stdClass Object ( [id] => 1383430 [title] => Sislej Xhafa, od Kosova do New Yorka: ‘Kao pravi Albanac, na Akademiju u Firenci sam donio sladoled. I dobio peticu!‘ [alias] => sislej-xhafa-od-kosova-do-new-yorka-kao-pravi-albanac-na-akademiju-u-firenci-sam-donio-sladoled-i-dobio-peticu [catid] => 289 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na samom početku devedesetih u rijeci tisuća ljudi, uglavnom mladih, koji su u sjeni rata koji će uskoro buknuti napuštale bivšu Jugoslaviju, bio je i mladi Albanac s Kosova.

Sislej Xhafa iz rodne Peći otišao je u London gdje je upisao Chelsea College of Arts gdje se, istina, nije dugo zadržao pa je prešao u Italiju i započeo studij na Umjetničkoj akademiji u Firenci. Bilo je to 1993. godine, a sljedeće četiri godine živjet će u tome gradu, izlažući svoje radove u uskom krugu prijatelja i mukotrpno učeći talijanski.

Taj sin uspješnog kosovskog umjetnika Xhevdeta Xhafe, poznatom po svom autobiografskom pristupu slikanju, diplomirao je u Firenci i već 1997. na sebe skrenuo pozornost europske i svjetske umjetničke javnosti.

Sislej Xhafa koji do sada nikad nije izlagao u Splitu gostovao je ovog tjedna u Galeriji Škola i održao je dvosatnu radionicu s učenicima Škole likovnih umjetnosti u Splitu nazvanu "Where creativity runs wild and free and sorry".

Razgovarali smo s ovim zanimljivim čovjekom koji u brzo prelazi iz jednog u drugi jezik, od srpskog i hrvatskog do talijanskog i engleskog – u New Yorku živi još od 2000. - te uz puno humora i tom multijezičnošću demonstrira svoju višeslojnu umjetnost, ali i osobnost.

Često širom svijeta održavate radionice za učenike i studente. Volite raditi s mladima?

- Da, da... Volim doći potpuno nepripremljen na radionicu, oslanjajući se na svoj, rekao bih, animalni instikt. Jednostavno, nisam učiteljski tip, ali jesam čovjek koji voli razmjenjivati energiju, umjetničku energiju i s mladima. Vidite, umjetnost je pitanje, uvijek pitanje, a kad bih znao odgovore, ne bih ni bio umjetnik.

Postavljanje pitanja prirodno je za mlade ljude, za djecu, i razmjenjujući ideje i pitanja s tako mladim ljudima, i meni se otvaraju nova i nova područja znatiželje. Tako smo svi na nekom dobitku, i polaznici radionica i ja. Možda sam ja i na većem dobitku.

Moram vas nešto privatno upitati... Je li istina da ste ime dobili po engleskom impresionistu Alfredu Sisleyiju?

- Haha... Da, istina je. S tim što se moje ime piše fonetski, bez ipsilona.

Otkud Alfred Sisley u Peći na Kosovu?

- Moj otac je bio veliki zaljubljenik u slike toga slikara. Znate, moj otac je umjetnik znatno drugačijeg opusa od onog kojeg su stvarali impresionisti pa i sam Sisley. Bio je diplomac ljubljanske Akademije i izlagao je, recimo, s Bracom Dimitrijevićem i Marinom Abramović još dok je ona živjela u Beogradu. To je, nazovimo je tako, konceptualna umjetnost... Ali Alfred Sisley mu je bio u srcu.

---

image

‘Umjetnik je umjetnik, kakve veze ima gdje je rođen, zar ne?‘

Saša Burić/Cropix
---

Nesumnjivo. Nazvati sina po engleskom impresionistu...

- Ali Sislej nije bio njegov prvi izbor za moje ime.

Da?

- Da. Trebao sam se zvati Uje.

Uje?!

- To na albanskom zunači Voda. Ujë. Ali moja baka se jako pobunila. Kako ćeš sina nazvati voda? Voda teče, neuhvatljiva, nevidljiva, bez okusa i bez mirisa... Nitko se ne zove Ujë.

Bogami, teško da se netko u susjedstvu zvao i Sislej...

- Istina. Ali, eto, ja se tako zovem.

Je li vam to ime odredilo sudbinu? Mislim, postali ste umjetnik...

- Nije, ne... Odrastao sam okružen mirisom boja, uz platna, kistove, svijet umjetnosti za mene nije bio nepoznati svijet, a možda postoji i neki genetski faktor. Ne znam... Ne mogu u svojoj memoriji locirati neki konkretan trenutak kad sam kazao: Bit ću umjetnik. Nekako, to je bio prirodan put.

