StoryEditor
SlikarstvoUdruga Domino

Kućni preformans oslobađa umjetnika u svakome

Piše Renato Kragić
13. travnja 2020. - 13:30
Prvi #kucniperformans pod nazivom 'Izbjegavanje kratkog spoja' osmislila je Milijana Babić

Domino, nevladina, nestranačka, neprofitna udruga sa sjedištem u Zagrebu koja djeluje kroz kulturu, medije, javne politike, obrazovanje i suradnje s domaćim i međunarodnim organizacijama, pozvala je šest umjetnika i umjetnica: Milijanu Babić, Josipu Bubaš, Igora Grubića, Brunu Isakovića, Vedranu Klepicu i Vesnu Mačković da naprave upute za kućne performanse za širu građansku uporabu.

"Ideja kućnih performansa počiva u tezi da u svakome od nas leži umjetnik (trenutno u izolaciji), ali i ukazuje na važnost kulture za psiho-fizičko zdravlje ljudi - kako sada u ovim ekstremnim uvjetima, tako i uvijek.

Svakih nekoliko dana na društvenim mrežama udruge Domino objavit ćemo po jedne
upute za izradu kućnog performansa prema recepturi suvremenih hrvatskih umjetnika. Pisane upute daju jasne korake što i kako činiti, a sudjelovati mogu svi.

Izbjegavanje kratkog spoja

Dovoljno je dokumentirati izvedbe (foto/video), objaviti (FB/IG), označiti Domino i #kucniperformans. Pozivamo građane da ostanu doma i oslobode umjetnika u sebi!" kažu iz udruge Domino.

Prvi #kucniperformans pod nazivom "Izbjegavanje kratkog spoja" osmislila je Milijana Babić. Umjetnički rad Milijane Babić zasniva se na performativnoj umjetničkoj praksi i često razvija u smjeru kontekstualno specifičnih dugotrajnih akcija u javnom prostoru. Tematski se fokusira kroz propitivanje vlastite pozicije žene i umjetnice u neposrednom životnom okruženju. Živi i radi u Rijeci, a na umjetničkoj je sceni prisutna dvadesetak godina.

Upute za #kucniperformans "Izbjegavanje kratkog spoja" Milijane Babić, kao i za druge performanse može se pronaći na Facebook stranici Domina i na webu www.thisisadominoproject.org

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2021 20:31