StoryEditor
SlikarstvoStudio 21

Od Biblije do Hulka s Damirom Žitkom

Piše Jakov Kosanović
19. svibnja 2020. - 08:00
Damir Žitko: Digitalni mediji ne mogu zamijeniti miris štampanog stripa u ruci Jakov Radić

Sućidarska galerija Studio 21 postavila je online izložbu radova Damira Žitka, splitskog umjetnika kojega poznavatelji likovnosti povezuju s grafičkim dizajnom, stripom, te ilustracijama slikovnica, knjiga, enciklopedija i plakata.

U sklopu ove virtualne retrospektivne izložbe predstavljeno je ukupno četrdeset Žitkovih radova, među kojima i tridesetak za renomirane francuske izdavače Soleil i Delcourt.

U virtualnoj galeriji Studija 21 postavljene su table iz antičkog Rima (treći dio serijala “Rome”, koji je Žitko realizirao u suradnji s Laurentom Moenardom i Zoranom Podrugom, 2015. – 2018.), “Balade o Dragoniru” iz suradnje s Miljenkom Horvatićem (2012.), “Mao”, koji je radio s Jeanom Davidom Morvanom (2014.), Les Druids (s Jean-Luc Istinom, 2014.), biblijski prizori (“La Bible” u suradnji s Jeanom Christopheom Camusom, Michelom Dufranneom i Vladimirom Davidenkom) i superherojski (Hulk, 2007.).

Miris štampanog stripa

“U svim ovim radovima Žitko pokazuje visoko umijeće naracije crtežom, kao i crtačku izvrsnost te pažljivo likovno promišljanje karaktera. Profiliranje vlastita stila vidljivo je kroz tonsko i linijsko oblikovanje arhitekture, prostora, krajolika i likova (Rome), naglašavanje pokreta (Le Bible, Genese, Exode), unošenjem vizualnih metafora (Adrion, Balade o Dragoniru) te zaigranost perspektive i pomak u odnosu na onu za koju se odlučuje unutar pojedine scene”, zapisala je u predgovoru izložbe kustosica Jasmina Šarić.

Žitko priznaje kako prati većinu strip-autora iz Hrvatske, svjetski kvalitetne crtače i scenariste kao što su Darko Macan, Igor Kordej, Esad Ribić, Goran Parlov, Danijel Žeželj, Goran Sudžuka, Dalibor Talajić, Robert Solanović, Miljenko Horvatić, među njima i Splićani Boro Pavlović, Boris Talijančić, Nikola Listeš, Alem Ćurin, Vladimir Davidenko, Damir Ercegović i Sonja Gašperov. Od uzora, pak, navodi nezaobilaznog Igora Kordeja, Baneta Kerca, Johna Buscemu, Jeana Girauda i Ivu Milazza. Žitko dodaje i kako smatra da će se strip kao medij svakako održati.

“A ako pogledamo dalje u budućnost, hoće li će se nastaviti štampati na papiru, ne znam. Nadam se da hoće jer digitalni mediji, usprkos nekim svojim prednostima, ne mogu u kompletu zamijeniti osjećaj i, na kraju ako već hoćete, miris štampanog stripa u ruci”, nostalgičan je Žitko.

Pa iskoristimo te prednosti digitalnih medija dok je izložbe i predstave još uvijek uputnije gledati s distance monitora u vlastitu dnevnom boravku nego u zatvorenom prostoru galerije.

A onda ćemo se vratiti papiru u ruci, pa i sućidarskom Studiju 21.•

#DAMIR ŽITKO#STRIPOVI#STUDIO 21

Izdvojeno

19. svibanj 2020 08:03