StoryEditor
Kulturadavor štambuk u zagrebačkoj galeriji ‘karas’

Štambukove ’very Fani’ karikature

Piše PSD.
13. siječnja 2010. - 19:08

Ponešto skraćena zagrebačka repriza ljetošnje splitske izložbe karikatura Davora Štambuka - ovaj put naslovljena “Iz pariškog lonca” - privukla je u Galeriju Karas vrlo šaroliko društvo.

Našli su se tu, naime, od predstavljača - autora predgovora izložbi Zlatka Galla, šansonijera Ibrice Jusića i ravnatelja Francuskog instituta u Zagrebu Stéphana Réa, preko Tereze Kesovije do Lordana Zafranovića i Ćire Blaževića te Milana Bandića.

- Žao mi je što ovdje nije i gradonačelnik Splita: on bi sigurno rekao “very Fani”, - našalio se Štambuk, koji je, međutim, vrlo ozbiljno ponovio zahvale zagrebačkom gradonačelniku “koji je vidio izložbu u Splitu i rekao ‘ovo treba preseliti u Zagreb’, te i održao obećanje”.

U Galeriji Karas, prostoru Hrvatskog društva likovnih umjetnika, do 31. siječnja mogu se vidjeti Štambukove karikature, nastajale tijekom gotovo pet desetljeća njegova života u glavnom francuskom gradu i rada za tamošnji tabloid “Ici Paris”, ali i mnoge druge novine.

Govoreći o izložbi, Gall je najprije spomenuo “današnji macho kontekst i udarnu temu” u Jutarnjem listu o Hrvatima s najviše “ostvarenih noćenja” s različitim ženama, naglasivši kako ni Štambuk tu “nije amater”.

Odmah potom izdvojio je, međutim, “seksualnu revoluciju” i “liberalizaciju” Pariza 60-ih i 70-ih koji je, prema njegovim riječima, zajedno sa splitskim, mediteranskim utjecajem, “u duhu blago preminule” Matejuške, presudno označio i Štambukov rad.

V. Pažin, foto: goran mehkek / cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. studeni 2020 03:40