ocijenili da je i statui Gajdaša mjesto u toj sinjskoj galeriji.

Izdvojeno

01. kolovoz 2020 02:10