StoryEditorOCM
Kulturagostovanje

Solistica Martina Filjak oduševila brojnu publiku u Milanu

Piše PSD.
27. prosinca 2014. - 10:03

U sklopu velike turneje po Italiji, u dvorani prestižnog Konzervatorija Giuseppea Verdija u Milanu, nastupio je Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Nicole Giulianija, uz izvrsnu solisticu Martinu Filjak, te visoko profesionalnom izvedbom oduševio brojnu talijansku publiku.

Simfoničare HRT-a, osim redovitih 300 milanskih pretplatnika unutar ciklusa “Serate Musicali”, oduševljeno je slušalo i doživjelo još oko 200 uzvanika Generalnog konzulata RH u Milanu, za koje je ulaz osiguran zahvaljujući suradnji s talijanskim organizatorom. Sve je to učinjeno da bi se ovom iznimnom kulturnom događaju i gostovanju Simfonijskog orkestra HRT-a u Milanu dalo odgovarajuću pažnju i važnost koju svojom kvalitetom, snagom izvedbe, te briljantnim solistima koji djeluju u njegovu sastavu i zaslužuje.

Na poziv generalne konzulice mr. Ive Pavić, ovom sjajnom koncertu i božićnom druženju, uz predstavnike Grada Hvara, hvarske vinare i članice Ženske zadruge “Faria” iz Jelse, nazočili su predstavnici Grada i Provincije Milano, desetak generalnih konzula iz Milana – susjednih zemalja, Amerike, Velike Britanije, Južnoafričke Republike, te brojni predstavnici hrvatskih udruga.

Njima su se pridružili zamjenik ministrice kulture prof. Berislav Šipuš, te Ivana Kocelj, ravnateljica glazbene proizvodnje HRT-a, s kojima je Generalni konzulat i pripremao ovaj vrlo lijepi kulturni događaj. Iz Veleposlanstva RH u Rimu su u ime veleposlanika u Milanu bili diplomati Domagoj Livljanić i Ines Šprem.

Simfoničari su se tako publici predstavili “Idilom” našeg Blagoja Berse, stavak iz nikad dovršene simfonije jednog od najvećih skladatelja hrvatske moderne. Iste večeri Martina Filjak interpretirala je solističku dionicu Drugog klavirskog koncerta Johannesa Brahmsa, skladbu koju stručnjaci ističu kao jedan od najtežih izazova pijanističke literature. Naša sjajna glazbenica pokazala se kao vrhunska interpretkinja, dorasla najvećim izazovima, spremna nakon dugog i iscrpljujućeg koncerta podariti oduševljenoj publici traženi dodatak.

Da se Simfonijski orkestar HRT-a uspješno predstavio u Milanu, te se time potvrdio kao simbol hrvatske glazbene kulture, svjedočili su razdragani pozdravi iz publike, pa i pozivi na bis: Martini Filjak koja se odazvala sjajnom interpretacijom Bachova Preludija u transkripciji Ferruccia Busonija, te Orkestru koji je nakon Ruskog plesa iz suite “Orašar” P. I. Čajkovskog prisutnima čestitao nadolazeće blagdane izvedbom orkestralne obrade poznate božićne pjesme “Adeste fideles”.


Mirko Crnčević


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2023 20:03