StoryEditorOCM
SlikarstvoPosveta meštru

Otvorena izložba u čast Alema Ćurina, velikana stripa kojeg zaštitar nije pustio na vlastitu izložbu, pa ga je prošvercao - predsjednik države

Piše JOŠKO DADIĆ Ante Čizmić/CROPIX
21. travnja 2022. - 17:38

Kao prolog, ovdje ćete vidjeti jedan stripovski izričaj nažalost pokojnog velikana ilustracije i stripa Alema Ćurina, kojim će sam festival u petak biti otvoren u Splitu – kazao je u četvrtak Ljubomir Radić, ravnatelj Hrvatskog pomorskog muzeja Split.

Naime, od petka, 22. do 24. travnja na više lokacija u Splitu, pa tako i u ovom muzeju, održava se prvo izdanje strip Festivala Comicator u organizaciji trojice prijatelja i zaljubljenika u strip-kulturu: Dalibora Ivaniševića, vlasnika striparnice Columbo, Nikole Miškovića, grafičkog dizajnera i umjetničkog direktora festivala, te Nenada Zečića, stripofila i voditelja projekta.

 

image

Nenad Zečić, Ljubomir Radić, Ivica Ivanišević i Zlatko Gall

Ante Čizmić/Cropix

 

– Konačno smo doživjeli da i Split dobije svoj festival stripa. Želim kazati kako se nadamo da će ovaj festival postati tradicionalan, i da će se održavati jednom godišnje – istaknuo je Nenad Zečić na otvorenju izložbe “Alem Ćurin – in memoriam” u sjedištu Hrvatskog pomorskog muzeja Split.

Središnji dio programa pripada gostima iz talijanske izdavačke kuće Sergio Bonelli Editore – crtačima slavnog strip junaka Zagora, svima nam dobro znanog Duha sa sjekirom.

To su redom Marco Verni, Walter Venturi i Joevitto Nuccio, s kojima će se u petak službeno i otvoriti prvo izdanje strip Festivala Comicator.

Jedan od ljudi koji su otvorili izložbu originalnih strip tabli preminulog istaknutog splitskog i hvarskog strip crtača, ilustratora i pisca, svestranog Alema Ćurina (1953. - 2020.) je novinar Slobodne Dalmacije Ivica Ivanišević. Govorio je o izboru Ćurinovih radova, svojevrsnom “in memoriamu” kojim je dan presjek bogatog opusa od kraja sedamdesetih godina 20. stoljeća, kada nastaju prve table (strip “Pučani Plemići Suci”) pa do zadnjih njegovih radova, dakle o ukupno više od 40 godina stvaralačkog zanosa.

 

image

Jurica Pavičić na izložbi

Ante Čizmić/Cropix

 

– Nekih ranih devedesetih Alem je imao izložbu u Bolu na Braču, i ja sam tu izložbu otvarao.

I nekim čudom uspjeli smo animirati nekoga s HRT-a. Sjećam se kad je snimatelj ušao u tu galeriju, te se Alemu obratio svisoka, ne znajući ga, a Alem ga je izbacio. Desetak godina naprijed u budućnosti, na festivalu Motovunu, gdje je Alem izlagao, sve je bilo spremno, tu su bili radovi, ali nigdje Alema.

On jednostavno nije uspio ući, nije ga pustio zaštitar, jer mu nije vjerovao da on tu izlaže.

No, gost je bio i predsjednik Republike Stjepan Mesić, koji je Alema uzeo za ruku i uveo na festival – ispričao je Ivica Ivanišević, uz buran pljesak, dio anegdota s kojima je živio Alem Ćurin.

 

image
Ante Čizmić/Cropix

 

Novinar Zlatko Gall je pozdravio skup, te naglasio da izložbe ne bi bilo da nije Alemove obitelji, “koja drži najveći dio Alemovog opusa”.

– Alema znam još od ranih osamdesetih.

Povezao nas je strip, a to se kasnije, uz prijateljstvo, nastavilo i stripom. Alem je uvijek bio spreman na dijalog, ali mogu reći i da je izuzetan gušt bio s Alemom se prepirati – istaknuo je Zlatko Gall, koji je ispričao kako je sve nastajao Alemov opus. Izložba će ostati otvorena do 14. svibnja.

 

image
Ante Čizmić/HANZA MEDIA

 

Kažimo i kako je na izložbu u Tvrđavu Gripe došao veliki broj ljubitelja Alemovih djela, kao i njegovih prijatelja i članova obitelji, iz Splita, ali i ostalih dalmatinskih mjesta, kao i iz rodnog Vrbanja na Hvaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. siječanj 2023 04:39