StoryEditor
KulturaKIPARSKI ŠAMPION

Tony Cragg, jedan od najboljih svjetskih kipara, 16. listopada otvara svoju izložbu u Splitu

5. listopada 2019. - 18:15

Tony Cragg, autor najskuplje skulpture koju je ove godine u svijetu prodao živući kipar, a koja je izlicitirana na dražbi, 16. listopada dolazi u Split, gdje će mu Galerija Kula postaviti izložbu, prvu u Hrvatskoj. Njegova monumentalna, 4,5 metara visoka skulptura od nehrđajućeg čelika "Stalna promjena" iz 2005. upravo je prodana u Londonu, u aukcijskoj kući Bonhams, za rekordnih 849.063 funte.

Tony Cragg jedan je od najvažnijih kipara našeg vremena, a "Stalna promjena" bila je nevjerojatno uzbudljiv posao za dražbovatelje – kazao je Ralph Taylor, direktor Bonhamsova odjela za poslijeratnu i suvremenu umjetnost, te dodao:

– Bili smo vrlo uvjereni da će se ova skulptura svidjeti kolekcionarima, a žestoko natjecanje kupaca dovelo je do ovog rekorda i opravdalo sav naš trud.

Dražba je održana u četvrtak navečer, a Craggova skulptura bila je procijenjena na 450 do 650 tisuća funti. Bonhams nije objavio ni ime kupca ni prodavatelja, no ne bi bilo neobično da je divovsku skulpturu netko kupio kako bi je postavio u dobro čuvanome dvorištu svoje raskošne vile.

Djela Tonyja Cragga, naime, krase brojne privatne, ali i javne prostore širom svijeta, a iz jednog takvog parka skulptura iz Njemačke dolazi i 14 skulptura u Split. Osim kiparskih radova, u Split stiže i 49 crteža toga britanskog autora koji već tridesetak godina živi u gradu Wuppertalu, u njemačkoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Tamo je Cragg prije desetak godina kupio prirodni kompleks od 12 hektara s vilom iz 19. stoljeća, renoviranom nakon Drugog svjetskog rata te ponovno preuređenom 2006. godine, gdje je, preko zaklade koju je osnovao, stvorio jedinstven park skulptura. U njemu se u fantastično uređenom krajoliku, osim njegovih djela, nalaze i djela Richarda Deacona, Thomasa Schüttea, Wilhelma Mundta, Norberta Krickea i drugih. Park skulptura vodeća je turistička atrakcija u gradu koji broji oko 350 tisuća stanovnika.

– Tri velike skulpture, teške nekoliko tona, bit će postavljene u dvorištu Galerije umjetnina – kazao nam je Duje Mrduljaš, vlasnik Galerije Kula, koji na ovoj izložbi radi već dvije godine zajedno s Craggovim asistentima. – Četiri skulpture dolaze u samu Kulu, a ostale će biti izložene u Zavodu HAZU-a. Uz to, dolazi pedesetak crteža jer je poznato da Cragg kao temelj svoga rada na kipovima postavlja crtež, te će Splićani doista, na moju veliku radost, imati priliku upoznati reprezentativan presjek ovoga iznimnog umjetnika – kaže Mrduljaš, kojem je ovo, u samo godinu i pol dana, druga izložba svjetskoga ranga.

Naime, Kula je u ljeto 2017. ugostila radove Mimma Paladina, jednog od najvećih živućih europskih kipara, no Duje Mrduljaš, premda vodi jednu od najmanjih, ali trenutačno najuspješnijih hrvatskih galerija, ne otkriva tajnu koja bi objasnila kako mu to uspijeva.

– Meni je velika čast što će se Tony Cragg pojaviti i osobno u Splitu – kaže Duje Mrduljaš.

– Dakako, jako sam uzbuđen budući da u ponedjeljak dolazi kamion s radovima... Ne, ne želim govoriti ni o cijeni radova, ni o cijeni osiguranja tih radova, bitno je da sve bude odrađeno na razini ovakvog umjetnika.

