StoryEditorOCM
SlikarstvoSTVARALAČKI NEMIRI

Na prepunoj Pjaci otvorena izložba likovnog velikana Frane Missije: njegovo je djelo življe no ikad

Piše Lenka Gospodnetić
10. rujna 2024. - 22:50

Prepuna Pjaca i divna atmosfera posvjedočili su večeras da je splitska kulturna scena itekako živa; povod tome bilo je otvorenje retrospektivne izložbe Splićanina, velikog hrvatskog slikara Frane Missije. Na žalost, pokojni, umjetnik bi - da je kojom srećom još tjelesno živ i među nama - ujedno proslavio i svoj stoti rođendan ove godine. No, njegovo je djelo življe no ikad, barem u rodnom gradu koji ga je - kako to često biva - uistinu prepoznao-kasno.

image
Nikola Brboleza/Cropix

Naziv retrospektivne izložbe koja je (zapravo manjim dijelom umjetnikove likovne ostavštine) "pokrila" tri kata negdašnje Gradske vijećnice na Pjaci je "Stvaralački nemiri", a njezin je autor agilni kustos dr. sc. Dalibor Prančević. Izložba će biti otvorena dovoljno dugo da je mogu na miru razgledati svi zainteresirani (do 3. studenog) a samo otvorenje pokazalo je onaj najljepši, živi, kulturni duh Splita.

image
Nikola Brboleza/Cropix

Bio je to prizor za pamćenje, Pjaca koju nisu "okupirali" turisti, nego ljudi koji poznaju barem djelo (ako ne i lik) pokojnog likovnog velikana, ljubitelji događaja kakvih bi u gradu poput Splita (kao pravoj kulturnoj metropoli Mediterana) trebalo biti više!

Dakako, velike zasluge za sam događaj idu slikarevoj udovici, Jeleni Missiji koja je u dirljivom obraćanju nazočnima iznijela svoju najveću životnu želju: da djela Frane Missije budu i nakon njezine smrti adekvatno prezentirana, ili barem na primjeren način zbrinuta.

image

Blaženko Boban, Ivica Puljak, Vesna Bulić Baketić i Dalibor Prančević

Nikola Brboleza/Cropix

Na to je spremno reagirao župan Blaženko Boban, koji je kao izaslanik ministrice kulture RH Nine Obuljen Koržinek podržao projekt (izložbu), te prihvatio izazov i nagovijestio da će zbrinjavanje djela Frane Missije biti misija na kojoj će raditi. Nazočni gradonačelnik Splita Ivica Puljak također je svesrdno podržao događaj poput ovoga i lijepim riječima otvorio izložbu; prije toga se simpatično prisjetio i da mu je Jelena Missija nekoć bila profesorica francuskog jezika, te istaknuo da je s jednakom pažnjom predano radila rečeni posao u sektoru prosvjete, kao što je svim srcem radila na organizaciji izložbe nedavno preminulog supruga, veličanstvene izložbe koju je svakako zaslužio.

image

Jelena Missia

Nikola Brboleza/Cropix

Kustos, dr. sc. Prančević kao pravi likovni znalac stručno je približio slikarev opus, posebice izloženi dio čiji je bio "selektor", što svakako nije bio lak zadatak, a brojnim se nazočnima obratila i ravnateljica Muzeja grada Splita Vesna Bulić Baketić.

Opsežna retrospektiva izložena u renoviranom paviljonu, bivšoj Gradskoj vijećnici u organizaciji Muzeja grada Splita, uključuje autorovih osamdesetak radova i pokazuje povelik vremenski raspon njegova likovnog putovanja: od akvarela nastalih još 1948. i 1949. godine pa sve do slika i skulptura koje je stvorio u posljednjem desetljeću svoga života; "najmlađe" djelo datira iz 2013. godine.

image
Nikola Brboleza/Cropix

Uz važna antologijska djela iz svih Missijinih stvaralačkih faza, na izložbi su neki radovi čak premijerno prikazani hrvatskoj kulturnoj publici jer su pronađeni naknadno ili su prispjeli iz Amerike nakon autorove smrti, gdje su se neko vrijeme čuvali u zakupljenom kontejneru u njujorškom Queensu.

Otvorenju su nazočile brojne osobe iz javnog života Splita poput slikara Zvonimira Mihanovića, glazbenice Ane Opačak, akademika Davorina Rudolfa, slikarice Ence Kovačević, umjetnice Nives Čičin-Šain, Nansi Ivanišević, Nene Mikulića i brojnih drugih.

Događaj je svojim prekrasnim glasom začinila Kristina Nuić Prka izvedbom dvije šansone - francuske i dalmatinske - uz pratnju Jurice Karuze na klavijaturama.

image
Nikola Brboleza/Cropix
image
Nikola Brboleza/Cropix
image
Nikola Brboleza/Cropix
image
Nikola Brboleza/Cropix
image
Nikola Brboleza/Cropix
image
Nikola Brboleza/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 10:48