StoryEditor
Kulturariječ, grlo, nepce

U Bolu na Braču završila deseta 'Imena': Festival za sva osjetila

Piše Siniša Kekez Fotografije Mario Kučera
25. lipnja 2019. - 20:44

Koncertom "Pjesme s potpisom" Ivane Galić s Trio bendom u ponedjeljak navečer na bolskoj rivi pod Ložom završio je trodnevni deseti festival kulture "Imena".
Prema konceptu kreativne producentice festivala Maje Duke, voditeljice Udruge za promicanje kulture i kulturne baštine, "Imena" su od početka usmjerena na književnost, likovnu i glazbenu umjetnost, ali i na gastronomiju. Sve uz brižljivo njegovan grafički dizajn, marketinški i medijski nastup, kao i na popriličnu organizacijsku i drugu opuštenost.


Ove godine književnu prirodu festivala zastupao je zbornik s deset priča festivalskih gostiju, Ivane Bodrožić, Zlatka Galla, Ivice Ivaniševića, Damira Karakaša, Tanje Mravak, Gordana Nuhanovića, Ede Popovića, Roberta Perišića, Igora Rajkija i Ankice Tomić. Kako to nekad biva, uskočile su nepredviđene okolnosti i od desetero navedenih pisaca na festival ih je uspjelo doći samo dvoje, Ivana Bodrožić i Igor Rajki. I onda je logično da su u Galeriji "Dešković" bili u sjeni velikih platna s nosorozima, kameleonima i ostalim životinjama iz "Bestijarija" vodičkoga slikara i ilustratora Danijela Srdareva.

Živu riječ u Galeriju je donio učenik iz Murvice Arsen Kojdić, pobjednik ovogodišnjeg Dječjeg Pričigina. On je interpretirao priču "Ćikulota", i to tako uvjerljivo i bez tragova treme da bi ga mentorica Branka Šesnić komotno mogla preporučiti za izravan upis na studij glume. Ali ipak pričekajmo, neka još uživa u ćikuloti i drugim iskustvima izvan dasaka i reflektora koji život znače.

Otpori i loše stvari

Srdarev je dobio snažnu i stručnu verbalnu potporu kustosa Tina Vukovića. On je naglasio slikarov originalni likovni izraz, sklonost grafici, važnost crteža i radova u tehnici kolaža. - Odlično je što se ovakvi radovi sa životinjama izlažu u galeriji koja je nazvana po prvom hrvatskome animalistu, kazao je Vuković. Govorio je i sam slikar, autor ciklusa "Bestijarij venecijanskih kanala", koji je kazao da mu je bio izazov koje radove selektirati i da mu je pri izradi kolaža pomagala kći predškolskog uzrasta.


Maja Duka emotivno se osvrnula na proteklih deset izdanja "Imena".
- Od početka smo izbjegavali revijalni ton, krenuli smo s Perišićem, Karakašem i Sinišom Labrovićem. Bilo je i teških trenutaka, ali bili smo uporni. Težili smo i visokim standardima likovne kulture. Podizali smo razinu kulture u odnosu na destinaciju. Prije četiri godine objavili smo knjigu "Bračka marenda". Na obljetnicu htjeli smo da bude više glazbe, otud dva koncerta. Prekrasan je osjećaj rasta, ali doći će do promjene, osjećam otpore, događaju se loše stvari", kazala je kreativna producentica, koju je čestitka fotografa svih deset izdanja "Imena" Marija Kučere ganula do suza. Uz pjenušac i domaće rafiole još su se neko vrijeme razmjenjivali dojmovi, planovi i prijedlozi.


Nedjelja i ponedjeljak bili su u znaku koncerata zagrebačke vokalistice Ivane Galić. Prvu večer nastupila je s gitaristom Darkom Horvatom, s kojim je osvojila nagradu u kategoriji "traditional folk/broadway jazz" natjecanja American Protégé. To joj je donijelo nastup na gala koncertu u dvorani "Isaac Stern" u Carnegie Hallu. Prvu večer u Galeriji izveli su program tradicionalnih pjesama engleskoga govornog područja, da bi bila zadovoljna i Joan Baez. Naravno, ako nije prekomjerno zavidna.


Drugu večer pojačali su se s dvoje glazbenika, izišli na otvoreni prostor i izveli pjesme Johna Lennona, Georgea Michaela, Kate Bush, Boba Dylana, Princea, U2 i drugih u soul i jazz varijanti.


Tako je uz evergreene zaključeno jedno desetljeće "Imena". Hoće li dokazano uporna Maja Duka i njezin tim iz kriza, koje se u ovom akvatoriju javljaju gotovo svake fiskalne godine, izići jači ili će odustati od guranja kulture uz Vidovu goru, vidjet ćemo. Popis svih gostiju, promocija i izložbi, stare fotografije, zbornik s nostalgičnim uspomenama gostujućih pisaca, sjećanja konzumenata kulturnih događaja i bolske marende dokaz su da je ipak vridilo.Kultura stola
Festivalsku bolsku marendu "Trudna teća" na bolskome pazaru prvi je dan pripremila srednja škola "Bol" i pokazala da strukovno obrazovanje na škoju ne da nije u krizi nego proizvodi dobre kadrove. Sutradan su se na istom mjestu uspješno predstavile dokazane kulinarske snage iz jednog hotela, konobe i sendvič bara.

Atrakcija bračkih marendina, gdje se obroci prodaju po popularnim cijenama, je i bračka lutrija. Jack-pot je pršut, a dobije ga prvi broj nakon izvučene dvostruke nule. Kultura stola na trudnim tećama postoji i kao kultura s nogu i kultura zidića, bez guranja i grabeža, uz laganu jazz glazbu.

Izdvojeno

01. kolovoz 2020 17:11