Otišli ste u London, ali niste dugo ostali.

- Istina. Studirao sam i prao usput suđe u jednom restoranu, bilo je to dobro iskustvo. Radio sam, da tako kažem, u međunarodnom timu umjetnika – jedan Talijan je radio pizze, jedan je bio umjetnik sira, jedan Marokanac je bio umjetnik za sjeckanje povrća, a ja sam bio umjetnik pranja tanjura i čaša.

Jeste li bili suočeni s predrasudama? Pripadnik malog balkanskog naroda, čovjek iz malog jezika kojeg nitko ne govori...

- Ne mogu reći da sam osjećao te predrasude, ako ih je i bilo. Ja se kroz umjetnost borim protiv predrasuda i protiv rasizma, nastojeći umjetnošću komunicirati s najrazličitijim ljudima. Umjetnost je moj jezik, netko će ga razumjeti, netko neće, ponekad ga ni ja sam ne razumijem, ali ga govorim bez straha. Strah je smrt za umjetnost, a ja želim biti slobodan u onoj mjeri u kojoj je to moguće.

Vaša nekadašnja Akademija u Firenzi dala vam je lani titulu počasnog člana. Očito razumiju vaš jezik.

- Da, da... To je lijepo od njih, počašćen sam. No ako ste mislili da ću možda početi predavati kao profesor... Nema šanse. Nisam ja za to. Znate, kad sam došao na akademiju, nisam znao ništa talijanskog. Ništa!

---

image

‘Ne znam čime bih se bavio kao umjetnik ako se ne bavim pitanjima svijeta u kojem živim‘

Saša Burić/Cropix
---

Pa kako ste uspjeli studirati?

- Ispričat ću vam epizodu s jednog ispita. To je ispit koji podučava povijest i značenje pojma superficie u umjetnosti...

Čekajte, što je superficie?

- Uhhh... Površina.

Ploha?

- Da, da... Upravo to! Ploha. Ono na čemu se crta, slika, radi dvodimenzionalna umjetnost... E dakle, profesorica nam je, između ostalog, dala i popis literature... Ovoliki! Pola metra knjiga. Na talijanskom. Nemoguće za mene! Uostalom, što bih ja uopće mogao naučiti iz knjiga? Kakvo umjetničko znanje bih trebao usvojiti čitajući knjige? Zamolio sam prijatelja da mi pomogne i nauči me nekoliko, desetak talijanskih riječi. I dođem na ispit, a ispit je javan, svi kolege slušaju, profesorica sluša.

I?

- I kažem ja njoj... Imamo helikopter. Vi i ja, bzzz, bzzz, brrrrum, brrruumm... I vrtim rukama, oponašajući propeler... Ona me gleda, u publici potpuna tišina... Bzzz, bzzzz, bbbrrruuummm... Dignemo se gore, iznad nogometnog igrališta. Capisci? Si? I gledamo dolje, ispod nas je superficie, ploha travnatog terena na koju pada sunce. To je Mark Rothko!

Mark Rothko?!

- Tako je. To je Mark Rothko. A dva gola, jedan nasuprot drugome, to je također ploha, ali ploha na kojoj je radio, koju je zarezao Lucio Fontana.

Lucio Fontana?!

- Da. Profesorica me gleda. U dvorani potpuna tišina.

Provokativno.

- Ne, ne... To još nije sve, čekajte! I kažem ja profesorici: Hoćete li sada iskusiti superficie, plohu, Sisleja Xhafe? Ona kaže: Si! Pitam je koji okus više voli, jagodu, limun, čokoladu... Ona kaže limun. Ja se sagnem i iz malog hladnjaka, onog prijenosnog zamrzivača, termos kutije zapravo, izvadim sladoled od limuna. Njezinom asistentu dadem sladoled od pistaccija, ostalima podijelim druge sladolede. Tad sam, naime, osim što sam studirao, radio... Pogađate gdje? U slastičarni! Kao pravi, stereotipni Albanac!

Ma čekajte... I što je onda bilo?

- Ništa! Profesorica je pojela svoj sladoled i kazala, potpuno oduševljena: Vi ste jedan od milijun! Jedan od milijun! I dala mi najvišu ocjenu...

---

image

‘Umjetnost je moj jezik, netko će ga razumjeti, netko neće, ponekad ga ni ja sam ne razumijem, ali ga govorim bez straha‘

Saša Burić/Cropix
---

Da ne bijaše sladoleda...

