StoryEditor
Slikarstvokolekcija jesen-zima

Kako poznate modne kuće eksploatiraju radnike, od večeras do 6. studenoga u Zlatnim vratima u Splitu otkriva Mihael Frančić

Piše Renato Kragić
27. listopada 2020. - 16:11

Večeras u 19 sati u izložbenom prostoru Loggia, Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata u Splitu, rad "Satnica" predstavit će Mihael Frančić.

Tema rada eksploatacija je radnika zemalja u razvoju koju provode modne kuće poznatih robnih marki. U eksplicitnom očitovanju umjetnika o evidentnom kršenju ljudskih prava, uviđamo njegovo predodređenje za ženski identitet i "SecondHand" odjeću svjetski poznate robne marke H&M-a. Produkcija odjeće zasniva se na promišljanju koncepta ekonomske održivosti i posvemašnjeg liberalizma, što postaje pokretačem i ostalih društvenih trendova.

Za aktere suvremenog doba estetski kanon "zapadnjačke epohe" može imati značaj plemenite pojave. Ipak, događa se nešto sasvim suprotno, jer se okolnosti loših financijskih uvjeta u kojima se nalaze lokalne zajednice zemalja u razvoju iskorištava isključivo za akt eksploatacije njihova rada i resursa.

Istraživanje i vizualno iskustvo rada umjetničke je naravi, pri čemu je likovnost izražena kroz konceptualno-lirski jezik vizualnih umjetnosti. Eksplicira se kapitalistička ideja kulturne transformacije i pokazuje suosjećanje prema iskorištenima, koji se smatraju ljudskim kapitalom.

'FAST FASHION'

Riječ je o tzv. narodnim magazinima u proizvodnji jeftine "Fast fashion" odjeće za tržište zapadnjačkog svijeta, što govori o financijskoj moći i simboličkom prostoru trgovačke komunikacije.

U radu "Satnica" Mihael Stančić poziva se na termin "Fast fashion" koji koriste suvremeni umjetnici i redefinira isti "bedazzling" kič-tehnikom koja na pomno poslaganoj ženskoj odjeći informira o vrijednosti radnog sata jedne radnice u zemljama kao što su: Indonezija, Bangladeš, Vijetnam i Kina.

Shvativši da slika ne bi imala istu djelotvornost za ono što je htio postići, umjetnik se odlučio izraziti 4D vizualnom instalacijom u mediju konceptualne skulpture kojom tumači kolektivni zaborav, kaže kustosica Vanda Franičević.

Mihael Frančić (Split, 1998.) završio je Školu likovnih umjetnosti u Splitu 2017. godine, smjer Slikarski dizajner. Preddiplomski studij Slikarstvo na UMAS-u završio je 2020. godine u klasi red. prof. Viktora Popovića i doc. Neli Ružić, u čijoj je klasi na istoj instituciji student prve godine diplomskog studija slikarstva. Umjetnik je svoj završni rad "Satnica", ili u prijevodu na engleski "Per Hour", realizirao 2020. godine.

Zbog propisanih epidemioloških mjera službenog otvorenja neće biti, a kontrolirani ulaz u izložbeni prostor posjetiteljima će biti omogućen kroz službeni ulaz Zlatnih vrata. 'Satnica' se može pogledati do 6. studenoga prema utvrđenoj satnici Zlatnih vrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. kolovoz 2022 04:25