StoryEditorOCM
Kulturasve se može kad se umjetnici slože

Splitska 'Zlatna vrata' projekcijama obilježavaju sto godina United Artistsa, prve kompanije koju su kontrolirali filmaši, a ne poslovnjaci

15. listopada 2019. - 19:07

Splitska "Kinoteka" ovog mjeseca obilježava veliki jubilej – 100 godina filmske kompanije United Artists, znane po logu sa štampanim slovima UA, koji je bio sinonim za dobar film ili barem hit. U povodu toga "Kinoteka" upriličuje po jednu projekciju pokera UA-ovih klasika: "Moulin Rouge", "Ponoćni kauboj", "Točno u podne" i "U vrelini noći", i to redom 14., 15., 22. i 29. listopada.

United Artists su davne 1919. osnovali Charles Chaplin, D. W. Griffith, Mary Pickford i Douglas Fairbanks kao nezavisnu kompaniju za proizvodnju i distribuciju filmova. Cilj im je bio imati veću kontrolu nad svojim projektima, što je UA načinilo prvom velikom kompanijom koju kontroliraju filmaši, a ne poslovnjaci. Prvi UA-ov projekt bio je "His Majestiy, The American" s Fairbanksom u glavnoj ulozi.

Kompanija je istinski procvjetala u pedesetim godinama prošlog stoljeća, zahvaljujući filmovima kao što su "Afrička kraljica", "Moulin Rouge" i "Točno u podne". U tom desetljeću UA je sa svojim filmovima osvojio Zlatnu palmu u Cannesu ("Marty") i Oscara ("12 gnjevnih ljudi"). Šezdesete su bile još plodonosnije (11 osvojenih Oscara, od čega pet za najbolji film), započete deseterostrukim oskarovcem "Priča sa zapadne strane", a oskarovski zaključene s "U vrelini noći", "Diplomcem" i kontroverznim "Ponoćnim kaubojem".

Početkom šezdesetih upravo je "United Artists" predstavio (američkoj) publici britanske senzacije, akcijskog junaka Jamesa Bonda ("Dr. No") i glazbeni fenomen The Beatles ("A Hard Day's Night", "Help!"), ali i lansirao karijeru akcijaša Clinta Eastwooda s distribucijom njegovih špageti-vesterna. Filmovi o agentu 007 trasirat će UA-ov put prema unosnim serijalima, od "Pink Panthera" do "Rockyja", a kontroverze "Midnight Cowboya" se preseliti u sedamdesetima na "Last Tango In Paris".

Sedamdesete slove kao možda i najuspješnije razdoblje kompanije, koja je redateljima kao što su Billy Wilder, Stanley Kubrick i Stanley Kramer... pridružila imena Roberta Altmana ("Privatni detektiv"), Miloša Formana, Sylvestera Stallonea, Woodyja Allena, Briana De Palme... Formanov "Let iznad kukavičjeg gnijezda" je 1975. osvojio pet Oscara, nakon čega su slijedili Stalloneov "Rocky" i Allenova "Annie Hall", zatim i De Palmina "Carrie", a 1979. je UA imao četiri velika kinohita – "Rockyja II", Operaciju svemir", "Crnog pastuha" i "Manhattan".

Nakon dosezanja takvih visina, može se samo pasti dolje. I United Artists je pao – skupi financijski promašaj zvan "Vrata raja" Michaela Cimina zamalo je upokojio kompaniju koja se, srećom, umrežila s tada također pokleklim MGM-om. Zajedno su bili jači kao MGM/UA i do kraja osamdesetih nastavili biti relevantni s nastavcima "Rockyja" i Bond-filmova (prednjačio je "Octopussy"), ali i kinohitovima poput "Poltergeista", "Ratnih igara"...

Posljednji put kad je MGM/UA bio tiražan u kinima, 1987., dogodili su se "Dah smrti", "Blesijanci" i "Opčinjena mjesecom". Devedesete su donijele usamljene bljeskove poput skandaloznih "Showgirls" s kojima se UA prikopčao na "Ponoćnog kauboja" i "Posljednji tango u Parizu". U nultim godinama novog milenija rijetki su filmovi nosili zaštitni znak UA koji je koproducirao remake "Amityville Horrora" i dva projekta s Tomom Cruiseom ("Jaganjci i lavovi", "Operacija Valkira"), te "Jacuzzi Express".

Ipak, zaslugom MGM-a i Annapurna Picturesa, ujedinjenih na "Creedu" kao polunastavku serijala "Rocky", UA je 2019. oživljen i rebrendiran kao "United Artists Releasing", baš na stotu godišnjicu osnutka izvorne kompanije. Kao takav, UA je napravio mali "comeback" poput Orion Picturesa i naziv kompanije može se vidjeti u zaglavlju filmova kao što su "Obiteljska borba", "Kamo si otišla, Bernadette"... Iduće godine, pak, UA će zatvoriti jedan krug s novim Bond-filmom "No Time To Die" i možda otvoriti neki novi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 16:25