- Hahaha... Čovjek ima ono što ima! To vam je djelomičan odgovor i na vaše pitanje o predrasudama i stereotipima. Da, oni postoje, ali... Ne treba sebe doživljavati kao žrtvu stereotipa i predrasuda nego dekonstruirati ih i dati im umjetnički vrijedna značenja. Svi smo mi negdje došljaci, migranti, autsajderi, ali... Treba na svijet i na ljude gledati otvorena duha, svaki čovjek nosi bogatstvo svoje osobe, svoje kulture, svoga nasljeđa kamo god došao. Odbaciti ga, znači odbaciti njegovo bogatstvo koje nam donosi i koje može i treba postati i naše.

Slažem se s vama. Nego, slično ste nastupili i u Veneciji 1997. gdje uopće biste bili pozvani. Na Bijenalu ste zapravo nastupili ilegalno?

- Pa da. "Albanski tajni paviljon" bio je rad kojim sam se suprotstavio ekskluzivnom pristupu Bijenala prema umjetnicima koji dolaze iz zemalja tzv. trećeg svijeta. Umjetnik je umjetnik, kakve veze ima gdje je rođen, zar ne? Istodobno, taj je nastup percipiran kao kritika marginalizirajuće politike prema migrantima koja postoji i postojala je u zapadnim zemljama.

Vi ste nastupili odjeveni u službenu opremu albanske nogometne reprezentacije i držeći nogometnu loptu, izazvali goste Biennala da igraju protiv vas?

- Hahaha... Nisam bio odjeven. Tojest, gornji dio moga tijela bio je oslikan. To nije bila majica, nego boja.

Ali taj je nastup od vas preko noći stvorio zvijezdu....

- Pa sad... Ne bih rekao zvijezdu. Ali, da, postao sam vidljiv.

Kasnije ste još nekoliko puta i legalno nastupali u Veneciji... Kritika o vama kaže da kontinuirano elaborirate kompleksnost suvremenih društava, identitet društava i pojedinaca te da izvodite svojevrsnu subverziju tradicionalnih percepcija općenito. U središtu vaših brojnih radova su migranti.

- Da. To je, mislim, goruće pitanje suvremenog Zapada, posebno Europe. Ali i Amerike, ali na drugi način. Ne znam čime bih se bavio kao umjetnik ako se ne bavim pitanjima svijeta u kojem živim. Što bih radio?

Mogli biste biti profesor na akademiji...

- Ah... Imao sam ponudu sa stvarno prestižnog mjesta. Kako u New Yorku živim već dugo, već dvadeset i više godina, tako su me bili pozvali na Cooper Union, vrlo, vrlo uglednu instituciju za promicanje znanosti i umjetnosti, osnovanu sredinom 19. stoljeća. Čujte, kad vam tamo ponude mjesto, to se ne odbija. Zato sam morao smisliti pristojan način da oni odbiju mene. Dočekala me tamo dekanica i tako, malo smo pričali pa sam joj kazao da imam neke svoje vizije kako bi moja profesura tamo trebala izgledati.

Ponudili ste joj sladoled?

- Hahaha... Ne, ne, to bi i prošlo, zaboga... Tko bi odbio sladoled? Rekao sam joj da bih ja studente želio potaknuti da nastavu povremeno održavamo na, recimo, Guantanamo Baju, da tamo slikamo, crtamo, učimo... S pogledom na znate već što! Ona je s nelagodom rekla da to ne bi išlo! Onda sam, da ne pomisli kako imam spremnu samo jednu ideju, kazao da okej, zaboravimo Guantanamo, ali... Volio bih dopremiti u učionicu najveći i najskuplji koncertni klavir i baciti ga s petog kata!

Ma dajte?!

- Hahaha... Onda bih studente potaknuo da ga ponovo sastave, komadić po komadić. Ni ta ideja nije prošla! Tako je moja profesorska karijera propala već u prvom razgovoru. Međutim, zbilja, iskreno, ja ne želim živjeti ni od čega nego od umjetnosti! Moje je da radim, a galerija Continua koja imaju urede širom svijeta, njihovo je da me predstavljaju...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UMJETNIČKI PUT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => UMJETNIČKI PUT 2 0 9936 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-24 10:59:05 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => Eda Vujević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-24 15:49:18 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-24 15:49:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 289 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja slikarstva. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, slikarstvo [secure] => 0 [page_title] => Slikarstvo [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Sislej Xhafa, od Kosova do New Yorka: 'Kao pravi Albanac, na Akademiju u Firenci sam donio sladoled. I dobio peticu!' page_title=Sislej Xhafa, od Kosova do New Yorka: 'Kao pravi Albanac, na Akademiju u Firenci sam donio sladoled. I dobio peticu!' [metakey] => sislej xhafa [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26993400.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26993412.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26993414.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26993395.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018Odrastao sam okru\u017een mirisom boja, uz platna, kistove...\u2018<\/p>","

