StoryEditor
Kulturabetonski spavači se bude

U Domu mladih u Splitu i Trogiru četiri dana domaći i inozemni znalci raspravljat će o vrijednostima i očuvanju moderne arhitekture, obilaziti Split 2, Split 3 i motel 'Trogir' uz stručno vodstvo

Piše Jasenka Leskur
17. listopada 2019. - 09:55

Arhitektura kasnog modernizma i postmodernizma u Hrvatskoj u posljednjih je desetak godina postala zanimljiva državnoj službi zaštite spomenika, makar u većim urbanim središtima. Zasluga je to projekta i građanske kampanje "Motel Trogir" koji je usredotočen na društvenu valorizaciju i formalnu zaštitu arhitektonske ostavštine kasnog modernizma u Hrvatskoj, graditeljske baštine kojoj nedostaje sustavnija institucionalna pažnja.

Kako bi se kritički osvrnuli na posljednju dekadu aktivnosti na zaštiti modernizma druge polovice 20. stoljeća, Udruga za suvremene umjetničke prakse "Slobodne veze" iz Zagreba organizira u Splitu, u Beton kinu, ali i okolici, četverodnevni javni sastanak – od 17. do 20. listopada.

- Namjera nam je sagledati procese, protagoniste, metode i izazove u polju historizacije moderniteta i zaštite modernističke baštine, u međunarodnom kontekstu - najavljuje Nataša Bodrožić iz Udruge "Slobodne veze".
- Posebno ćemo se osvrnuti na internacionalni financijsku potporu "Keeping it Modern", darovnicu Getty Fondacije posvećenu očuvanju modernističke arhitekture s fokusom "na najvažnije građevine dvadesetog stoljeća". Od 2014. godine podržana su 64 projekta iznimnog arhitektonskog značaja koji pridonose unaprjeđenju prakse očuvanja - veli Bodrožić.

O svojim iskustvima s ovom darovnicom govorit će međunarodno priznati teoretičar i povjesničar arhitekture Ruben Arevshatyan iz Erevana u Armeniji. Uz lokalne stručnjake, govorit će i Ekaterina Shapiro Obermair, bečka umjetnica i ko-kustosica velike izložbe "Sovjetski modernizam 1955.-1991.: nepoznate priče", koju je 2012. godine organizirao Architekturzentrum Wien. O iskustvima zaštite modernističkih izgrađenih okoliša nakon neovisnosti Maroka, govorit će profesori Škole arhitekture u Casablanci, Imad Dahmani i Lahbib El Moumni, iz organizacije MAMMA.

Razdoblje od 1950-ih do 1980-ih godina i kvantitetom i kvalitetom predstavlja izuzetno razdoblje hrvatske arhitekture, no riječ je i dalje o zapostavljenom segmentu arhitektonskog nasljeđa koji zbog manjkave ili nepostojeće formalnopravne zaštite, nerazvijene društvene svijesti ili problematičnih privatizacijskih procesa tijekom 1990-ih godina, bio je prečesto izložen neadekvatnim adaptacijama ili prepušten ubrzanom propadanju.

Projekt Motel Trogir udruge "Slobodne veze" pridružio se udrugama civilnog društva koje su prepoznale nužnost većeg društvenog i stručnog angažmana na polju istraživanja i prezentacije dosega arhitekture i urbanizma iz razdoblja SFR Jugoslavije, prvenstveno kako bi kompenzirale manjak institucionalne pažnje.

Simpozij u Splitu bit će artikuliran oko nekoliko tema: Projekt Motel Trogir od 2013. do 2019., kako štitimo arhitekturu modernizma?, Mediteranska mreža modernizma te aktivističkih praksi zaštite modernističke arhitekture i suvremenih umjetničkih praksi, trenja i preplitanja.

Simpozij je dio projekta "Kolektivna domena kulturnog sjećanja", međunarodnog suradničkog projekta financiranog u okviru programa EU Kreativna Europa za Europsku godinu kulturne baštine 2018. Projekt podržavaju Grad Split, Ministarstvo kulture RH, Zaklada Kultura nova i EU/program Kreativna Europa, a ostvaren je u partnerstvu s Domom mladih, Multimedijalnim kulturnim centrom Split.Čuvari modernizma
Osim predavanja, prezentacija i razgovora, program će uključivati niz stručno vođenih tura otvorenih za javnost.
Na simpoziju su najavljeni: "Doplgenger" (Isidora Ilić, Boško Prostran), Ruben Arevshatyan, Ekaterina Shapiro Obermair, Imad Dahmani, Lahbib El Moumni, Meslil El Mehdi, Višnja Kukoč, Sanja Matijević Barčot, Lidija Butković Mićin, Jovanka Popova, Anastasija Pandilovska, Saša Šimpraga, Jasminka Babić, Neli Ružić, Duška Boban, Lana Stojičević, Mariana Bucat, Platforma 9,81, Udruga "Kačić", Božo Benić, Morana Rozić, Aleksandar Bede, Sabina Damiani i mnogi drugi.Paneli, izleti i vođene ture
Program počinje u četvrtak u 16 sati na Peristilu obilaskom Splita 2 pod vodstvom Sanje Matijević Barčot, a simpozij u Beton kinu počinje u 19.30 sati. U četvrtak, 17. listopada u 20 sati je projekcija filma "Split, između plana i kaosa" iz serijala "Betonski spavači - Nedovršene modernizacije".
U petak u 12 sati Platforma 9,81 vodit će turu po Domu mladih, a u 16 sati provest će zainteresirane po Splitu 3. Na panelu u 19 sati u Beton kinu govorit će se o projektu "Motel Trogir".
U subotu su sva tri programa u Beton kinu. U 17 sati u sklopu govora o mediteranskom modernizmu govorit će se o sjevernoj Africi, s naglaskom na Maroko. U 19 sati bit će prikazan kratki video "Snimak pejzaža bez prapovijesti" Isidore Ilić i Boška Prostrana o motelu Trogir, a u 19.30 je panel o aktivističkoj zaštiti modernističke arhitekture. U nedjelju u 10 sati je izlet do Trogira i glasovitog motela Ivana Vitića. R.K.

#SPLIT 3#MOTEL TROGIR#SLOBODNE VEZE#MODERNA ARHITEKTURA#NATAŠA BODROŽIĆ

Izdvojeno

07. srpanj 2020 09:17