StoryEditor
Kulturadonatori, uključite se!

Split bi mogao ostati bez dragocjenog Meštrovićevog djela, iz Galerije mole za pomoć: Unuk slavnog kipara želi prodati Rimsku Pietu, treba nam 2,3 milijuna kuna da je zadržimo 'doma'

Piše Jasenka Leskur
15. listopada 2019. - 18:36
pieta00

Galerija Meštrović prikuplja donacije za otkup skulpture "Rimska Pietà" kako bi ona ostala zauvijek dostupna javnosti i ljubiteljima umjetnosti.

Naime, unuk našega slavnog kipara Ivana Meštrovića, Stjepan Gabriel Meštrović odlučio ju je prodati po cijeni od 2,3 milijuna kuna, a ako je ne otkupi splitski muzej na Mejama, moguće je da će završiti u nekoj od privatnih zbirki.

Ivan Meštrović darovnicom je 1952. godine ostavio hrvatskom narodu čitav niz remek-djela, uz impresivno zdanje i zemljište koje ga okružuje, što je korpus kulturne baštine iznimne nacionalne vrijednosti.

No, "Rimska Pieta", skulptura od gipsa, izložena u Galeriji Meštrović u Splitu, ne spada u taj red, već je vlasništvo unuka velikog kipara i nudi se Muzeju na otkup.

Meštrović je ovu skulpturu radio inspiriran Michelangelom, a u božansku dramu u sceni Pieta unio je i onu vlastitu, ljudsku, proživljenu kroz zatvorsko iskustvo.

Prema umjetnikovoj želji, nikada nije prema ovome predlošku izrađena skulptura u drugome materijalu. Uz gipsani odljev koji je izrađen za Zavod sv. Jeronima u Rimu 1960., postoje još skulpture u mramoru i bronci.

Brončana "Pietà" nalazi se u Vatikanskim muzejima, a skulptura od carrara mramora je u bazilici Svetog Srca na Sveučilištu Notre Dame, Indiana, Sjedinjene Američke Države. Mramorna "Pietà" je 1955. premještena u Indianu iz newyorškog Metropolitana, gdje je bila izložena od 1947. godine.

Muzeji Ivana Meštrovića nastoje zadržati skulpturu u Galeriji, na mjestu na koje ju je poslao sam umjetnik, pa pozivaju u pomoć javnost da pridonese svojim prilogom kako bi ona ostala svima dostupna za razgledanje.

Inače, do sada je prikupljen iznos od 83.401,47 kuna.

Zlatni i platinasti donatori

Galerija Meštrović račun je otvorila kod Privredne banke. Donirajući sto i više kuna postajete 'Prijatelj Muzeja'.

Uz tisuću i više kuna postajete 'Srebrni donator', što fizičkim osobama omogućuje besplatan posjet za dvije osobe četiri puta na godinu, 20 posto popusta na publikacije, pozivnicu za otvorenje izložbi i katalog, pozivnicu za dvije osobe za godišnji donatorski koktel te istaknuto ime među donatorima na službenoj web-stranici i u prostorima MIM-a.

Pravnim osobama Muzeji omogućuju 50 posto popusta na ulaznice za zaposlenike, edukativnu radionicu za djecu zaposlenika i istaknut logo tvrtke među donatorima.

S 50.000 kuna i više postaje se 'Zlatni donator', što donosi besplatan posjet osam puta na godinu, 30 posto popusta na publikacije, pozivnicu za četiri osobe za otvorenje izložbi, četiri ulaznice za dva koncerta ili predstave...

Pravne osobe imaju 50 posto popusta na cijenu sata organizacije korporativnog događanja jednom na godinu... Uz sto tisuća i više kuna postajete 'Platinasti donator' s istaknutim imenom na web-stranici uz fotografiju skulpture i prostor na korištenje za korporativno ili privatno događanje. 

Svoju donaciju možete uplatiti na: IBAN: HR9623400091100034858, SWIFT CODE: PBZGHR2X kod Privredne banke Zagreb d.d.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2021 18:37