\u2018Umjetnik je umjetnik, kakve veze ima gdje je ro\u0111en, zar ne?\u2018<\/p>","

\u2018Umjetnost je moj jezik, netko \u0107e ga razumjeti, netko ne\u0107e, ponekad ga ni ja sam ne razumijem, ali ga govorim bez straha\u2018<\/p>","

\u2018Ne znam \u010dime bih se bavio kao umjetnik ako se ne bavim pitanjima svijeta u kojem \u017eivim\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["44:37","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26993400_1920.jpg":"1920x1080","k_26993400_1280.jpg":"1280x1280","k_26993400_1024.jpg":"1024x1024","k_26993400_640.jpg":"640x640","k_26993400_480.jpg":"480x480","k_26993400_340.jpg":"340x340","k_26993400_220.jpg":"220x220","o_26993400_1280.jpg":"1280x853","o_26993400_1024.jpg":"1024x682","o_26993400_640.jpg":"640x426","o_26993400_480.jpg":"480x320","o_26993400_340.jpg":"340x226","o_26993400_220.jpg":"220x146","h_26993400_1280.jpg":"1280x854","h_26993400_1024.jpg":"1024x683","h_26993400_640.jpg":"640x427","h_26993400_480.jpg":"480x320","h_26993400_340.jpg":"340x227","h_26993400_220.jpg":"220x147","pp_26993400_1280.jpg":"1280x1628","pp_26993400_1024.jpg":"1024x1303","pp_26993400_640.jpg":"640x814","pp_26993400_480.jpg":"480x611","pp_26993400_340.jpg":"340x432","pp_26993400_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1375","hd_26993412_1920.jpg":"1920x1080","k_26993412_1280.jpg":"1280x1280","k_26993412_1024.jpg":"1024x1024","k_26993412_640.jpg":"640x640","k_26993412_480.jpg":"480x480","k_26993412_340.jpg":"340x340","k_26993412_220.jpg":"220x220","o_26993412_1280.jpg":"1280x916","o_26993412_1024.jpg":"1024x733","o_26993412_640.jpg":"640x458","o_26993412_480.jpg":"480x343","o_26993412_340.jpg":"340x243","o_26993412_220.jpg":"220x157","h_26993412_1280.jpg":"1280x854","h_26993412_1024.jpg":"1024x683","h_26993412_640.jpg":"640x427","h_26993412_480.jpg":"480x320","h_26993412_340.jpg":"340x227","h_26993412_220.jpg":"220x147","pp_26993412_1280.jpg":"1280x1628","pp_26993412_1024.jpg":"1024x1303","pp_26993412_640.jpg":"640x814","pp_26993412_480.jpg":"480x611","pp_26993412_340.jpg":"340x432","pp_26993412_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1375","hd_26993414_1920.jpg":"1920x1080","k_26993414_1280.jpg":"1280x1280","k_26993414_1024.jpg":"1024x1024","k_26993414_640.jpg":"640x640","k_26993414_480.jpg":"480x480","k_26993414_340.jpg":"340x340","k_26993414_220.jpg":"220x220","o_26993414_1280.jpg":"1280x916","o_26993414_1024.jpg":"1024x733","o_26993414_640.jpg":"640x458","o_26993414_480.jpg":"480x343","o_26993414_340.jpg":"340x243","o_26993414_220.jpg":"220x157","h_26993414_1280.jpg":"1280x854","h_26993414_1024.jpg":"1024x683","h_26993414_640.jpg":"640x427","h_26993414_480.jpg":"480x320","h_26993414_340.jpg":"340x227","h_26993414_220.jpg":"220x147","pp_26993414_1280.jpg":"1280x1628","pp_26993414_1024.jpg":"1024x1303","pp_26993414_640.jpg":"640x814","pp_26993414_480.jpg":"480x611","pp_26993414_340.jpg":"340x432","pp_26993414_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26993395_1920.jpg":"1920x1080","k_26993395_1280.jpg":"1280x1280","k_26993395_1024.jpg":"1024x1024","k_26993395_640.jpg":"640x640","k_26993395_480.jpg":"480x480","k_26993395_340.jpg":"340x340","k_26993395_220.jpg":"220x220","o_26993395_1280.jpg":"1280x853","o_26993395_1024.jpg":"1024x682","o_26993395_640.jpg":"640x426","o_26993395_480.jpg":"480x320","o_26993395_340.jpg":"340x226","o_26993395_220.jpg":"220x146","h_26993395_1280.jpg":"1280x854","h_26993395_1024.jpg":"1024x683","h_26993395_640.jpg":"640x427","h_26993395_480.jpg":"480x320","h_26993395_340.jpg":"340x227","h_26993395_220.jpg":"220x147","pp_26993395_1280.jpg":"1280x1628","pp_26993395_1024.jpg":"1024x1303","pp_26993395_640.jpg":"640x814","pp_26993395_480.jpg":"480x611","pp_26993395_340.jpg":"340x432","pp_26993395_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 289 [name] => Slikarstvo [alias] => slikarstvo [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6116721 Threads: 84 Questions: 1107039917 Slow queries: 0 Opens: 204745 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.985 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9926195 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 37 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 2 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/slikarstvo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 289 [name] => Slikarstvo [alias] => slikarstvo [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/slikarstvo ) ) [link] => /kultura/slikarstvo/sislej-xhafa-od-kosova-do-new-yorka-kao-pravi-albanac-na-akademiju-u-firenci-sam-donio-sladoled-i-dobio-peticu-1383430 [printLink] => /kultura/slikarstvo/sislej-xhafa-od-kosova-do-new-yorka-kao-pravi-albanac-na-akademiju-u-firenci-sam-donio-sladoled-i-dobio-peticu-1383430?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 756707 [name] => sislej xhafa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-24 14:10:56 [main_article_id] => 0 [alias] => sislej-xhafa [link] => /tag/sislej-xhafa ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UMJETNIČKI PUT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sislej Xhafa, od Kosova do New Yorka: ‘Kao pravi Albanac, na Akademiju u Firenci sam donio sladoled. I dobio peticu!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26993400.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saša Burić/Cropix [mainImageDesc] =>

