StoryEditorOCM
SlikarstvoIZLOŽBA SLIKA

Otvorena izložba ‘Ankoran u raju‘; Zoran Kiro Stoilov predstavio ljubav prema Komiži kroz 22 slikarska platna

Piše Jasenka Leskur
5. kolovoza 2024. - 15:17

U društvu prijatelja i gostiju u Komiži je otvorena izložba umjetnika Zorana Kira Stoilova pod nazivom "Ankoran (usidren) u raju". Umjetnikovo stvaralaštvo proizlazi iz ljubavi prema moru i prostoru te iz želje da te svoje emocije i doživljaje prenese na platno.

Dok istražuje plaže i komiške kale, skuplja razne "napuštene" predmete poput starih drvenih šukura, lanaca i dijelova potopljenih brodova, koji postaju dio njegovih umjetničnih djela.

Ljubav prema Komiži prenio je na 22 slikarska platna, koja prate imena i stihovi poznatnog komiškog profesora i pjesnika Joška Božanića.

- Čast i zadovoljstvo je izlagati u najlijepšem prostoru na Jadranu, u Kaštel Komuni u Ribarskom muzeju, - kaže Stoilov i poručuje da mu Komiža pruža mir u kojem se sidri svako ljeto. To je mjesto u kojem, kaže, puni baterije za cijelu godinu. Svaka slika priča svoju priču i čuva dijelić povijesti koji sada započinje novi život.

Na otvaranju je bila i gradonačelnica Tonka Ivčević koja je istaknula da je sretna jer je ovo malo ribarsko mjesto koje je sačuvalo mediteranski duh postalo inspiracija za mnoge ljude i umjetnike.

- Slike su se savršeno uklopile u prostor Komune, Kiro je to dobro osjetio, ovo je jedan fantastičan spoj i ovo je pravo "čudo", zaključila je Ivčević.

Izložba u Kaštel Komuni ostaje otvorena do 17. kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. kolovoz 2024 15:18