StoryEditorOCM
SlikarstvoPRVA U NIZU

Pogledajte crteže Ivana Meštrovića koji se mogu vidjeti na izložbi za njegov 140. rođendan. Crteži dostupni i online

28. ožujka 2023. - 15:09

Splitska Galerija Meštrović od 30. ožujka do 28. svibnja predstavlja izložbu “Umjetnička vizija na papiru: crteži Ivana Meštrovića” u povodu 140. obljetnice rođenja velikog hrvatskog kipara, arhitekta i književnika. Ovo je prva u nizu izložbi i projekata kojima će se obilježiti obljetnica tijekom godine u Splitu, Zagrebu i Otavicama.

I premda je Meštrović skromno znao istaknuti kako crtanje nije njegov posao, golem opus od tisuću i pol dosad popisanih crteža, od čega se u Galeriji Meštrović čuva njih gotovo 600, daje potpuno drukčiji dojam.

image

Sjedeći
ženski akt

/Slobodna Dalmacija

Bilo da se radi o žustrim skicama, spretnim krokijima, brojnim studijama ili elaboriranim crtačkim ostvarenjima koja postaju autonomna umjetnička djela za sebe, Meštrović je i u ovom mediju pokazao sigurnost ruke, osjećaj za prostor, afinitet prema naraciji, kao i njemu svojstvenu sklonost ka monumentalnom, ističe autorica izložbe Zorana Jurić Šabić.

image

Kraljević Marko na gozbi

/Slobodna Dalmacija

Izložba je koncipirana kroz nekoliko većih tematskih cjelina: Dječački crteži, Simbolizam, Akt, Vjera i religija, Njujorški crteži, Javni spomenici, Skice i studije, Arhitektura, te predstavlja širok raspon Meštrovićevih crtačkih ostvarenja; od dječačkih radova iz 1900. godine do radova nastalih u zreloj dobi i tijekom Drugog svjetskog rata, kada zauvijek napušta domovinu.

image

Studija za ‘Ženu pokraj mora’

/Slobodna Dalmacija

Videoanimacija

Meštrovićev crtački opus posljednji je put bio predstavljen u većem obujmu prije dva desetljeća, dok su pojedini crteži prikazivani periodično kroz zasebne studijske izložbe. Ovoga puta izložbom se predstavlja veliki broj crteža, njih 82 u izložbenom postavu Galerije Meštrović, a sveukupno 140 crteža u online izdanju.

image

Skica za ‘Zdenac života‘

/Slobodna Dalmacija

Online izložbi može se pristupiti putem QR kodova dostupnih u izložbenom postavu. Digitalna platforma nudi dodatan sadržaj, kao što su kataloška obrada i interpretacija svakog pojedinog izloška, ali isto tako, daje pregled referentne građe usko povezane sa pojedinim crtežom, kao što su skulpture, arhitektonska ostvarenja te Meštrovićevi javni spomenici.

Na taj način posjetiteljima je omogućeno sagledavanje Meštrovićeva crtačkog opusa u kontekstu njegove sveukupne umjetničke djelatnosti. Komplementaran dio izložbe je i videoanimacija, koja na dinamičan i vizualno dopadljiv način rekreira odabrane Meštrovićeve crtačke izvedbe.

image

Muškarac s turbanom

/Slobodna Dalmacija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 22:58