‘Odrastao sam okružen mirisom boja, uz platna, kistove...‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26993400.jpg [title] =>

‘Odrastao sam okružen mirisom boja, uz platna, kistove...‘

Saša Burić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26993412.jpg [title] =>

‘Umjetnik je umjetnik, kakve veze ima gdje je rođen, zar ne?‘

Saša Burić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26993414.jpg [title] =>

‘Umjetnost je moj jezik, netko će ga razumjeti, netko neće, ponekad ga ni ja sam ne razumijem, ali ga govorim bez straha‘

Saša Burić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26993395.jpg [title] =>

‘Ne znam čime bih se bavio kao umjetnik ako se ne bavim pitanjima svijeta u kojem živim‘

Saša Burić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Na samom početku devedesetih u rijeci tisuća ljudi, uglavnom mladih, koji su u sjeni rata koji će uskoro buknuti napuštale bivšu Jugoslaviju, bio je i mladi Albanac s Kosova.

Sislej Xhafa iz rodne Peći otišao je u London gdje je upisao Chelsea College of Arts gdje se, istina, nije dugo zadržao pa je prešao u Italiju i započeo studij na Umjetničkoj akademiji u Firenci. Bilo je to 1993. godine, a sljedeće četiri godine živjet će u tome gradu, izlažući svoje radove u uskom krugu prijatelja i mukotrpno učeći talijanski.

Taj sin uspješnog kosovskog umjetnika Xhevdeta Xhafe, poznatom po svom autobiografskom pristupu slikanju, diplomirao je u Firenci i već 1997. na sebe skrenuo pozornost europske i svjetske umjetničke javnosti.

Sislej Xhafa koji do sada nikad nije izlagao u Splitu gostovao je ovog tjedna u Galeriji Škola i održao je dvosatnu radionicu s učenicima Škole likovnih umjetnosti u Splitu nazvanu "Where creativity runs wild and free and sorry".

Razgovarali smo s ovim zanimljivim čovjekom koji u brzo prelazi iz jednog u drugi jezik, od srpskog i hrvatskog do talijanskog i engleskog – u New Yorku živi još od 2000. - te uz puno humora i tom multijezičnošću demonstrira svoju višeslojnu umjetnost, ali i osobnost.

Često širom svijeta održavate radionice za učenike i studente. Volite raditi s mladima?

- Da, da... Volim doći potpuno nepripremljen na radionicu, oslanjajući se na svoj, rekao bih, animalni instikt. Jednostavno, nisam učiteljski tip, ali jesam čovjek koji voli razmjenjivati energiju, umjetničku energiju i s mladima. Vidite, umjetnost je pitanje, uvijek pitanje, a kad bih znao odgovore, ne bih ni bio umjetnik.

