Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Kulturanešto nova, nešto nova

Splitsko Gradsko vijeće odobrilo je Gradskoj knjižnici Marka Marulića 300 tisuća kuna za uređenje prostora za zbirku u spomen na pjesnika Jakšu Fiamenga

Piše Jasenka Leskur
1. siječnja 2020. - 13:35

Novogodišnje želje već su se ispunile djelatnicima Gradske knjižnice Marka Marulića pa u 2020. godinu ulaze s dobrim vijestima i novcem iz gradskog proračuna za uređenje prostora za zbirku u spomen na pjesnika Jakšu Fiamenga.

Naime, na posljednjem zasjedanju Gradskog vijeća u ovoj godini dodijeljeno im je 300 tisuća kuna za uređenje prostora na adresi Zagrebačka 4, gdje su već prenesene knjige koje su po želji lani preminulog pjesnika ostavljene Splićanima na uživanje.

Kako smo već pisali, pjesnik i novinar “Slobodne Dalmacije” u svojoj kućnoj knjižnici prikupio je oko tri tisuće naslova, no kako kaže ravnateljica “Marka Marulića” Grozdana Ribičić, već je izvjesno da ih ima i više od toga broja, do kojeg su došli “na prvi pogled”. Najljepše od svega je da su među njima raritetni naslovi koje gradska knjižnica do sada nije imala u svome fundusu.

– Sjećam se jednog razgovora s Jakšom Fiamengom kada je gostovao na našem Dječjem odjelu te je za novu knjigu kazao da “kakva je to knjiga na kojoj nema tragova duše onih koji su je čitali”. Mi sada imamo čitavu zbirku knjiga s tragovima duše ovog velikog pjesnika – veli ravnateljica, koja ne krije svoje oduševljenje razvojem priče.

– Članica Upravnog vijeća knjižnice, gospođa Mirna Kovačić, ujedno i gradska vijećnica, predložila je ovaj naš amandman i, koliko sam čula, gradonačelnik Andro Krstulović Opara ga je usvojio odmah, ne stavljajući ga na glasanje. To nam sada daje mogućnost da nastavimo planirati uređenje oko 150 četvornih metara u Zagrebačkoj ulici, prostor bivšeg Dječjeg odjela.

Najvažnije je da su knjige smještene kvalitetno, u sobi koja je preuređena prije 15 godina te, nakon što ugradimo klimatizacijski uređaj i unesemo kompjutor, Fiamengova zbirka može se početi obrađivati. Paralelno ćemo uređivati ostatak prostora, hodnik, WC i preostale tri sobe, za što trebamo imati projekt uređenja. Za sada ne znam koji će sve radovi biti potrebni da bismo sve doveli u red.

S kolegama iz struke polako ću dogovarati kako graditi ovu vrijednu knjišku donaciju, što bismo sve još mogli napraviti da bismo oformili pjesničko-glazbenu zbirku, a u budućnosti i pjesničko-zavičajnu, kao i zavičajno-glazbeni odjel Gradske knjižnice i Grada Splita. Lijepo bi bilo da Split to ima, a – ako hoćete – mi Jakšu Fiamenga ipak pamtimo po njegovim divnim uglazbljenim stihovima – kaže Grozdana Ribičić. 

#JAKšA FIAMENGO#GKMM SPLIT

Izdvojeno