StoryEditor
Kultura21. lipnja na splitskim prokurativama

Split Blues Festival: U novo jutro, u novi dan

Piše PSD.
15. lipnja 2012. - 23:01

Hrvatska glazbena unija Split i ove godine na splitskim Prokurativama organizira drugi Split Blues Festival - in memoriam Jadran Zlodre Gobbo. Kao reprezentativna manifestacija proslave Svjetskog dana glazbe 21. lipnja, najdužeg dana u godini, a u formi besplatnog cjelovečernjeg koncerta s početkom u 21 sat, ovaj put Split Blues Festival dobiva i novu, međunarodnu dimenziju.

Iz New Yorka stiže Joyce Yuille i u suradnji s Mike Sponza Bandom iz Italije predstavlja svoju strastvenu varijantu bluesa. Na Prokurative iz Zagreba dolazi “Telefon Blues Band”, bakljonoše bluesa u Hrvatskoj posljednjih 25 godina koji to upravo ovim nastupom i obilježavaju. “Trio Brodarići” obiteljski je trio iz Splita, a “Waveform”, fusion kvartet, također iz Splita, svojim će zvukom bluesu priljubiti i jazzy atribute.

“Split Blues Selection” je bend sastavljen od istaknutijih pojedinaca raznih splitskih blues bendova i svojim nastupom demonstrira osnovne značajke sviranja bluesa: session postavu orkestra, želju za improvizacijom i, što je najvažnije - dobri duh suradnje među glazbenicima, u ovom slučaju splitskim, kažu organizatori.

I drugi po redu Split Blues Festival nezamisliv je bez “Otprilike ovako”, ako ni zbog čega drugoga, ono zbog činjenice da je upravo njih kao i čitavu splitsku blues scenu obilježio glas Jadrana Zlodre Gobba u čiju čast je Split Blues festival i osnovan prošle godine. Glazbeni sastav „Otprilike ovako” djeluje u Splitu, ako računamo njegov prvi javni nastup, od proljeća 1973. Od prvih početaka vokal i virtuoz na usnoj harmonici bio je Jadran Zlodre Gobbo koji je 2008. godine preminuo nakon teške bolesti.

Otprilike ovako

Kroz „Otprilike ovako“ prošlo je više od trideset vrsnih glazbenika. Bend je to koji je, među ostalim, skladao glazbu za dvije kazališne predstave i dva kratka filma, a do današnjeg dana ostali su vezani uz blues i uz blues standarde. - Nastojali smo u zbilja teškim uvjetima održati obećanje koje smo dali lani, a to je da u svim segmentima učinimo korak dalje - kaže Steve Wolfman, predsjednik splitskog HGU-a.

- Uspjeli smo festivalu dati i međunarodni karakter, što u ova recesijska vremena nije bilo lako. Također, osigurali smo produkcijske uvjete koji će omogućiti izlazak još jednog nosača zvuka, odnosno DVD izdanja. Napominjem kako je lanjski DVD bio nominiran u dvije kategorije za Porin, što nas je značajno ohrabrilo.

Split Blues Festival dio je proslave Svjetskog dana glazbe 21. lipnja, kada Hrvatska glazbena unija Split predstavlja 24-satni program, na 10 najatraktivnijih splitskih lokacija, s 10 žanrovski različitih koncerata i s više od 500 sudionika. Split Blues Festival perjanica je cijelog zbivanja koji je HGU-Split organizirao uz podršku svojih članova i ljubitelja glazbe, te uz pomoć Grada, Županije, Turističke zajednice i mnogih drugih pokrovitelja i donatora.

E.V.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. kolovoz 2022 13:12