Postavljanje pitanja prirodno je za mlade ljude, za djecu, i razmjenjujući ideje i pitanja s tako mladim ljudima, i meni se otvaraju nova i nova područja znatiželje. Tako smo svi na nekom dobitku, i polaznici radionica i ja. Možda sam ja i na većem dobitku.

Moram vas nešto privatno upitati... Je li istina da ste ime dobili po engleskom impresionistu Alfredu Sisleyiju?

- Haha... Da, istina je. S tim što se moje ime piše fonetski, bez ipsilona.

Otkud Alfred Sisley u Peći na Kosovu?

- Moj otac je bio veliki zaljubljenik u slike toga slikara. Znate, moj otac je umjetnik znatno drugačijeg opusa od onog kojeg su stvarali impresionisti pa i sam Sisley. Bio je diplomac ljubljanske Akademije i izlagao je, recimo, s Bracom Dimitrijevićem i Marinom Abramović još dok je ona živjela u Beogradu. To je, nazovimo je tako, konceptualna umjetnost... Ali Alfred Sisley mu je bio u srcu.

---

image

‘Umjetnik je umjetnik, kakve veze ima gdje je rođen, zar ne?‘

Saša Burić/Cropix
---

Nesumnjivo. Nazvati sina po engleskom impresionistu...

- Ali Sislej nije bio njegov prvi izbor za moje ime.

Da?

- Da. Trebao sam se zvati Uje.

Uje?!

- To na albanskom zunači Voda. Ujë. Ali moja baka se jako pobunila. Kako ćeš sina nazvati voda? Voda teče, neuhvatljiva, nevidljiva, bez okusa i bez mirisa... Nitko se ne zove Ujë.

Bogami, teško da se netko u susjedstvu zvao i Sislej...

- Istina. Ali, eto, ja se tako zovem.

Je li vam to ime odredilo sudbinu? Mislim, postali ste umjetnik...

- Nije, ne... Odrastao sam okružen mirisom boja, uz platna, kistove, svijet umjetnosti za mene nije bio nepoznati svijet, a možda postoji i neki genetski faktor. Ne znam... Ne mogu u svojoj memoriji locirati neki konkretan trenutak kad sam kazao: Bit ću umjetnik. Nekako, to je bio prirodan put.

Otišli ste u London, ali niste dugo ostali.

- Istina. Studirao sam i prao usput suđe u jednom restoranu, bilo je to dobro iskustvo. Radio sam, da tako kažem, u međunarodnom timu umjetnika – jedan Talijan je radio pizze, jedan je bio umjetnik sira, jedan Marokanac je bio umjetnik za sjeckanje povrća, a ja sam bio umjetnik pranja tanjura i čaša.

Jeste li bili suočeni s predrasudama? Pripadnik malog balkanskog naroda, čovjek iz malog jezika kojeg nitko ne govori...

- Ne mogu reći da sam osjećao te predrasude, ako ih je i bilo. Ja se kroz umjetnost borim protiv predrasuda i protiv rasizma, nastojeći umjetnošću komunicirati s najrazličitijim ljudima. Umjetnost je moj jezik, netko će ga razumjeti, netko neće, ponekad ga ni ja sam ne razumijem, ali ga govorim bez straha. Strah je smrt za umjetnost, a ja želim biti slobodan u onoj mjeri u kojoj je to moguće.

Vaša nekadašnja Akademija u Firenzi dala vam je lani titulu počasnog člana. Očito razumiju vaš jezik.

- Da, da... To je lijepo od njih, počašćen sam. No ako ste mislili da ću možda početi predavati kao profesor... Nema šanse. Nisam ja za to. Znate, kad sam došao na akademiju, nisam znao ništa talijanskog. Ništa!

---

image

‘Ne znam čime bih se bavio kao umjetnik ako se ne bavim pitanjima svijeta u kojem živim‘

Saša Burić/Cropix
---

Pa kako ste uspjeli studirati?

- Ispričat ću vam epizodu s jednog ispita. To je ispit koji podučava povijest i značenje pojma superficie u umjetnosti...

Čekajte, što je superficie?

- Uhhh... Površina.

Ploha?

- Da, da... Upravo to! Ploha. Ono na čemu se crta, slika, radi dvodimenzionalna umjetnost... E dakle, profesorica nam je, između ostalog, dala i popis literature... Ovoliki! Pola metra knjiga. Na talijanskom. Nemoguće za mene! Uostalom, što bih ja uopće mogao naučiti iz knjiga? Kakvo umjetničko znanje bih trebao usvojiti čitajući knjige? Zamolio sam prijatelja da mi pomogne i nauči me nekoliko, desetak talijanskih riječi. I dođem na ispit, a ispit je javan, svi kolege slušaju, profesorica sluša.