Galerija Kula i Galerija umjetnina predstavit će slojevite skulpture napravljene iz jednog komada, a koje ipak zadržavaju iluziju slojevitosti kroz svoja horizontalna proširenja. Skulpture su tipične za stvaralačke postupke Tonyja Cragga, koji njegov rad pozicioniraju u područje između prirode i tehnologije, između mističnog i svjetovnog, između uzvišenog i smiješnog.

Rođen u Liverpoolu prije 70 godina, Tony Cragg dobitnik je i nagrade Turner, prestižnog priznanja za umjetnike mlađe od 50 godina za iznimne doprinose suvremenoj umjetnosti, a Cragg ju je dobio još daleke 1988. Prije tri godine kraljica Elizabeta II. dodijelila mu je viteški naslov za doprinos umjetnosti Ujedinjenog Kraljevstva te za doprinos razvoju prijateljskih odnosa Britanije i Njemačke.

Sir Anthony Cragg poznat je po neobičnim materijalima, uključujući plastiku i broncu, te prikazima tijela smrznutih u pokretu, po zapetljanim linijama i oblicima. On daje veliku važnost materijalu, što je djelomice posljedica i njegova odličnog poznavanja kemije i iskustva u ljevaonici. Za razliku od drugih umjetnika, koji se, da tako kažemo, bave površinom materijala koji rezbare ili poliraju kako bi napravili skulpturu, Tony Cragg svoju misiju vidi filozofski, on pokušava proniknuti u suštinu tijela.

Cragg je fasciniran činjenicom da danas imamo veći izbor materijala za istraživanje i rad nego prije samo stotinjak godina, te ističe da umjetnici danas mogu raditi ne samo s mramorom, broncom ili željezom, nego s bilo kojim zamislivim materijalom. U tome on vidi priliku da stvara jedinstvene studije materijalnog svijeta i studije naših emocionalnih odgovora na materijalni svijet.

– Materijalni svijet vidimo tako što milost svjetlosti udara u površinu stvari i prelazi u naše oči – kaže on. – Ali mislim da postoji vrsta psihološkog pritiska da se uvijek pokuša doznati što je iza površine. Dakle, kada vidite lijepo nečije lice, vrlo lijepo je to. Međutim, što je ispod? Koja je vrijednost tog prizora, što taj prizor znači izvan toga određenog konteksta? Jednom kada počnete izrađivati skulpturu, shvatite da materijal na kojem radite može ući u prostor na nepredviđene načine i stvoriti neočekivana značenja. Mislim da je to velika vrijednost skulpture – pojasnio je sir Tony.

Kao dječak maštao je o tome da postane geolog, no studirao je umjetnost, zatim slikarstvo na Wimbledon School of Art te kiparstvo na Royal College of Art, a postao je poznat tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća zbog svojih skulptura i slika koje su se sastojale od fragmenata namještaja, kućanskih predmeta, fosila, plastičnih igračaka, neobičnih kamenčića pronađenih u prirodi... Osim nekoliko počasnih doktorata, dobitnik je i brojnih nagrada na najvećim svjetskim umjetničkim smotrama, a također je i profesor na nekoliko sveučilišta u Europi. Ukratko, Tony Cragg je svjetski prvak, što potvrđuje i upravo održana aukcija u Bonhamsu.

Kipar svjetske klase

– Tony Cragg jedan je od najboljih svjetskih kipara – kaže i Branko Franceschi, ravnatelj Galerije umjetnina.

– Nema ograničenja u materijalima koje može koristiti, kao što nema ograničenja u idejama ili oblicima koje bi mogao zamisliti. Izložbe u Splitu predstavljaju Craggove crteže i skulpture izvedene u različitim veličinama, oblicima i materijalima. Izložba u palači Milesi uključuje niz crteža koji nam omogućuju razumijevanje kako je Cragg stvarao svoja djela. Ponekad ti crteži funkcioniraju kao nacrti za skulpture, ali, iznad svega, crteži otkrivaju kako su skulpture nastale podjednako iz materijala i iz procesa koji zahtijeva, ali i kao posljedica svjesnog planiranja i razmišljanja – kaže Franceschi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 15:06