I?

- I kažem ja njoj... Imamo helikopter. Vi i ja, bzzz, bzzz, brrrrum, brrruumm... I vrtim rukama, oponašajući propeler... Ona me gleda, u publici potpuna tišina... Bzzz, bzzzz, bbbrrruuummm... Dignemo se gore, iznad nogometnog igrališta. Capisci? Si? I gledamo dolje, ispod nas je superficie, ploha travnatog terena na koju pada sunce. To je Mark Rothko!

Mark Rothko?!

- Tako je. To je Mark Rothko. A dva gola, jedan nasuprot drugome, to je također ploha, ali ploha na kojoj je radio, koju je zarezao Lucio Fontana.

Lucio Fontana?!

- Da. Profesorica me gleda. U dvorani potpuna tišina.

Provokativno.

- Ne, ne... To još nije sve, čekajte! I kažem ja profesorici: Hoćete li sada iskusiti superficie, plohu, Sisleja Xhafe? Ona kaže: Si! Pitam je koji okus više voli, jagodu, limun, čokoladu... Ona kaže limun. Ja se sagnem i iz malog hladnjaka, onog prijenosnog zamrzivača, termos kutije zapravo, izvadim sladoled od limuna. Njezinom asistentu dadem sladoled od pistaccija, ostalima podijelim druge sladolede. Tad sam, naime, osim što sam studirao, radio... Pogađate gdje? U slastičarni! Kao pravi, stereotipni Albanac!

Ma čekajte... I što je onda bilo?

- Ništa! Profesorica je pojela svoj sladoled i kazala, potpuno oduševljena: Vi ste jedan od milijun! Jedan od milijun! I dala mi najvišu ocjenu...

---

image

‘Umjetnost je moj jezik, netko će ga razumjeti, netko neće, ponekad ga ni ja sam ne razumijem, ali ga govorim bez straha‘

Saša Burić/Cropix
---

Da ne bijaše sladoleda...

- Hahaha... Čovjek ima ono što ima! To vam je djelomičan odgovor i na vaše pitanje o predrasudama i stereotipima. Da, oni postoje, ali... Ne treba sebe doživljavati kao žrtvu stereotipa i predrasuda nego dekonstruirati ih i dati im umjetnički vrijedna značenja. Svi smo mi negdje došljaci, migranti, autsajderi, ali... Treba na svijet i na ljude gledati otvorena duha, svaki čovjek nosi bogatstvo svoje osobe, svoje kulture, svoga nasljeđa kamo god došao. Odbaciti ga, znači odbaciti njegovo bogatstvo koje nam donosi i koje može i treba postati i naše.

Slažem se s vama. Nego, slično ste nastupili i u Veneciji 1997. gdje uopće biste bili pozvani. Na Bijenalu ste zapravo nastupili ilegalno?

- Pa da. "Albanski tajni paviljon" bio je rad kojim sam se suprotstavio ekskluzivnom pristupu Bijenala prema umjetnicima koji dolaze iz zemalja tzv. trećeg svijeta. Umjetnik je umjetnik, kakve veze ima gdje je rođen, zar ne? Istodobno, taj je nastup percipiran kao kritika marginalizirajuće politike prema migrantima koja postoji i postojala je u zapadnim zemljama.

Vi ste nastupili odjeveni u službenu opremu albanske nogometne reprezentacije i držeći nogometnu loptu, izazvali goste Biennala da igraju protiv vas?

- Hahaha... Nisam bio odjeven. Tojest, gornji dio moga tijela bio je oslikan. To nije bila majica, nego boja.

Ali taj je nastup od vas preko noći stvorio zvijezdu....

- Pa sad... Ne bih rekao zvijezdu. Ali, da, postao sam vidljiv.

Kasnije ste još nekoliko puta i legalno nastupali u Veneciji... Kritika o vama kaže da kontinuirano elaborirate kompleksnost suvremenih društava, identitet društava i pojedinaca te da izvodite svojevrsnu subverziju tradicionalnih percepcija općenito. U središtu vaših brojnih radova su migranti.

- Da. To je, mislim, goruće pitanje suvremenog Zapada, posebno Europe. Ali i Amerike, ali na drugi način. Ne znam čime bih se bavio kao umjetnik ako se ne bavim pitanjima svijeta u kojem živim. Što bih radio?

Mogli biste biti profesor na akademiji...

- Ah... Imao sam ponudu sa stvarno prestižnog mjesta. Kako u New Yorku živim već dugo, već dvadeset i više godina, tako su me bili pozvali na Cooper Union, vrlo, vrlo uglednu instituciju za promicanje znanosti i umjetnosti, osnovanu sredinom 19. stoljeća. Čujte, kad vam tamo ponude mjesto, to se ne odbija. Zato sam morao smisliti pristojan način da oni odbiju mene. Dočekala me tamo dekanica i tako, malo smo pričali pa sam joj kazao da imam neke svoje vizije kako bi moja profesura tamo trebala izgledati.

Ponudili ste joj sladoled?

- Hahaha... Ne, ne, to bi i prošlo, zaboga... Tko bi odbio sladoled? Rekao sam joj da bih ja studente želio potaknuti da nastavu povremeno održavamo na, recimo, Guantanamo Baju, da tamo slikamo, crtamo, učimo... S pogledom na znate već što! Ona je s nelagodom rekla da to ne bi išlo! Onda sam, da ne pomisli kako imam spremnu samo jednu ideju, kazao da okej, zaboravimo Guantanamo, ali... Volio bih dopremiti u učionicu najveći i najskuplji koncertni klavir i baciti ga s petog kata!

Ma dajte?!

- Hahaha... Onda bih studente potaknuo da ga ponovo sastave, komadić po komadić. Ni ta ideja nije prošla! Tako je moja profesorska karijera propala već u prvom razgovoru. Međutim, zbilja, iskreno, ja ne želim živjeti ni od čega nego od umjetnosti! Moje je da radim, a galerija Continua koja imaju urede širom svijeta, njihovo je da me predstavljaju...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix
Saša Burić/Cropix

‘Odrastao sam okružen mirisom boja, uz platna, kistove...‘

Saša Burić/Cropix

‘Umjetnik je umjetnik, kakve veze ima gdje je rođen, zar ne?‘

Saša Burić/Cropix

‘Umjetnost je moj jezik, netko će ga razumjeti, netko neće, ponekad ga ni ja sam ne razumijem, ali ga govorim bez straha‘

Saša Burić/Cropix

‘Ne znam čime bih se bavio kao umjetnik ako se ne bavim pitanjima svijeta u kojem živim‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/slikarstvo/sislej-xhafa-od-kosova-do-new-yorka-kao-pravi-albanac-na-akademiju-u-firenci-sam-donio-sladoled-i-dobio-peticu-1383430 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=657024687455be0173f4402de88e38429e7799c9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sislej+Xhafa%2C+od+Kosova+do+New+Yorka%3A+%E2%80%98Kao+pravi+Albanac%2C+na+Akademiju+u+Firenci+sam+donio+sladoled.+I+dobio+peticu%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fslikarstvo%2Fsislej-xhafa-od-kosova-do-new-yorka-kao-pravi-albanac-na-akademiju-u-firenci-sam-donio-sladoled-i-dobio-peticu-1383430 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fslikarstvo%2Fsislej-xhafa-od-kosova-do-new-yorka-kao-pravi-albanac-na-akademiju-u-firenci-sam-donio-sladoled-i-dobio-peticu-1383430 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UMJETNIČKI PUT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
SlikarstvoUMJETNIČKI PUT

Sislej Xhafa, od Kosova do New Yorka: ‘Kao pravi Albanac, na Akademiju u Firenci sam donio sladoled. I dobio peticu!‘

Piše Eda Vujević
24. travnja 2024. - 17:49

Na samom početku devedesetih u rijeci tisuća ljudi, uglavnom mladih, koji su u sjeni rata koji će uskoro buknuti napuštale bivšu Jugoslaviju, bio je i mladi Albanac s Kosova.

Sislej Xhafa iz rodne Peći otišao je u London gdje je upisao Chelsea College of Arts gdje se, istina, nije dugo zadržao pa je prešao u Italiju i započeo studij na Umjetničkoj akademiji u Firenci. Bilo je to 1993. godine, a sljedeće četiri godine živjet će u tome gradu, izlažući svoje radove u uskom krugu prijatelja i mukotrpno učeći talijanski.

Taj sin uspješnog kosovskog umjetnika Xhevdeta Xhafe, poznatom po svom autobiografskom pristupu slikanju, diplomirao je u Firenci i već 1997. na sebe skrenuo pozornost europske i svjetske umjetničke javnosti.

Sislej Xhafa koji do sada nikad nije izlagao u ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 21:09